İncelemelerManşetler

Asus ZenFone Max Pro M1 İncelemesi

zenfone max pro m1 inceleme

Asus denince uzun yıllar boyunca akıllara bilgisayarlar gelse de, son birkaç yıldır akıllı telefon pazarında da Asus’un ismi yoğun bir şekilde duyuluyor. ZenFone serisiyle orta segmentin iddialı oyuncularından biri olan şirket, 2018 ile birlikte biraz daha vites yükseltmiş ve gözünü üst segmente dikmişti. Asus’un 2018 portföyünün üyelerinden biri olan ZenFone Max Pro M1 de, tıpkı selefleri gibi öncelikli olarak uzun pil ömrü vadediyor. Asus ZenFone Max Pro M1 inceleme yazımızda bu cihazın uzun pil ömrü dışında öne çıkan yönlerini ve telefona dair diğer detayları bulabilirsiniz.

ZenFone Max Pro M1 inceleme: Tasarım

ZenFone Max Pro M1, tasarım itibarıyla içinde bulunduğu segmentin genel çizgilerinden pek fazla uzaklaşmıyor. Akıllı telefonda camla kaplı ön paneli alüminyum çerçeve ve arka panel tamamlıyor. 5.99 inç büyüklüğündeki ekran, ön panelin yüzde 76.2’lik kısmını kaplıyor.

[tg_gallery_slider gallery_id=”186676″]

ZenFone Max Pro M1 küçük bir telefon olmasa da, tek elle rahatlıkla tutulabiliyor. Telefonun tek elle kullanımında da pek sorun yaşanmasa da, uzun süre boyunca telefonu tek elle kullanmanın yorucu olduğunu belirtmek gerekiyor.

ZenFone Max Pro M1’in üst kenarında ikinci mikrofon yer alıyor. Telefonun sol kenarının üst kısmında çift nano SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirdiği yuva bulunuyor. Hem çift nano SIM kartın hem de microSD kartın aynı anda kullanılabilmesinin ZenFone Max Pro M1’e artı puan kazandıran noktalardan biri olduğunu belirtmek gerekiyor.

Sağ kenara geçildiğinde güç  ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor. Bu tuşlara telefon hem sol hem de sağ eldeyken rahatlıkla erişilebiliyor. Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, micro USB girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor.

Asus ZenFone Max Pro M1’in ön panelinde herhangi bir fiziksel tuş bulunmuyor. Ön kamera, ahize hoparlörü ve sensörler ekranın üst kısmında yer alıyor. Arka panelde ise göze ilk olarak sol üst köşeye dikey olarak yerleştirilen çift lensli kamera modülü çarpıyor. Bu modülün hemen altında LED flaş bulunuyor. Panelin ortasındaki yuvarlak parmak izi tarayıcının altında ise Asus logosu bulunuyor.

ZenFone Max Pro M1’in tasarımında fark yaratacak sıra dışı bir unsur bulunmuyor. Buna rağmen, kasanın sağlam bir hissiyat verdiğini ve kullanıcı memnuniyetini kuvvetlendiren bir etken olduğu söylenebilir.

ZenFone Max Pro M1 inceleme: Ekran

Asus ZenFone Max Pro M1’de 5.99 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 18:9 görüntü oranına sahip bu ekran 2160 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. 18:9 görüntü oranının tercih edilmesi sayesinde ekrandaki içerikler kullanıcılar için çok daha kapsayıcı hâle geliyor. Ekranın piksel yoğunluğu ise 404 ppi seviyesinde.

Ekran ön panelin dörtte üçünden fazlasını kaplasa da, ortada çerçevesiz bir ekranın olduğunu söylemek pek mümkün değil. Sağ ve sol kenar çerçeveleri ince olsa da, üst ve alt çerçevelerin biraz daha kalın olması göze çarpıyor. Asus da çentik modasını benimseyen üreticilerden biri olsa da, ZenFone Max Pro M1’in ekranında çentik bulunmuyor.

Pek çok Android telefonda karşılaştığımız özel ekran ayarları, ZenFone Max Pro M1’de de mevcut. Artık neredeyse bir standarda dönüşen Gece Işığı özelliği, bu ayarlar arasında bulunuyor. Renk tonunu ambere dönüştüren Gece Işığı ile loş bir ortamda telefonun ekranını daha iyi görmeyi sağlıyor. Kullanıcılar Gece Işığı’nın devreye girişi için özel bir program oluşturabiliyor veya gün batımından gün doğumuna kadar bu filtrenin otomatik olarak devreye girmesi için izin verilebiliyor.

ZenFone Max Pro M1’de “akıllı ekran” adını taşıyan bir özellik de bulunuyor. Bu özellik yüz tanıma sensöründen yardım alıyor ve kullanıcılar ekrana bakarken ekranın açık kalma süresini uzatıyor. Kullanıcılar ekran renginin sıcaklığını ve soğukluğunu da kendi gözlerine göre ayarlayabiliyor.

Asus ZenFone Max Pro M1’in ekranı renkleri oldukça canlı bir şekilde sunuyor. Ekranın görüntüleme açıları ise standart seviyede. ZenFone Max Pro M1’in ekranı dış mekanda kullanım için yeterli parlaklığı rahatlıkla sağlıyor. Parlak güneş ışığı altında bile ekranın üstündekileri görmekte herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Telefonun ekran parlaklığı, ortamın aydınlığına göre otomatik olarak ayarlanıyor.

ZenFone Max Pro M1 inceleme: Donanım ve Performans

Asus ZenFone Max Pro M1’in kalbinde 1.6 GHz sekiz çekirdekli Qualcomm Snapdragon 636 yonga seti bulunuyor. Bu yonga setine eşlik eden bellek kapasitesi konusunda kullanıcılara farklı seçenekler sunulsa da, Türkiye’de satılan modellerde 4 GB RAM bulunuyor.

Bu modellerdeki 64 GB dahili depolama alanının üstüne microSD kart desteğiyle 2 TB daha eklenebiliyor.64 GB depolama alanının yaklaşık 14 GB’lık kısmı işletim sistemi tarafından kullanılıyor. Telefonda görsel yükü ise Qualcomm Adreno 509 GPU çekiyor.

Asus ZenFone Max Pro M1, taşıdığı bileşenler itibarıyla orta segmentin tipik bir temsilcisi olarak tanımlanabilir. Başarılı bir yonga seti olan Qualcomm Snapdragon 636’nın varlığı, telefonun günlük görevleri sorun yaşamadan tamamlamasını sağlıyor.

Bir zamanlar Android’i fazlasıyla özelleştiren Asus’un sadelikten yana olan yeni yaklaşımı da bu pürüzsüze yakın işleyişte önemli bir role sahip. Uygulamaları oldukça hızlı biçimde başlatan Asus ZenFone Max Pro M1, uygulamalar arasında geçiş konusunda da bir sıkıntı yaşamıyor.

ZenFone Max Pro M1 uygulama başlatma konusunda hızlı olsa da, kameranın işleyişinde bu hızın korunduğunu söylemek mümkün değil. Kamera uygulamasında deklanşöre bastıktan sonra karenin hazır hâle gelmesi için oldukça belirgin bir bekleme süresinin geçmesi gerekiyor.

Günümüzde pek çok Android telefonda olduğu gibi, ZenFone Max Pro M1’de de kullanıcılara birden fazla biyometrik doğrulama seçeneği sunuluyor. Kullanıcılar ekran kilidini açmak için yüz tanıma yöntemini veya parmak izi tarayıcısını kullanabiliyor.

Yüz tanıma teknolojisi orta segment telefonlarda genellikle üst segmentte olduğu kadar pürüzsüz işlemiyor gibi görünse de, ZenFone Max Pro M1 bu algıyı değiştirecek bir performans sergiliyor. Ortamın fazla aydınlık olmadığı ortamlarda bile işleyebilen yüz tanıma sistemi, normal gözlük veya güneş gözlüğü takıldığında da kullanıcıyı tanıyor. Buna ek olarak, sistemin telefonun ekran kilidini oldukça hızlı açtığını da belirtmek gerekiyor. Parmak izi tanıma teknolojisini benimseyemeyenler için bu hızın cezbedici bir faktör olduğu söylenebilir.

Arka panelde yer alan yuvarlak parmak izi tarayıcısına erişim de oldukça rahat. Parmak izi tarayıcısı da, tıpkı yüz tanıma sistemi gibi, oldukça hızlı çalışıyor. Kullanıcılar iki sistemi de aynı anda kullanıyor. Ancak yüz tanıma aktifse telefonun ekran kilidi parmak izi tarayıcısından yararlanmaya gerek kalmadan açılıyor.

Asus ZenFone Max Pro M1, AnTuTu benchmark testinden 115569 puanla ayrılıyor. Geekbench 4 benchmark testinden ise tek çekirdekte 1344, çok çekirdekte 4900 puan alıyor. Bu rakamlar, ZenFone Max Pro M1’in içinde bulunduğu orta segmentin standart aralığı içinde yer alıyor. Günlük görevleri rahatlıkla yerine getirebilen telefon, yüksek performans isteyen bazı oyun ve uygulamalarda ara ara takılmalar yaşıyor. Ancak bu durum genel kullanıcı deneyimine olumsuz bir etki yapmıyor.

ZenFone Max Pro M1 inceleme: Pil

Asus ZenFone Max serisi telefonlarında ilk günden bu yana en önemli nokta olarak uzun pil ömrünü öne çıkarıyor. Bu durum, ZenFone Max Pro M1’de de değişmiyor. Akıllı telefona ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pil veriyor.

5000 mAh kapasiteli pil, gerektiğinde diğer telefonları şarj etmek için bir harici güç ünitesi olarak kullanılabiliyor. Sosyal medyada gezinmek, internette dolaşmak, YouTube’da birkaç video izlemek, Facebook Messenger üzerinden sohbet etmek, e-posta almak ve göndermek, birkaç telefon görüşmesi yapmak ve Spotify üzerinden müzik dinlemekten oluşan bir senaryoda ZenFone Max Pro M1’in pili iki günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta üçüncü günün başlangıcında da ZenFone Max Pro M1’yi şarj etmeye ihtiyaç duyulmuyor.

Kullanım yoğunluğu biraz artsa bile, Asus ZenFone Max Pro M1’in pili ikinci günü de büyük ölçüde tamamlamaya yardımcı oluyor. Bu yoğun kullanım senaryosuna Google Haritalar üzerinden navigasyon bilgisi almanın ve cihazdan internet erişim noktası olarak yararlanmanın da dahil olduğunu belirtmek gerekiyor.

Asus ZenFone Max Pro M1’in piliyle ilgili en büyük sıkıntı ise telefonda hızlı şarj desteği olmaması öne çıkıyor. 5000 mAh kapasiteli büyük pili tamamen doldurmak, hızlı şarj desteği olmadığı için hatırı sayılır bir zaman alıyor. Telefonun pilinin yüzde 2 seviyesinden tam doluluk seviyesine çıkması için yaklaşık 2 saat 40 dakika beklemek gerekiyor.

ZenFone Max Pro M1 inceleme: Yazılım

Asus ZenFone Max Pro M1, kutusundan Android 8.1 Oreo işletim sistemiyle çıkıyor. Uzun süre boyunca Android’i yoğun biçimde özelleştiren bir yaklaşım içinde olan Asus, 2018 ile birlikte bu yaklaşımdan iyiden iyiye vazgeçmişti. ZenFone Max Pro M1’de de bu vazgeçişin izleri fazlasıyla net şekilde görülüyor.

Asus ZenFone Max Pro M1’de neredeyse stok bir Android deneyimi yaşanıyor. Google’ın Android için tasarladığı standart arayüzden çok fazla uzaklaşmayan telefonda, ön yüklü olarak fazla uygulama sunulmamış olması da dikkat çekiyor.

Google’ın Android uygulamaları, neredeyse tüm Android telefonlarda olduğu gibi, ZenFone Max Pro M1’de de kullanıcıları karşılıyor. Ana ekranda bulunan Google klasöründe Google Haritalar, YouTube, Google Drive, Saat, Google Fotoğraflar, Keep Notları gibi uygulamalar telefonda kullanıcıları karşılıyor.

Telefonda varsayılan internet tarayıcısı olarak Google Chrome, varsayılan e-posta uygulaması olarak da Gmail kullanılıyor. Galeri işlevini de Google Fotoğraflar görüyor. Mesajlaşmak için de Android Mesajlar uygulaması varsayılan çözüm olarak sunuluyor.

Ana ekrandaki Asus klasöründe ise telefonun “faydalı” araçları bulunuyor. Ses kaydedicisine, hesap makinesine ve FM radyoya bu klasör üzerinden erişilebiliyor. Facebook, Facebook Messenger ve Instagram da telefonda ön yüklü olarak kullanıcıların karşısına çıkan uygulamalar arasında yer alıyor.

Asus ZenFone Max Pro M1’de uygulama çekmecesine ana ekranda aşağıdan yukarıya doğru sürükleme hareketi yaparak erişilebiliyor. Bu ekranda uygulamalar alfabetik olarak sıralanıyor. Kullanıcılar ekranın üst kısmındaki arama çubuğu üzerinden ihtiyaç duydukları uygulamaya adını yazarak da erişebiliyor.

Asus ZenFone Max Pro M1’in neredeyse “saf” olan arayüzü, kullanıcı deneyimini üst seviyeye taşıyor. Arayüzde ekstra dokunuşlardan uzak durulması, telefonun teknik donanımının üzerine ekstra yük bindirmiyor ve bu sayede performansta da herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

ZenFone Max Pro M1 inceleme: Kamera

Çift lensli arka kamera modülleri artık neredeyse standart hâle gelmiş durumda. Asus ZenFone Max Pro M1 de bu standarttan ayrılmıyor. Akıllı telefonun arkasında 13 ve 5 megapiksel çözünürlükten oluşan iki lensten oluşan bir kamera modülü bulunuyor.

Ana kamera işlevi gören 13 megapiksel çözünürlüklü lens, f/2.2 diyafram genişliğine sahip. Derinlik sensörü görevini üstlenen 5 megapiksel çözünürlüklü ikinci lensin diyafram genişliği ise f/2.4. ZenFone Max Pro M1’in önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor.

ZenFone Max Pro M1 ile gün ışığında ve ortam ışığının yeterli olduğu durumlarda tatmin edici kareler yakalamak mümkün oluyor. Ancak zaman zaman renklerin doygunluk seviyesi biraz aşırıya kaçabiliyor. Bu da beklenenden daha karanlık karelerle karşılaşmaya yol açabiliyor. Bunun dışında genellikle pürüzsüz fotoğraflar çeken telefon, tatmin edici bir keskinlik seviyesi de sunuyor.

ZenFone Max Pro M1’in kamera arayüzü de oldukça kullanışlı. Arayüzün niteliklerini kavramak ve çekime başlamak pek fazla zaman almıyor. Kamera uygulamasında Asus’un yerleştirdiği özel çekim modları da bulunuyor. HDR, portre, manzara, spor, çiçekler, arka ışık, mum ışığı, gün batımı, gece, sahil ve kar adını taşıyan bu modlar, isimlerinin işaret ettiği sahnelerde daha iyi kareler yakalamaya yardımcı oluyor. Bu modlar içinde en sık başvurulanlar ise HDR ve gece modları oluyor. Gece modunun varlığına rağmen, ZenFone Max Pro M1’in kamerasının gece performansının çok yüksek olmadığını belirtmek gerekiyor. Düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflarda gürültü etkisi hissedilirken, netlik ve renklerde de azalma gözlemleniyor. Gece modunda çekim süresi biraz daha uzasa da, bu daha net kareler yakalama konusunda pek fazla yardım sağlamıyor.

[tg_gallery_slider gallery_id=”186722″]

Asus ZenFone Max Pro M1’in önündeki 8 megapiksel çözünürlüklü ekran da parlak ışık altında ortalama olarak tanımlanabilecek selfie’ler çekmeyi sağlıyor. Portre modunun ön kamerada kullanıcıyı arka plandan ayırma konusunda iyi bir iş yaptığını belirtmek gerekiyor.

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”k2A2Glz1oIM”]

Asus ZenFone Max Pro M1’in arka kamerasıyla 4K çözünürlüklü videolar kaydedilebiliyor. Ancak 4K kaydı sırasında denge problemlerinden dolayı detay kaybı yaşanabiliyor. Video çekim sırasında mikrofonun kapatabilmesinin de işe yarayabilecek bir özellik olduğu söylenebilir.

ZenFone Max Pro M1 inceleme: Sonuç

Akıllı telefon pazarında döviz kurundaki dalgalanmanın da etkisiyle fiyatlarda belirgin bir artış yaşanıyor. Özellikle amiral gemisi telefon fiyatlarında iyiden iyiye hissedilen bu artış, kullanıcıları orta segmente ve giriş seviyesi telefonlara yöneltiyor. Telefon alırken önceliğini pil ömrüne verenler için daima seçenekler arasında olan ZenFone Max serisi, bu dönüşümle daha geniş bir kitleye hitap ediyor.

Snapdragon 636 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı gibi özelliklerin varlığıyla orta segmentte konumlanan ZenFone Max Pro M1, stok Android tercihinin de etkisiyle oldukça sade ve rahat bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Günlük görevleri rahatlıkla yerine getiren akıllı telefon, sade arayüzüyle de kullanıcıyı yormuyor.

ZenFone Max Pro M1’in en güçlü yönü ise yine pil ömrü oluyor. Kullanım oldukça yoğun olsa bile, 5000 mAh kapasiteli pil iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Prizlerden ve kablolardan uzak yaşamanın pek çok kişi için akıllı telefon tercihinde önemli bir kriter olduğunu belirtmek gerekiyor.

ZenFone Max Pro M1’in yüz tanıma sisteminin performansı da akıllı telefonun artıları arasına yazılıyor. Ekranın netliği de kullanıcı deneyimini geliştiren bir unsur olurken, kamera performansının standartları pek aşamaması biraz can sıkıyor.

Asus ZenFone Max Pro M1, bütçesini zorlamadan güçlü ve enerjik bir telefon arayanlar için en uygun seçenekler arasında bulunuyor.