PadFone serisi hibrit cihazlarıyla üst sınıf akıllı telefon pazarında mücadele eden Asus, orta segmenti de bu yılın başlarında duyurusunu gerçekleştirdiği ZenFone serisi Android telefonlarına emanet etmiş durumda. 4, 5 ve 6 inç ekranlara sahip olan üç farklı ZenFone modeliyle Tayvanlı şirket rekabetin giderek daha yoğun şekilde yaşandığı giriş ve orta segmentte şansını arıyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye piyasasına giriş yapan ZenFone akıllı telefonlar ülkemizde yoğun ilgi görüyor gibi görünüyor. Bu modellerden 5 inç ekranlı olanı, ZenFone 5 bir süredir test merkezimizde ve yeteri kadar kullanma fırsatı bulduk. Şimdi izlenimlerimizi aktarma zamanı.
Asus PadFone 5 sade ve estetik tasarımıyla dikkat çekiyor. Yuvarlatılmış kenarları, arkasında yer alan yumuşak yüzeyli ve kavisli kapağı, ekranın altına yerleştirilmiş kapasitif dokunmatik navigasyon tuşlarıyla Asus ZenFone 5 üst sınıf Android telefonların görünümünü pek aratmıyor. Ön yüzün büyük bir bölümünü kapsayan Corning Gorilla Glass 3 ekran camı sayesinde çizilmeler ve aşınmalar sorun olmaktan çıkıyor. Ekran camının altında bulunan metal şerit de telefona ayrı bir hava ve değer katıyor.
5 inç HD ekran 1280 x 720 piksel çözünürlüğüyle 294 ppi gibi bir piksel yoğunluk değeri sunuyor. Her ne kadar piyasada gördüğümüz 1080p ve daha üstü ekranların keskinliği ve berraklığından uzak olsa da, ZenFone 5’in ekranı kullanıcıları tatmin etmeye yetiyor. IPS teknolojisinin varlığı sayesinde bu ekran yüksek görüş açılarına sahip. Parlaklık seviyesi ortalamayı pek geçmiyor, ancak ZenFone 5’i parlak güneş ışığı altında bile rahatlıkla kullanmayı sağlıyor.
Ekranın altında yer alan kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları sayesinde ekranda navigasyon tuşları için alan harcanmıyor. Ekranın üstünde Asus logosu, ahize hoparlörü ve 2 megapiksel ön kamera bulunuyor. Sağ kenarda güç ve ses tuşları alt alta sıralanıyor, bu tuşlar tek elle kullanımda bile rahatlıkla erişilebilecek noktadalar. Altta microUSB portu ve mikrofon bulunuyor. Sol kenarda arka kapağın açılmasına yardımcı olan bir çentik görüyoruz. Üstte de 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon mevcut.
ASUS ZenFone 5’in elimizdeki versiyonunda arka bölümü beyaz plastik kapak örtüyor. Bu kapağın üstünde Asus, Intel ve ZenFone logolarını görüyoruz. 8 megapiksel kamera yatay eksende ortalanmış ve üste doğru konumlanmış. Bunun hemen altında da flaş yer alıyor. Alt kenara doğru da hoparlörün yer aldığını görüyoruz. Arka kapak yerinden rahatlıkla çıkıyor ve sürekli çıkarıp takmalardan sonra bile kapakta oynama olmayacak gibi duruyor. Telefonun 2110 mAh kapasiteli pili görünüyor, ancak gövdeye sabitlenmiş olduğu için kolaylıkla değiştirmek mümkün değil. Pilin hemen üstünde microSIM kart yuvası bulunuyor. ZenFone 5’in çift SIM kartlı versiyonu da bulunuyor, ancak elimizdeki model tek SIM kart desteğine sahip. Üste doğru 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası da dikkat çekiyor.
ZenFone 5’te Intel’in 2 GHz maksimum saat frekanslı çift çekirdekli Atom Z2580 işlemcisi çalışıyor. Bu yongaset PowerVR SGX544MP2 grafik işlemci birimini de barındırıyor. Test merkezimize gelen modelde 2 GB RAM bulunuyor, bu da uygulama performansı bakımından büyük fark yaratıyor. 8 GB dahili hafıza yeterli görünmüyor, bu nedenle düzgün bir kullanım için 32 GB veya 64 GB kapasiteli bellek kartı almanız yerinde bir karar olacaktır.
Performans açısından bakıldığında Asus ZenFone 5 sahip olduğu 699 TL’lik fiyatın karşılığından çok daha öte bir performans sağlıyor. Kullanıcı arayüzünde geçişler gayet düzgün ve seri şekilde gerçekleştiriliyor. Aynı şekilde uygulamaların çalışmasında da pek takılma, kilitlenme veya kendiliğinden kapanma gözlemlemedik. Cihazda Chrome’dan farklı olarak bulunan yerleşik internet tarayıcısının performansı da memnuniyet verici. 5 inç 720p ekran masaüstü web sitelerini düzgün görüntüleme için yeterli olurken, sayfalar hızlı şekilde yükleniyor, kaydırma, yakınlaştırma ve ekrana sığdırma gibi işlemler de bekletmeden yapılıyor. SunSpider Benchmark’tan elde ettiği 1051 ms civarındaki puan belki üst sınıf Android telefonlarınınkinden biraz geride, ancak kendi sınıfı içinde oldukça iyi bir yerde.
Android cihaz incelemelerimizde başvurduğumuz AnTuTu benchmark testinde de Asus ZenFone 5 elde ettiği 23080 bu telefonun 2012’nin ikinci yarısında çıkmış olan üst sınıf Android telefonlarla aynı seviyede performans sunduğunu gösteriyor. Bu da 699 TL’lik fiyata sahip bir telefon için oldukça iyi görünüyor. Oyun performansı bakımından da ZenFone 5 iyi bir noktada duruyor. Üst sınıf oyunlardan Asphalt 8: Airborne’u takılma olmaksızın ve akıcı grafikler eşliğinde oynamak mümkün. Ancak üst sınıf Android telefonlardakine göre tepkiselliğin biraz geride kaldığını da hissetmedik değil.
2110 mAh kapasiteli batarya ZenFone 5 gibi 5 inçlik bir telefon için yetersiz gibi görünüyor. Halbuki bu gövdeye daha yüksek kapasiteli bir batarya sığdırmak mümkün olabilirdi, ancak bunun da maliyeti artırabileceğini kabul etmek gerekiyor. Telefon normal kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Eğer telefonla fazla işiniz olmazsa, sadece telefon görüşmeleri ve ara sıra e-posta kontrolü için kullanırsanız, bu sürenin iki güne kadar çıkması mümkün. Asus’un eklediği çeşitli güç yönetim araçları sayesinde pilde çalışma ömrü daha da artırılabiliyor. Ultra tasarruf modu açıldığında telefonun ekranı kapalıyken ağ bağlantısı kapatılıyor. Bu da mesajlaşma uygulamaları gibi uygulamaların ekran kapalıyken düzgünçalışmayacağı anlamına geliyor.
ZenFone 5’te yapılan telefon görüşmelerinde herhangi bir sorun yaşamadık. İki mikrofon varlığı sayesinde sizin sesiniz de karşı tarafa gürültüden epey arındırılmış şekilde ulaştırılıyor. Telefon hoparlör modunda kullanıldığında da gayet başarılı görünüyor. Arkadaki hoparlör yeteri kadar yüksek ve yumuşak ses çıkışı sayesinde hem müzik dinlerken ve film izlerken hem de telefon görüşmeleri sırasında epey yardımcı oluyor, başka bir ses çıkışına, hoparlöre ihtiyaç bırakmıyor.
Şu sıralar piyasaya çıkan telefonlarda, giriş veya orta segmentte olanlarda bile Android 4.4 KitKat’ın yüklü geldiğini görüyoruz. Böyle bir ortamda Asus’un ZenFone 5’i Android 4.3 Jelly Bean ile sunması sürpriz sayılabilir, ancak Tayvanlı şirketin fazla vakit geçmeden Android 4.4 güncellemesini sunacağını düşünüyoruz. Android 4.3’ün üstünde de ZenUI olarak adlandırılan özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü yüklü olarak geliyor.
Kullanıcı arayüzünde dikkat çeken ilk ayrıntı özel olarak tasarlanmış kilit ekranı oluyor. Bu kilit ekranı üzerinde yer alan zaman çizgisi üzerinde yaklaşan randevularınızı ve takvim kayıtlarını görmeniz mümkün. Do It Later olarak adlandırılan anımsatıcı uygulama da önemli görevlerinizi aklınızda olmasa bile telefonunuzda tutmanızı ve zamanı gelince size hatırlatılmasını sağlıyor. Ayrıca Do It Later çeşitli işlevlere de entegre edilmiş gibi görünüyor. Örneğin gelen bir SMS için sonra yanıtlama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bunu yaptığınızda Do It Later uygulamasına bir hatırlatma kaydı eklenecek ve zamanı geldiğinde size hatırlatılacak. Aynısı okumak istediğiniz makaleler veya cevapsız çağrılar için de yapılabiliyor.
HTC veya LG’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünde olduğu gibi Asus’un ZenUI kullanıcı arayüzünde de e-posta, takvim, mesajlar uygulamaları özel renk kodlarına sahip. Bildirim tepsisi ve hızlı ayarlar ise birbirinden ayrılmış. Parmağınızı ekranın sol üst köşesinden aşağı doğru sürüklediğinizde bildirimleri görüyorsunuz. Ancak ekranın sağ yarısında üstten aşağı doğru sürüklediğinizde hızlı ayarlar ekranı karşınıza çıkıyor. Bu, çoğu zaman karıştırılıyor, bildirimlere bakmak isterken hızlı ayarları açtığımız çok oldu.
Hızlı ayarlar içinde Wi-Fi, Bluetooth, ses, GPS, mobil veri gibi klasik ayarların yanı sıra flaş ışığı, performans artırıcı, hesap makinesi, Miracast, Eldiven modu gibi özel ayarlar da bulunuyor. Her bir ayar düğmesi yeteri kadar büyük tasarlanmış, böylelikle büyük parmaklarla bile rahatlıkla kullanılıyor.
ZenFone 5’te Asus’un Open Cloud teknolojisi de bulunuyor. Bu sayede Google Drive, Box, Dropbox ve Asus’un kendi bulut servisi olan WebStorage’daki dosyalara Dosya Yöneticisi uygulaması altından erişmek ve bunları yönetmek mümkün oluyor.
Asus ZenFone 5’in arkasında yer alan 8 megapiksel kamera f/2.0 diyafram açıklıklı ve beş elementli lensi sayesinde kendi segmentindeki telefonlardan çok daha yukarıda bir kamera deneyimi vadediyor. Asus’un PixelMaster olarak adlandırılan kamera teknolojisi sayesinde de profesyonel fotoğrafların kalitesinde fotoğraflar elde etmek mümkün oluyor.
Kamera uygulamasında da çeşitli özellikler dikkat çekiyor. Alan derinliği efekti, panorama, çevirerek döndürme ve HDR gibi özellikler kamera uygulamasının özellikleri arasında bulunuyor. Düşük Işık modu ise kullanıcıların çok karanlık ortamlarda bile aydınlık fotoğraflar çekmesine olanak sağlıyor. Ne var ki, bu modun en iyi sonuçları vermesi için bir tripoda veya telefonu sabit duracağı bir yere koymaya ihtiyaç var. Ayrıca düşük ışık koşullarında flaşı kullanmak da biraz daha aydınlık sonuçların elde edilmesini mümkün kılacaktır.
Yukarıda saydığımız zengin özelliklerin karşılığını aynı ölçüde almak pek mümkün olmuyor. Işık koşullarının yeterli olduğu ortamlarda ZenFone 5 iyi sonuçlar veriyor. Ayrıca HDR modu açıkken çektiğimiz fotoğraflarda da parlaklık dengesi iyi ayarlanıyor. Ancak HDR modunun kullanımı sonucunda elde edilen fotoğraflarda renkler biraz fazla sıcak tarafa doğru kaçıyor, bu da görüntüleri yapaylaştırıyor. Makro çekimlerde kamera başarılı sonuçlar verirken gece çekimlerinde iyi sonuçlar elde etmek için telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmak gerekiyor.
ZenFone 5’in arka kamerasıyla 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Öndeki 2 megapiksel kamera ile de idare edecek seviyede selfie fotoğraflar çekmeniz mümkün. Tabii ki, ön kameranın önemli özelliklerinden bir tanesi de görüntülü görüşmelere olanak sağlaması.
Giriş ve orta segment Android pazarında büyük bir rekabet yaşanıyor ve Asus da ZenFone akıllı telefonlarıyla bu alanda kendisine müşteri çekmeye çalışıyor. ZenFone 5’ten elde ettiğimiz izlenim Asus’un doğru oyuncularla hareket ettiğini gösteriyor. 699 TL gibi ucuz olarak nitelendirebileceğimiz bir fiyattan alıcı bulan ZenFone 5 orta-üst segment Android telefonlarının deneyimini sunuyor. Ekran iyi bir görsel deneyim için fazlasıyla yeterli, Intel Atom işlemci de telefonun düzgün çalışmasını sağlayan bir performans sağlıyor. Arkadaki kamera mükemmel değil, ancak işinizi fazlasıyla görecek fotoğraflar ve videolar çekmenizi sağlıyor. ZenUI kullanıcı arayüzü de Android’in standart arayüzüne göre sağladığı artılarla fark yaratmayı başarıyor. Bütçesi 700-750 TL civarında olanlar ZenFone 5’i değerlendirmeye alabilirler.