İncelemelerManşetler

Avea Galaxy Grand Max İncelemesi

avea-galaxy-grand-max-inceleme-00022

Avea bu yılın başlarında Galaxy Grand 2 LTE modeliyle bir Samsung telefonunu kendi markasını, kullanıcı arayüzünü ve uygulamalarını taşır şekilde sunmuş ve hatırı sayılır bir ilgi görmüştü. Bu ilgi bir başka Samsung Galaxy Grand serisi telefonun, Galaxy Grand Max’in Avea Özel Serisi altında tüketicilere sunulmasına vesile olmuş gibi görünüyor. Geçtiğimiz günlerde Avea tarafından satışa sunulan, Galaxy Grand Max makul fiyatı çekici tasarım, tatmin edici özellikler ve Avea uygulamalarıyla buluşturan bir telefon olma özelliğini taşıyor. 5.25 inç ekran, dört çekirdekli işlemci, 13 megapiksel arka kamera, 5 megapiksel ön kamera gibi başlıca teknik özelliklere sahip olan Avea Galaxy Grand Max ile ilgili detayları yazının devamındaki incelememizde bulabilirsiniz.

Tasarım ve Donanım

avea-galaxy-grand-max-inceleme-00001avea-galaxy-grand-max-inceleme-00021
avea-galaxy-grand-max-inceleme-00023
avea-galaxy-grand-max-inceleme-00012avea-galaxy-grand-max-inceleme-00028Avea Galaxy Grand Max 146 x 74.8 x 7.9 mm.’lik boyutları ve 161 gr. ağırlığa sahip olan bir akıllı telefon. 5.25 inç ekrana sahip olan bu telefon bugünlerde artık normal olarak nitelendirilen akıllı telefon boyutlarında. Sonuç olarak elde rahat tutuluyor, tek elle kullanırken ekranın büyük kısmına rahatlıkla erişmeniz mümkün. Hafif kavisli köşeleri, aynı zamanda yumuşak ve dokulu arka kapağı da Avea Galaxy Grand Max’i rahat ve zevkli şekilde kullanmayı sağlıyor. Android telefonunu cebinizde de rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Avea Galaxy Grand Max’in bir Avea telefonu olduğunu gösteren en önemli simge arkada, kamera altında yer alan Avea logosu. Samsung markalı versiyonunda burada Samsung logosunu görüyoruz, ancak Avea Galaxy Grand Max’te Samsung logosu yerine Avea logosu yer alıyor. Neredeyse pürüzsüz yüzeyli, yumuşak ve dokulu arka yüzey üzerine yerleştirilmiş hafif yansıtmalı Avea logosu bu telefonu zarif ve çekici gösteriyor.

Galaxy Grand Max’in 5.25 inç ekranının altında ana ekran tuşu, onun iki yanında da çoklu görev ve geri işlevleri gören kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları bulunuyor. Ekranın üstünde Samsung logosu, ahize hoparlörü, 5 megapiksel ön kamera yer alıyor. Sağ kenarda güç butonu, sol kenarda da ses tuşu her iki elde tutarken ve tek elle kullanırken bile rahatlıkla erişilebilecek noktalarda bulunuyor. Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakını, alt kenarda da microUSB portu ve mikrofonu görüyoruz.

Avea Galaxy Grand Max’in arka kapağı arka tarafı tamamen örtüyor. Bu kapağı yerinden çıkardığımızda Grand Max’in 2500 mAh kapasiteli pilini görüyoruz. microSIM ve microSD kart yuvaları üst üste yerleştirilmiş ve bunlara erişmek için pili yerinden çıkarmak gerekiyor. Kapağı kapatıp yeniden arka yüze baktığımızda 13 megapiksel kamerayı, bunun soluna yerleştirilmiş LED flaşı görüyoruz. Hoparlör de biraz sıra dışı bir yerleşimle kameranın diğer tarafında bulunuyor. Bu grubun biraz altında da, yukarıda özellikle söz ettiğimiz Avea logosu göze çarpıyor.

Avea Galaxy Grand Max’in 5.25 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Bu, 282 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Keskinlik ve netlik bakımından bu değerin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar gözünüzü ekrana iyice yaklaştırdığınızda pikselleri fark etseniz de, telefonu gözünüzden normal uzaklıkta kullanırken bu ekran yeteri kadar keskin ve net görünüyor. Videolar, fotoğraflar, web siteleri, kullanıcı arayüzü gayet tatmin edici bir şekilde gösteriliyor. IPS LCD ekran yüksek görüş açılarına sahip. Parlaklık bakımından da iyi seviyede, dışarıda parlak güneş ışığı altında bile düzgün, telefonu rahat kullanmayı sağlayabilecek görüşü sunuyor.

avea-galaxy-grand-max-ekran-goruntuleri-00001avea-galaxy-grand-max-ekran-goruntuleri-00002avea-galaxy-grand-max-ekran-goruntuleri-00003Grand Max’in içine baktığımızda onunla aynı sınıfta olan çoğu akıllı telefonda gördüğümüz 1.2 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 410 işlemciyle karşılaşıyoruz. Bu işlemci Adreno 306 GPU’yu da içeriyor. 1.5 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza da diğer donanım bileşenleri. 16 GB’yi yeterli bulmayanlar 64 GB’ye kadar kartları destekleyen microSD kart yuvasını değerlendirebilirler. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 + LE, A-GPS ve GLONASS destekli GPS’i görüyoruz. Avea Galaxy Grand Max, epey fazla sayıda LTE bandını da destekliyor. Bu da Avea’ya özel telefonun gelecek yıl nisan ayında kullanmaya başlayacağımız 4.5G servislerine daha şimdiden hazır olduğu anlamına geliyor.

Performans

Performans açısından baktığımızda, Avea Galaxy Grand Max’in sahip olduğu donanım paketi sentetik benchmark testlerinde kendi segmentinde yer alan diğer telefonların verdiği sonuçlarla aşağı yukarı aynı sonuçları veriyor. Telefon kullanıcı arayüzünde pürüzsüz ve düzgün şekilde gezinme fırsatı sunuyor. Uygulamalar ve oyunların yüklenmesi de baş ağrısı yaratmıyor. İnternette gezinme performansı da ortalamanın altına inmiyor, kullanıcılara 5.25 inç ekranda düzgün bir internette gezinme deneyimi sunuluyor.

Avea Galaxy Grand Max’te, yukarıda da belirttiğimiz gibi 2500 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Katalog değerlerine baktığımızda bu telefon 18 saate kadar görüşme ve 87 saate kadar müzik dinleme imkanı sunuyor. Pratikteki duruma baktığımızda Avea Galaxy Grand Max, normal yoğunluk bir kullanımda tek şarja sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Eğer gerekli tasarruf tedbirlerini alırsanız, ikinci günü bile tamamlamanız mümkün olabilir.

Yazılım

avea-galaxy-grand-max-inceleme-00011avea-galaxy-grand-max-inceleme-00016avea-galaxy-grand-max-inceleme-00013Galaxy Grand Max’te Android 4.4.4 KitKat yüklü olarak geliyor. TouchWiz kullanıcı arayüzü diğer Samsung telefonlarında olduğu gibi Avea Galaxy Grand Max’te de yüklü olarak geliyor. Bir Avea telefonu olduğu için, Galaxy Grand Max’in kullanıcı arayüzünde çeşitli Avea unsurları mevcut. Örneğin telefonun ilk açılışında karşınıza bir Avea logosu çıkıyor. Bunun dışında kilit ekranının duvar kağıdı da Avea’nın gökkuşağı renkli sembolüyle süsleniyor. Ana ekran duvar kağıdında da gökkuşağı renklerini ön plana çıkaran bir seçimin yapıldığını görüyoruz.

Avea etkisini gördüğümüz bir başka nokta da uygulamalar. Avea’nın Android uygulamaları Galaxy Grand Max sahiplerine ön yüklü olarak sunuluyor. Avea Bulutt, Avea Müzik, Tivibu Cep Avea, Avea Mobil Dergi, Avea Online İşlemler, Avea Yedek, Avea Güvenlik, Avea Oyun ve Avea NBA uygulamalarını, uygulama menüsü içinde bulunan Avea klasörü altında görüyoruz. Ayrıca ana ekrana baktığımızda da bunların bazılarının hızlı erişim amacıyla buralara yerleştirildiğini fark ediyoruz.

Avea uygulamaları dışında Samsung ve Google’ın yüklü olarak sunduğu çeşitli uygulamalar da mevcut. Örneğin Samsung klasörü altında İnternet, Ses Kaydedici, Hesap Makinesi ve Dosyalarım gibi Avea Galaxy Grand Max için gerekli temel uygulamaları görüyoruz. Samsung Hediyeleri adını taşıyan başka bir klasör altında da SFilm, SMag, SÇocuk gibi Samsung’un Türkiye’ye özel yerel servislerinin uygulamalarını, aynı zamanda Hürriyet eGazete uygulamasını görüyoruz.

Bir de Avea Galaxy Grand Max’in Google sertifikalı bir Android telefonu olmasından süregelen Google uygulamaları var. Google, Sesli Arama, Gmail, Google+, Play Müzik, Play Kitaplar, Play Oyunlar, Drive gibi Google servislerine ait uygulamaları Google klasörü altında görüyoruz. Ayrıca Google uygulamalarının kısayollarını barındıran bir uygulama klasörü ana ekranda da bulunuyor.

Galaxy Grand Max’e uygulama indirmek isteyenlerin elinde iki seçenek var. Bunlardan bir tanesi her Google sertifikalı Android telefonuna gördüğümüz Google Play Store. Diğeri de Samsung’un Galaxy telefonlarına özel Galaxy Apps uygulama mağazası. Tabii ki, birincisi seçenekler ve içerik bakımından ikincisinden daha zengin.

Kamera

avea-galaxy-grand-max-inceleme-00029avea-galaxy-grand-max-inceleme-00030Kameralara baktığımızda Avea Galaxy Grand Max’in sınıfındaki ortalamaları tutturduğunu görüyoruz. Arkada 13 megapiksel, otomatik odak ve LED flaşlı kamera yer alıyor. Bu kamera coğrafi etiketleme, ekrana dokunarak odaklama, yüz ve gülümseme algılama, HDR ve panorama gibi özelliklere sahip. Ayrıca 1080p/30fps Full HD video kaydı da gerçekleştirebiliyor. Önde de 5 megapiksel, yine 1080p Full HD video kayıt destekli ikinci kamerayı görüyoruz.

Avea Galaxy Grand Max’in kamera uygulamasına baktığımızda, 2014 model Samsung telefonlarında, ya da diğer bir deyişle KitKat yüklü Samsung Galaxy telefonlarında gördüğümüz kamera uygulamasını görüyoruz. Bu uygulama kolay kullanılabilir, anlaşılır bir arayüze sahip. Sağ kenarda fotoğraf ve video çekim tuşlarının yer aldığını görüyoruz. Bunların yanına bir de mod seçim tuşu eklenmiş. Otomatik, Güzel yüz, Panorama, Arka kamera selfie, Art arda çoklu çekim, HDR gibi çekim modlarını görüyoruz. Bir de Animasyonlu GIF modu var ki, onunla eğlenceli animasyonlar oluşturabilirsiniz.

Galaxy Grand Max’in 13 megapiksel arka kamerasıyla çekilen fotoğrafların genel olarak memnun edici olduğunu söyleyebiliriz. Yeterli ışığın bulunduğu koşullarda çekilen fotoğraflarda parlaklık iyi seviyede, renk doğruluğunun da epey yüksek olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Detaylardan ödün verilmemiş, yakınlaştırma yaptığınızda biraz yapay keskinlik hissedebilirsiniz, ancak görüntüde neler olduğunu biraz daha detaylı şekilde anlamanız mümkün oluyor. Yakın çekimlerde de keskin ve detaylı sonuçlar elde edebilirsiniz. Gece çekimlerinde gürültünün düşüklüğü memnun ediyor, ancak iyi ve bulanık olmayan fotoğraflar için Grand Max’i mümkün olduğu kadar sabit tutmalısınız. Arkada bulunan flaş karanlık ortamlarda iyi ve aydınlık fotoğraflar çekmenize yardımcı olacak ışığı fazlasıyla sunuyor.

Öndeki 5 megapiksel kamera da daha fazla detaya sahip selfie fotoğraflar sunuyor. Karanlıkta çekilen selfie fotoğraflarda biraz gürültü etkisi hissedebilirsiniz, ancak parti, vs. gibi ortamlarda Avea Galaxy Grand Max ile çekeceğiniz selfie fotoğraflar ortamın duygusunu yeteri kadar fazla şekilde yansıtacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=2HGMA0fGQjI

Video tarafında hem ön hem de arka kameranın 1080p Full HD video kayıt yeteneği sunduğunu görüyoruz. Videolar kaliteli ve net görünüyor, ancak el hareketleri ve titreşimleri videolarda harekete ve dalgalanmaya neden olabiliyor. Ortam ve insan seslerinin kayıt kalitesi iyi seviyede görünüyor.

Sonuç

avea-galaxy-grand-max-inceleme-00031Bugün piyasaya baktığımızda 800-1100 TL bandında birçok orta segment Android telefonun sıralandığını görüyoruz. 899 TL’lik peşin satış fiyatıyla Avea Galaxy Grand Max de bu aralığa düşüyor. Telefonun teknik özellikleri, performansı, kamerası, ekranı sahip olduğu fiyatın karşılığında beklenenleri karşılamayı başarıyor. Bu telefonu satın aldığınız takdirde optimum faydayı sağlarsınız.

Tasarım anlamında klasik bir Samsung telefonu gibi dursa da, arkada yer alan Avea logosu ve şık görünümlü arka kapakları Galaxy Grand Max’i olduğundan daha değerli gösteriyor. Üstelik telefonu elinize aldığınızda sağlamlığı ve değerli olduğu havasını hissediyorsunuz. Yazılım deneyimi bakımından da Avea uygulamalarının Avea Galaxy Grand Max’e artı kattığı bir gerçek. Özellikle Avea Mobil Dergi’yi Avea Galaxy Grand Max’in ekranından okumak bir hayli keyifli.