Teknoloji

Avast’a göre temizlenen Android telefonlarındaki veriler kolaylıkla kurtarılabilir

avast-android-090714

Yazılım üreticisi Avast Android’in fabrika ayarlarına döndürme özelliğinin güvenliği ve mükemmelliğine ciddi şekilde dikkat çekmeye çalışıyor. İnternet üzerinde 20 adet kullanılmış Android telefonu satın aldığını ve bunların her birini kişisel kullanıcı verilerinin geri döndürülebilir olup olmadığı noktasında test ettiğini dile getirdi. Avast’a göre her bir telefon satılmadan önce sıfırlanmış, bu durumda teoride herhangi bir problemin olmaması beklenir. Ancak gerçek öyle değil.

Avast bu telefonlardan daha önce depolanmış olan toplam 40 binin üzerinde fotoğrafı geri döndürmeyi başardığını söylüyor. Bu fotoğraflardan birçoğunun çocuklara ait olduğu belirtilirken, diğerlerinin içinde de iç çamaşırlı kadınların veya çıplak şekilde selfie çeken erkeklerin bulunduğu şirket tarafından ek bilgi olarak veriliyor. Bu arada şirket eski Google arama sorgularını, e-posta iletilerini ve yazılı mesajları da kurtarmayı başarmış. Bunlarla beraber Avast, eski telefonlardan dördünün ilk sahibini başarıyla belirlemiş. Şirketin söylediğine göre kullanıcıların eski verilerinden tamamen kurtulmaları için onların üstüne yeni veri yazmaları gerekiyor.

Google’ın Android’in fabrika ayarlarına döndürme işleviyle ilgili olarak dile getirilen bu güvenlik açığına dair ne yorum yapacağı merakla bekleniyor. Yine de şimdilik Avast’ın sonuçlarına biraz şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Şirketin böyle bir haber yayınlamakta belirli çıkarları bulunuyor. Güvenlik yazılımları sektöründe faaliyete gösteren şirket, bu haberle kendi ürünlerinin Google’ın sağladıklarından daha efektif çalıştığı mesajını vermek istiyor olmalı.

Fabrika ayarlarına döndürme özelliğiyle ilgili olarak iOS tarafına baktığımızda, Apple’ın bir iPhone veya iPad üzerindeki veriler temizlendikten sonra veri kurtarmayı engelleme için farklı yollar denediğini görüyoruz. Yeni donanımlarda, iOS sıfırlama özelliği kullanıcı verilerini koruyan şifreleme anahtarını siliyor. Böylelikle veriler kullanıcının bilgisi olmaksızın kurtarılsa bile erişilemez ve kullanılamaz oluyor. Daha eski iPhone ve iPod touch modellerinde ise Apple, kullanıcı ayarlarını ve bilgilerinin üstüne yazdığını söylüyor. Bu adım da benzer şekilde çoğu durumda yetkisiz kurtarmaların önüne geçiyor.