EğlenceManşetler

Autodesk Stingray oyun motoru ile oyun geliştirme işine iyice dalıyor

autodesk-stingray-030815-1

Autodesk yaratıcı işler dünyasında, özellikle üç boyutlu animasyon ve oyun geliştirme işlerinde bir hayli popüler bir isim. 3D modelleme ve animasyon yazılımı Maya ve 3D Studio Max’in sahibi olan şirketin bir ayağı zaten oyun dünyası içindeydi. Ancak Autodesk şimdi oyun geliştirme pazarında daha sağlam bir yer edinmek için iki ayağını birden suya daldırıyor. Çoklu platform destekli yeni oyun motoru Stingray ve çeşitli yaratıcı araçlarıyla birlikte Autodesk, sadece programcıları değil, tasarımcıları da başlangıçtan bitişe kadar kucaklayacak entegre iş akışını endüstriye sunacak bir konuma geliyor.

Oyun motoru pratikte oyunun beyni işlevini taşıyor. Bilgisayar için işletim sisteminin arz ettiği öneme benzer şekilde, farklı özkaynakları ve unsurları yönetmek, farklı bileşenlerin tek, aynı anda işleyen ve sarmalayıcı bir oyun deneyimi sunan bir yapıymış gibi birlikte çalışmasını organize etmek gibi görevleri yerine getiriyor. Oyun motorunun birçok parçası bulunurken, bunun çoğu grafik, işleme, fizik ve oyunun görsel hissini sunan diğer parçalar gibi alt sistemlerden oluşuyor.

autodesk-stingray-030815-3

Autodesk’in Unity 3D, Unreal Engine veya CryEngine gibi diğer popüler motorlara göre önemli bir avantaja sahip olduğu yer burası. Oyunların görsel unsurlarını oluşturmak söz konusu olduğunda Autodesk’in on yıllar boyunca elde ettiği deneyim mevcut. İşleme, fiziksel tabanlı dinamik ve animasyon gibi alanlarda sektör tarafından onaylanan deneyimi bulunuyor. Bundan dolayı karşımıza bir de özel bir oyun motoru eklediğinizde, Autodesk’in sanatsal unsurları oluşturmaktan bunları motor içinde çalıştırmaya kadar kesintisiz ve pürüzsüz olarak nitelendirdiği bir iş akışı ortaya çıkıyor.

Ne var ki, Stingray Maya veya 3ds Max gibi sadece ilave araçlardan ibaret değil. O kendi çapında bir oyun motoru. Autodesk’in son zamanlarda satın aldığı Bitsquid 3D motorunu temel alan Stingray’in ünü Veri Güdümlü Mimarisine dayanıyor. Bu, oyunu kontrol eden her şeyin veri dosyalarında ve kod parçacıklarında tanımlandığı anlamına geliyor. Bu, motorun kaynak kodunda herhangi bir değişikliği gerektirmiyor. Aslında bir oyunun akışını görsel düğüm editörü veya Lua gibi popüler bir oyun kodlama dili aracılığıyla yönetmek mümkün oluyor. Stingray Autodesk’in işleme, gölgelendirme, parçacık efektleri, son işlem gibi alanlardaki deneyimi kullansa da, her şeyi kendi başına yaptığını iddia etmiyor. Hareket ve dengeleme işleri için HumanIK, kullanıcı arayüzleri için Scaleform ve fiziksel unsurlar içinde NVIDIA PhysX gibi popüler kütüphaneleri içeriyor.

autodesk-stingray-030815-12

19 Ağustos tarihinden itibaren, ilgilenen geliştiriciler Autodesk Stingray aboneliğini satın alabilecek, oyun fikirlerini Windows 7, Windows 8 ve tabii ki, daha sonra Windows 10 gibi farklı platformlarda, PlayStation 4 ve Xbox One gibi oyun konsollarında, Oculus Rift gibi VR başlıklarında, Android ve iOS oyunlarında hayata geçirebilecek.

Adobe Stingray için aylık 30 dolarlık ücret belirledi. Autodesk en sonunda bunu Maya LT Masaüstü Üyeliğinin bir parçası olarak da sunacak. Unity ve Unreal gibi bağımsız oyun geliştiricilerinin ücretsiz erişebildiği oyun motorlarının bulunduğu bir ortamda Stingray’in ücretsiz olması onun için bir dezavantaj olma potansiyeli taşıyor.