Asus, bilgisayar üreticisi olarak çıktığı yolda “akıllı telefon üreticisi” sıfatını da adının önüne eklemeyi başardı. Şirket, Zenfone serisi telefonlarıyla uygun fiyatlı bir Android cihaz arayanların dikkatini çekmeyi başarıyor. Serideki modellerinde genellikle bir noktayı ön plana çıkarmayı seçen şirket, ZenFone Max’te de uzun pil ömrü vadediyor. Akıllı telefonun 5000 mAh kapasiteli pili, kullanıcılara tek bir şarjla üç güne varan kullanım süresi vadediyor. Asus ZenFone Max’e dair izlenimlerimizi yazının devamında bulabilirsiniz.
ZenFone Max, 156 x 77.5 x 10.6 mm.’lik boyutlara sahip. Kasası kendisiyle aynı aile içinde yer alan pek çok modele kıyasla 0.2 mm. daha ince olan ZenFone Max, tartıda 202 gram çekiyor. Cihazın ağırlığının 200 gramın üstüne çıkmasında temel faktör olarak 5000 mAh kapasiteli pili göstermek, pek yanlış bir önerme olmayacaktır. Ancak bütün bu ağırlığa rağmen, Asus ZenFone Max elde tutulurken kullanıcıyı pek yormuyor. Elleri küçük olanlar bile ZenFone Max’i tek elle kullanabilir. Telefonun pilinin büyüklüğü, cihaz kavrandığında arka panelde ele gelen şişlik hissi sayesinde anlaşılabiliyor.
ZenFone Max, tasarımındaki genel hatlar itibarıyla Asus’un son dönemde çıkardığı diğer ZenFone telefonlarına benzer bir yerde duruyor. Ancak arada küçük nüansların bulunduğunu da baştan belirtmek gerekiyor. Akıllı telefonun 5.5 inç ekranı, cihazın ön yüzeyinde yüzde 69’luk bir alanı kaplıyor. Ekranın alt kısmında kapasitif navigasyon tuşları ve parlak görünümlü plastik çerçeve bulunuyor. Üst kısmına ise Asus logosu, ahize hoparlörü, ön kamera ve LED durum lambası yerleştirilmiş. Akıllı telefonunun ekranının Corning Gorilla Glass 4 ile kaplanmış olması, ekranın kırılma veya çatlama riskini biraz daha aşağıya çekiyor.
Asus ZenFone Max’te güç butonu cihazın sağ kenarının ortası olarak nitelenebilecek bir noktaya yerleştirilmiş. Bu güç butonunun biraz üstünde ses kontrol düğmeleri yer alıyor. Sol kenarı tamamen boş bırakılan telefonun üst kenarının sol kısmında kulaklık jakı bulunuyor. microUSB girişi ve ana mikrofon ise cihazın alt kenarında konumlanmış. Arka panele geçildiğinde ise üst orta kısıma yerleştirilen kamera kurulumu göze çarpıyor. 13 megapiksel arka kameranın bir tarafında çift tonlu LED flaş, diğer tarafında ise lazer otomatik odaklama sensörü bulunuyor. Panelde aşağıya doğru inildiğinde ise sırasıyla Asus ve Zenfone logoları ile hoparlör ızgarası görülüyor.
Arka kapak, sol alt kenarda bulunan bir boşluk sayesinde açılabiliyor. Kapak açıldığında 5000 mAh kapasiteli büyük pil ortaya çıkıyor. Söz konusu pili yerinden çıkarmanın mümkün olmadığını özellikle vurgulamak gerekiyor. Çift SIM destekli telefonda SIM yuvaları, pilin sağ üst kısmında bulunuyor. microSD kart yuvası ise pilin hemen üst kısmına yerleştirilmiş.
Asus ZenFone Max’in 5.5 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Bu da cihaza 267 ppi piksel yoğunluğu sağlıyor. 16 milyon renk desteğine sahip, 720p çözünürlüklü IPS ekran, keskinlik ve netlik bakımından makul sayılabilecek bir performans ortaya koyuyor. Güneş ışığı altında büyük ölçüde görülebilen telefonda bulunan Splendid isimli uygulama, kullanıcılara ekran rengi modunu ayarlama fırsatını veriyor. Uygulamada yer alan mavi ışık filtresi sayesinde kullanıcılar, düşük ışıklı ortamlarda telefon ekranına bakarken gözlerinin hassaslaşmasının önüne geçebiliyor.
ZenFone Max, dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 410 işlemciyle birlikte geliyor. Bu işlemciye 2 GB RAM, 16 GB dahili hafıza ve Adreno 306 grafik işlemcisi eşlik ediyor. Giriş seviyesi ve orta segment arasında konumlanan cihazlarda rastlanan bu paketin performansı konusunda önden fikir beyan etmek mümkün oluyor. Çok güçlü bir performans sergilemeyen söz konusu paket, benchmark testlerinde de kullanıcıları pek şaşırtmıyor. Cihaz AnTuTu benchmark testinden 25000 civarı bir puan alıyor.
Asus ZenFone Max, sunduğu kullanıcı deneyimi itibarıyla serisindeki diğer cihazlara benzer bir yerde dursa da, incelediğimiz diğer ZenFone modellerinde rastlamadığımız çeşitli problemlere bu cihazda rastlıyoruz. Kimi uygulamaların hata vererek çalışmayı durdurması, arayüz geçişlerinde telefonun takılması gibi problemlerle ZenFone Max üzerinde biraz daha sık karşılaşılıyor.
Akıllı telefonun 16 GB dahili depolama alanının 5,62 GB’lık alanı sisteme ayrılıyor. Bu da kullanıcıların yaklaşık 10,4 GB’lık bir alandan faydalanabileceği anlamına geliyor. microSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 64 GB daha eklenebiliyor. Böylelikle çekilecek fotoğraflar ve videolar ile cihaza yüklenecek diğer multimedya içerikler için daha fazla alan elde etmek mümkün oluyor. Asus ZenFone Max, popüler ses ve video formatlarının oynatılması konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.
Kablosuz bağlantı konusunda Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS gibi ortalama olarak kabul edilebilecek bağlantı seçenekleri kullanıcılara sunuluyor. Asus ZenFone Max, 1 Nisan itibarıyla ülkemizde faaliyete giren 4.5G şebekesini destekliyor. Dolayısıyla yeni döneme uyum sağlayacak bir telefon arayanlar için uyumlu seçeneklerden birisi de ZenFone Max oluyor.
ZenFone Max’te arka panelin alt kısmında bulunan ince şerit formatındaki hoparlör ızgarasının ses çıkışı pek yüksek değil, ancak cihaz hoparlörü kapatılmadığı sürece ses konusundaki beklentileri karşılayabilecek bir performans sunuyor. Tizler biraz yüksek çıksa da, bunun tolere edilebilecek cinsten bir problem olduğu söylenebilir. Yine de, daha kaliteli bir ses deneyimi yaşamak isteyenlerin ZenFone Max’i bir Bluetooth hoparlörle eşleştirmesinde veya telefona kablolu bir hoparlör bağlamasında fayda var.
Asus ZenFone Max’in en cazip yönü ise 5000 mAh kapasiteli pili. Bu pil yerinden çıkarılamıyor, ancak kapasitesinin büyüklüğü ve ömrünün uzunluğu sayesinde pilin çıkarılamaması herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Ekran çözünürlüğünün nispeten düşük olması da 5000 mAh kapasiteli pilin ömrünü uzatıyor. Normal ölçekli bir kullanım senaryosunda 3 günü rahatlıkla çıkarabilen bir pil ömrü sunan ZenFone Max, nispeten düşük kullanımda bu süreyi 4-5 güne bile çıkarma potansiyelini taşıyor. Normal ölçekli kullanım senaryosuna oyun oynama, çevrim içi abonelik servisleri üzerinden müzik dinleme, internetten uzun videolar seyretme gibi eylemlerin de dahil olduğunu özellikle vurgulamak gerekiyor. Kısacası ZenFone Max, “maksimum pil ömrü” arayanlar için piyasadaki en uygun seçenekler arasında yer alıyor.
Neredeyse tüm Asus cihazlarda bulunan Güç Tasarrufu uygulaması, ZenFone Max’te de yer alıyor. Bu uygulama sayesinde pili daha idareli kullanmak mümkün hâle geliyor. Uygulamada yer alan Performans, Normal, Güç Tasarrufu, Süper Tasarruf ve Özelleştirilmiş gibi modlar sayesinde pil kullanımı farklı senaryolar doğrultusunda optimize edilebiliyor.
Asus ZenFone Max, kutusundan Android 5.0.2 Lollipop işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemine Asus’un Zen UI adını taşıyan kullanıcı arayüzü eşlik ediyor. ZenFone serisindeki diğer telefonlardan da aşina olduğumuz kullanıcı arayüzündeki özelleştirme oranı oldukça yoğun. Farklı duvar kağıtları, özel widget’lar, özelleştirilmiş uygulamalar ve çeşitli sistem kısayollarının varlığıyla ZenFone Max, Asus’un çizgisini bozmuyor ve kullanıcılara ham Android’den oldukça farklı bir deneyim yaşatıyor.
Cihazda Asus’un ön yüklü biçimde sunduğu çok sayıda uygulama yer alıyor. Bu uygulamalar kullanıcıların karşısına farklı kategoriler altında organize edilmiş biçimde çıkıyor. Böylelikle bir karışıklık yaşanmasının önüne geçilmiş oluyor. Kullanıcılar, Asus’un ön yüklü uygulamaların içinden istemediklerini cihazdan kaldırabiliyor.
Telefonda Asus klasörünün altında bulunan uygulamalar, kullanıcıların sıklıkla faydalanabileceklerinin arasından seçilmiş. Hesap Makinesi, Do It Later, Web Storage, Dosya Yöneticisi ve El Feneri gibi uygulamalar kullanıcılar için oldukça işlevsel. AppS 4U klasörünün altında ise Clean Master, Dr. Safety, Trip Advisor ve Truecaller gibi çeşitli senaryolar çerçevesinde başvurulabilecek uygulamalar yer alıyor. Puffin, Zinio ve Dr. Booster gibi yazılımlar ise uygulamalar ekranında başıboş bırakılmış biçimde yer alıyor. Smart Tools klasörü Güç Tasarrufu, Asus Mobile Manager ve AudioWizard gibi uygulamalar ile sistem güncelleme veya cihazı hızlandırma gibi işlemleri gerçekleştirmeye yarayan araçları bir araya getiriyor. Google klasörü ise tahmin edilebileceği gibi Chrome, YouTube, Google Drive, Google Fotoğraflar, Haritalar ve Hangouts gibi Google tarafından geliştirilen uygulamaları toplu biçimde sunuluyor. FM Radyo, dijital cetvel gibi faydalı araçların yanı sıra, Asus tarafından geliştirilen ZenTalk ve ZenCircle gibi sosyal servisler de ZenFone Max’te kullanıcıların karşısına çıkıyor.
Asus ZenFone Max’in arkasında f/2.0 diyafram açıklığına sahip 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Kameraya RealTone LED flaş ve lazer otomatik odaklama sensörü de eşlik ediyor. ZenFone Laser serisi telefonlarda da bulunan lazer otomatik odaklama sensörü sayesinde arka kamera, 0.03 saniye gibi kısa bir süre içinde odaklama yapılabiliyor. ZenFone Max’in önünde ise yine f/2.0 diyafram açıklığına sahip 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor.
13 megapiksel arka kamera, f/2.0 büyük açılı mercek sayesinde deklanşör gecikmesini sıfıra indiriyor. Böylelikle yakalanan karelerin kalitesi yükseliyor. Lazer otomatik odaklama sisteminin yardımıyla da ışığın yeterli olduğu ortamlarda Asus ZenFone Max ile parlak ve canlı fotoğraflar çekilebiliyor.
Zenfone Max, düşük ışık performansı bakımından ZenFone 2 Laser serisindeki modellerin büyük kısmından daha iyi performans sergiliyor. Bunda kamerada bulunan Düşük Işık modu önemli bir rol oynuyor. Piksel birleştirme teknolojisi sayesinde geceleri veya düşük ışıklı ortamlarda flaşa ihtiyaç duymadan yüzde 400 oranında daha parlak fotoğraflar yakalanabiliyor. RealTone flaşın varlığı ise fotoğraflarda sıcak ve doğru renk tonlarının yakalanmasını mümkün kılıyor.
ZenFone Max’in PixelMaster kamerasında bulunan Süper HDR (Ters Işık) moduyla gün batımı gibi zorlayıcı sahnelerde bile etkileyici kareler yakalanabiliyor. Piksel zenginleştirme teknolojisi sayesinde kontrastın yüzde 400 oranında artırılması ise ön plandaki nesnelerin gölgelerde kaybolması engelleniyor. El ile Ayar modu ise akıllı telefon üzerinde DSLR kameralardaki deneyimi arayanlara ihtiyaç duydukları ince ayarları getiriyor.
Asus’un akıllı telefon ve tabletlerinde sunduğu farklı çekim modları, ZenFone Max’in kamerasında da bulunuyor. Süper çözünürlük, alan derinliği, akıllı kaldır, zamanı geri sarma, yavaş çekim ve zaman atlama gibi çekim modları sayesinde kameranın yetenek çıtası biraz daha yukarıya taşınabiliyor.
Asus ZenFone Max’in ön kamerası ise 5 megapiksel çözünürlüğünde. Cihazın sunduğu güzelleştirme efektleri sayesinde ön kamera ile çekilen selfie’leri görsel anlamda daha cazip hâle getirmek mümkün oluyor. Ön kameranın düşük ışık performansı da makul bir seviyede konumlanıyor. Arka kamerayla 30 fps’de 1080p çözünürlüklü video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Çekilen videoların “ortalama” kalitede olduğu söylenebilir.
Asus’un ZenFone serisi akıllı telefonları, Türkiye’de hatırı sayırı bir kitleye ulaşmayı başarmış durumda. Serinin sürekli güncellenmesi ve yeni modellerin her birinde farklı bir noktanın geliştirilerek ön plana çıkarılması, Asus’un bu işi ne denli ciddiye aldığını ortaya koyuyor.
Qualcomm Snapdragon 410 işlemci, 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza barındıran telefon, 999 TL karşılığında satılıyor. Asus’un daha iyi bir donanım paketi sunan başka modellerini de aynı fiyattan sattığı biliniyor. Ancak burada devreye 5000 mAh kapasiteli pil giriyor. Başka cihazları şarj edebilecek kadar kuvvetli olan pil, günümüzde şarja bağımlı yaşamak istemeyenlerin performanstan kısmen feragat etmesini sağlayabilecek bir unsur olabilir. Cihaz için kullanıcılara siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneği sunuluyor.
Asus ZenFone Max, teknik özellikler listesine bakıldığında kendisinden beklenene yakın bir performans sergiliyor. ZenFone serisinin diğer modellerinde olduğu gibi Android’in biraz fazla biçimde özelleştirilmesi can sıksa da, ön yüklü uygulamaların silinmesine izin verilmesi bu sıkıntıyı biraz olsun ortadan kaldırabilir. Arayüzde yaşanan takılmalar ise kullanım deneyimini sekteye uğratan nahoş detaylar olarak dikkat çekiyor.
Kamera performansı da uzun pil ömrünün ardından ZenFone Max’e dair ön plana çıkan olumlu noktalar arasında bulunuyor. Kameranın yüksek ışık ve makrodaki performansı ortalamanın üstünde bir seyir izliyor. Düşük ışık modunda çekilen fotoğraflarda ise gürültü artsa da, parlaklık önemli ölçüde yukarıya çekilebiliyor.
Asus ZenFone Max, ömrünü taşınabilir bir şarj cihazına veya prize bağlı yaşamaktan sıkılan ve bunun için performanstan biraz olsun feragat etmeye hazır kullanıcılar için 999 TL’lik fiyatının da etkisiyle en uygun seçenekler arasında yer alıyor.