Teknoloji

Automattic, WordPress anlaşmazlığı sonrasında çalışanlarına ikinci kez istifa teklifi sundu

wordpress automattic

Automattic CEO’su Matt Mullenweg, WordPress ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklar sonrası çalışanlara ikinci kez bir istifa seçeneği sundu. 404 Media’nın haberine göre, Mullenweg, çalışanlara eğer kendisinin aldığı kararlardan memnun değillerse, 9 aylık maaş karşılığında işten ayrılma teklifini değerlendirebileceklerini belirtti. Çalışanlara bu kararı vermeleri için 17 Ekim’e kadar süre tanındı.

404 Media’nın ulaştığı mesajda Mullenweg, “Yeni bir uyum teklifi: Sanırım bazı insanlar önceki fırsatı kaçırdıkları için üzgündü. Bazıları basına ve eski çalışanlara sızdırmalar yapmış. 17 Ekim’e kadar bana ‘İstifa ediyorum ve 9 aylık kıdem tazminatı teklifini kabul etmek istiyorum’ mesajını özel olarak gönderebilirsiniz. Hiçbir sebep belirtmenize gerek yok. Ben sadece ‘Teşekkür ederim’ yanıtını vereceğim. Automattic istifanızı kabul edecek” ifadelerini kullandı.

Bu ayın başlarında Mullenweg, çalışanlarına WP Engine platformuna karşı verdiği mücadelesine destek olmayanların işten ayrılmaları için bir teklif sunmuştu. Bu teklife göre, çalışanlar 30.000 dolar veya altı aylık maaş miktarından hangisi yüksekse onu alarak işten ayrılabiliyorlardı. Bu teklifi kabul eden çalışanların oranı ise yaklaşık yüzde 8.4 olarak kaydedildi. Mullenweg, yeni teklifinde, basına bilgi sızdıran çalışanlara “şirketten nazikçe ayrılmaları” gerektiğini, aksi takdirde ertesi gün herhangi bir tazminat almadan işten çıkarılacaklarını bildirdi.

404 Media’nın haberine göre, Temmuz ayında Mullenweg, çalışanların iş yerleriyle ilgili anonim görüş alışverişinde bulunduğu Blind adlı platformdan gelen e-postaları kendi gelen kutusuna yönlendirdi. Blind platformuna şirket e-postalarıyla giriş yapan çalışanların kimlik doğrulama kodlarını almak için Mullenweg’e başvurmaları gerektiği iddia edildi.

Automattic ve WP Engine davalık olmuştu

Mullenweg’in WP Engine ile yaşadığı anlaşmazlık, geçen ay yaptığı açıklamalarda şirketi WordPress topluluğu için bir “kanser” olarak tanımlamasıyla doruk noktasına ulaştı. Mullenweg, WP Engine’i WordPress ticari markalarını ihlal etmekle suçladı ve bu durum kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. WP Engine ise, Mullenweg ve Automattic aleyhine bir dava açarak, şirketi “güç suiistimali, zorbalık ve açgözlülükle” suçladı.

Automattic, Mullenweg’in sahip olduğu ve WordPress.com’un ticari faaliyetlerini yürüten şirket olarak biliniyor. Mullenweg aynı zamanda WordPress.org’un üç yönetim kurulu üyesinden biri. The Verge ile yaptığı bir röportajda Mullenweg, WordPress projesinin kendisine ait olduğunu ifade etmişti.