Bir süredir beklenen sonunda gerçekleşti ve AT&T, Time Warner’ı 85.4 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıkladı. Söz konusu satışın bedeli nakit ve hisse senedi olarak ödenecek. Bu satın almayla birlikte ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri sinema ve TV endüstrisindeki bazı önemli kuruluşların kontrolünü ele alacak. HBO, CNN ve Warner Bros. gibi büyük TV kanalları ve sinema stüdyosu, artık AT&T tarafından yönetilecek. MLB, NBA, NCAA Mart Çılgınlığı gibi önemli organizasyonların yayın hakkı da bu satın almayla AT&T’ye geçecek.
AT&T, söz konusu anlaşmanın “mükemmel bir eşleşme” olduğuna inanıyor. Şirket, birinci kalite içeriklerin çok sayıda farklı dağıtım noktasıyla buluştuğuna inanıyor. Böylelikle AT&T kaliteli programları hem mobilde hem TV’de hem de sinema salonlarında izleyicilere ulaştırabilecek. Kullanıcıların seçtikleri platformda içerik oynatabilmeleri için lisanslama zahmetine girmekten de kurtulacak olan AT&T, belirli bir mecra, örneğin akıllı telefonlar, için özel içerik üretebilecek. Şirket bu satın alma yoluyla yeni reklam seçeneklerini de keşfedebilecek.
AT&T Time Warner anlaşmasının 2017 sonu itibarıyla tamamlanması planlanıyor. Ancak anlaşmanın büyüklüğü nedeniyle bu planın gerçekleşeceği yönünde garanti verilemiyor. Her iki şirketin yönetim kurullarında da anlaşma oy birliğiyle destekleniyor. Yine de, yetkili kurumların bu anlaşmada haksız rekabete ilişkin ipuçları araması oldukça muhtemel görünüyor. AT&T zamanında T-Mobile’ı satın almaya çalışmış, ancak bu anlaşma yetkili kurumlar tarafından onaylanmamıştı. Comcast’in NBC Universal’i satın alması onaylansa da, bu durum AT&T Time Warner anlaşması için garanti vermiyor. Yetkililer, AT&T’nin kendisine rekabete aykırı avantajlar kazanmayacağından emin olmak istiyor. Kanallarına erişim izni isteyen rakip operatörlere engel olmak, söz konusu haksız avantajlara örnek olarak gösterilebilir.
AT&T Time Warner ile rekabette geride kalmaktan kurtulmayı amaçlıyor
Söz konusu anlaşma AT&T için bir risk gibi gözükse de, şirketin bu riski almasına şaşırmamak gerekiyor. Telekomünikasyon devi, Time Warner ile Comcast gibi rakipleriyle olan mücadelesinde rekabetçiliğini korumayı amaçlıyor. Mevcut koşullarda anlaşmanın gerçekleşmemesi durumunda AT&T’yi bekleyen yasal bir tehlike görünmüyor. Ancak satın alma gerçekleşmese bile, AT&T Time Warner’a 500 milyon dolar ödeyecek.