Teknoloji

Avrupa Birliği Adalet Divanı uluslararası veri transferini yeniden düzenleyecek

ab-adalet-divani

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dinleme ve izleme  faaliyetlerinin ortaya çıkmasının ardından veri güvenliği konusu hem şirketlerin hem uluslararası organizasyonların hem de sivil toplum kuruluşlarının gündeminde daha önemli bir yer edindi. Söz konusu uluslararası organizasyonlardan biri olan Avrupa Birliği de, Avrupa Birliği Adalet Divanı aracılığıyla uluslararası veri transferine yönelik kuralları elden geçirmeye hazırlanıyor. 2000 yılında alınan bir AB komisyonu kararı ülkelerin belirli ilkelere bağlı kalması durumunda verilerin sınırlar arasında transfer edilebileceğini belirtse de, Avusturyalı bir gizlilik avuklatları topluluğu NSA’nin bu ilkelere bağlı kalmadığının Edward Snowden’ın açıklamalarıyla ortaya çıktığını iddia etti.

Geçtiğimiz yıl Europe-v-Facebook isimli bir veri gizliliği topluluğu, İrlanda Veri Koruma Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuş ve ABD’nin ülkeye gönderilen Facebook verilerine NSA aracılığıyla erişmesinin “güvenli liman” ilkesine aykırı olup olmadığının araştırılmasını istemişti. ABD’ye AB tarafından gönderilen verilerin Avrupa yasaları çerçevesindeki standartlarla korunmasına hükmeden anlaşma hem ABD hem de AB tarafından onaylanmıştı.

İrlanda Veri Koruma Müdürlüğü’nün araştırma talebini reddetmesinin ardından Europe-v-Facebook, konuyu İrlanda Yüksek Mahkemesi’ne taşımıştı. Bu mahkeme de davayı Avrupa Birliği Adalet Divanı’na sevk etme kararı aldı. AB’nin en yüksek mahkemesinden özellikle “güvenli liman” anlaşmalarını yeniden değerlendirmesi talep edildi. Bu yeniden değerlendirme sürecinin Amerikan şirketlerinin Avrupa’dan gerçekleştirdiği veri transferini nasıl etkileyeceği ise zamanla görülecek.