Teknoloji

Avrupa Birliği çip üretiminde rekabet için kesenin ağzını açtı

avrupa birligi genel veri koruma yonetmeligi

Avrupa Birliği, bölgede daha fazla çip fabrikası kurmak ve yarı iletken üretimini artırmak için 43 milyar avroluk yatırımı planlayan yasayı onayladı. Avrupa Konseyi tarafından yapılan basın açıklamasına göre, bu hamle sayesinde AB’nin küresel çip pazarındaki payı 2030 itibarıyla yüzde 10’dan “en az yüzde 20’ye” yükselecek.

AB’nin hâlihazırda dönem başkanı olan İspanya’nın Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Héctor Gómez Hernández, onaylanan yasa için “Uzun vadede bu, sektörümüzün rönesansına ve dışa bağımlılığımızın azalmasına da katkı sağlayacaktır” dedi. Çipler Yasası, bloğun gelecekteki yarı iletken kıtlığına hazır olabilmesi ve yabancı çiplere daha az bağımlı olabilmesi için Avrupa’da daha fazla yatırım çekmeyi ve araştırmayı artırmayı amaçlıyor.

AB yarı iletken çiplerin geliştirilmesi ve üretilmesinde lider olmaya yönelik iddialı planını geçtiğimiz yıl duyurmuştu. Bu duyurunun ardından Intel gibi önemli çip üreticileri kıtada yeni üretim tesisleri kurmak için vakit kaybetmeden çalışmaya başlamıştı. Benzer bir hamle daha önce ABD’den de gelmişti. Biden yönetimi yarı iletken üretiminde Çin ile rekabet etmek için 52 milyar dolar ayırmış, ayrıca ülkede inşa edilecek çip fabrikaları için de 39 milyar dolarlık bir teşvik paketi duyurmuştu.

Avrupa Birliği Çipler Yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

Çipler Yasası’nın Avrupa Birliği Konseyi tarafından onaylanmasının ardından Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi başkanları tarafından imzalanması gerekiyor. Yasa, AB’nin resmi gazetesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.