Manşetler

Asus ZenPad Tablet Ön İnceleme

asus-zenpad-tabletler-211015-13

Asus, ününü bilgisayarları ve bilgisayar donanımlarıyla yapmış olsa da, son dönemlerde zamanın ruhuna uygun olarak mobil cihazlara da önemli ölçüde yatırım yapıyor. Şirketin bu yatırımlarının en somut örneği olarak ZenFone serisi akıllı telefonlar göz önüne çıkıyor, ancak Tayvanlı üretici tablet segmentini de unutmuyor. Bu doğrultuda yenilenen Asus ZenPad tabletlere sizler için hızlı bir bakış attık.

asus-zenpad-tabletler-211015-9

Yeni Asus ZenPad ailesi dört üründen oluşuyor. Bu ürünlerden ikisi 8 inç, diğerleri ise 7 ve 10 inç ekrana sahip. 8 inç ekranlı modellerden Asus ZenPad S 8.0, üst sınıfta konumlandırılıyor. Kasım ayında Türkiye pazarına giriş yapacak olan tabletle tanışmamız, ne yazık ki, mümkün olmadı. Ancak Asus ZenPad ailesini geri kalan üç üyesi halihazırda ülkemizde satışa sunulmuş durumda.

asus-zenpad-tabletler-211015-15

Tüm Asus ZenPad modelleri aynı tasarımı paylaşıyor. Ekran boyutundaki farklılıklar, genel tasarım bütünlüğünü bozacak bir etkide bulunmuyor. 10 inç ekranlı Asus ZenPad 10’da ön kameranın yatay kullanıma uygun olarak kenar çerçevenin ortasında konumlandırılması, göze çarpan en büyük farklardan biri oluyor. Asus ZenPad C 7.0 ve Asus ZenPad 8.0’da ön kamera dikey kullanıma uygun biçimde yerleştirilmiş.

asus-zenpad-tabletler-211015-5

Yeni Asus ZenPad’lerin tasarımındaki bütünlük ön yüz dışındaki kısımlarda daha iyi anlaşılıyor. Arka panel uzaktan suni deri gibi gözükse de, yakından bakıldığında plastik oldukları fark ediliyor. Arka panelin göze çarpan alanında Asus logosu ve kamera dışında ekstra bir bileşen bulunmuyor. Arka panelin hafif kavisli alt kısmına bakıldığında ise Asus ZenPad ve Intel logoları görülüyor.

asus-zenpad-tabletler-211015-12

Ses kontrol ve güç butonları Asus ZenPad’in sağ kenarında yer alıyor. Sol kenarda ise herhangi bir buton bulunmuyor. Üst ve alt kenarlar ise kulaklık jakı ve USB girişine ayrılmış.

asus-zenpad-tabletler-211015-11

Asus ZenPad tabletler Android 5.0 Lollipop işletim sistemiyle çalışıyor. Bu yazılımın üstünde şirketin ZenUI adını taşıyan kullanıcı arayüzü bulunuyor. ZenUI arayüzünün Asus ZenPad tabletlerdeki etkisinin daha kuvvetli bir organizasyon olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

asus-zenpad-tabletler-211015-10

Zira hem Asus ZenPad’in ana ekranı hem de ana ekrandan ulaşılan uygulamalar menüsü, düzenli görüntüleriyle dikkat çekiyor. Ana ekranda Asus, Apps4U ve Google adını taşıyan üç uygulama klasörü bulunuyor. Asus klasöründe Takvim ve Kişi Listesi gibi uygulamalar yer alıyor. Apps4U klasöründe ise Asus’un ön yüklü olarak sunduğu Kindle ve Zinio gibi uygulamalar listeleniyor. Google klasöründe ise tahmin edilebileceği üzere Gmail, Chrome, Google Haritalar, YouTube gibi Google imzalı uygulamalara erişiliyor. Bu organizasyon yapısı sayesinde hem ana ekran fazla dağınık gözükmüyor hem de ana ekrandan birkaç dokunuşla çok sayıda uygulamayı açmak mümkün oluyor.

asus-zenpad-tabletler-211015-4

Benzer bir yaklaşım ana ekran üzerinden ulaşılan uygulamalar menüsünde de görülüyor. Asus ZenPad’e yüklü tüm uygulamaların bulunduğu menüde de gruplama yapılmış. Ana ekranda da görülen Google, Apps4U gibi klasörlere bu sekmede Araçlar, Fotoğraf, Üretkenlik ve İletişim gibi klasörler eklenmiş. Bazı uygulamalar ise herhangi bir gruplama olmadan listelenmiş. Asus ZenPad’in Çocuk Modu’na erişim de uygulamalar menüsü üzerinden yapılıyor.

Asus ZenPad ailesinin yeni üyeleri, uygun bir fiyat karşılığında gayet sıkı bir tablet deneyimi sunuyor. Kamera yeteneklerini ön plana çıkarmasıyla rakiplerinden ayrılan Asus ZenPad tabletleri, Tayvanlı üreticinin sunduğu ekstra aksesuarlarla daha da dikkat çekici hâle gelecektir.