Hemen hemen her sektörü olumsuz etkileyen küresel çip krizinin etkisini hafifletmek için farklı kurumlar eylem planları hazırlıyor. Bu kurumlardan birisi de çip sektöründe daha büyük bir oyuncu olmayı hedefleyen Avrupa Birliği. 43 milyar avro değerinde bir eylem planı açıklayan Avrupa Komisyonu, Asya’dan gelen bileşenlere olan bağımlılığı azaltmayı da amaçlıyor.
“Avrupa Çip Yasası” adını taşıyan eylem planıyla Avrupa’nın çip araştırması ve üretimi gibi alanlardaki gücünün artacağına inanılıyor. Buna ek olarak, bölgenin çip endüstrisindeki zayıflıklarının da tespiti ve çözümü amaçlanıyor. Yasa çerçevesinde Ar-Ge çalışmalarının kuvvetlendirilmesi, çip üretiminin artırılması ve yarı iletkenlerin tedarik sürecinin daha yakından takip edilmesi planlanıyor.
Planın yürürlüğe girmesi için üye devletlerin ve Avrupa Parlamentosu’nun onayı gerekiyor. Kamu ve özel teşebbüs yatırımlarını da kapsayan plan, çip tedariğinde gelecekte şimdikine benzer krizlerin yaşanmasını engellemeyi amaçlıyor. Eylem planı çerçevesinde Avrupa Birliği’nin küresel yarı iletken pazarındaki payının da 2030 itibarıyla yüzde 20’ye çıkması isteniyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Avrupa Çip Yasası, Avrupa ortak pazarının küresel rekabetçiliği için büyük önem taşıyor. Kısa vadede tedarik zincirindeki krizleri öngörmemizi ve bunlardan kaçınmamızı sağlayacak. Böylelikle krizlere karşı dayanıklılığımız artacak. Orta vadede ise bu stratejik alanda Avrupa’nın bir sektör liderine dönüşmesine yardımcı olacak.”
Avrupa Birliği öncesinde ABD de çip kriziyle mücadele ve ABD’nin bu sektördeki gücünü artırmak için hazırlanan eylem planını duyurmuştu. Temsilciler Meclisi, çip üretimine 52 milyar dolar teşvik sağlayan ve Ar-Ge yatırımları için de 300 milyar dolarlık yatırım öngören yasayı onaylamıştı. ABD Başkanı Joe Biden’ın bu yasayı ABD Senatosu tarafından onaylandıktan hemen sonra imzalaması bekleniyor.