Asus ZenFone 2 Laser serisi modelleriyle, 1000 TL ve altında fiyat etiketine sahip bir Android cihaz arayanlara somut alternatifler sunmuştu. Şirket, geçtiğimiz eylül ayında İstanbul’da düzenlediği tanıtım etkinliğinde serinin 6 inç ekranlı modelini de dünyada ilk kez görücüye çıkarmıştı. Asus ZenFone 2 Laser ZE600KL’nin 6 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. Qualcomm Snapdragon 615 işlemci ve 2 GB RAM barındıran, 0,03 saniye gibi kısa bir süre içinde net fotoğraf çekimi gerçekleştirebilen Asus ZenFone 2 Laser ZE600KL’ye dair izlenimlerimizi yazının devamında bulabilirsiniz.
ZenFone 2 Laser ZE600KL, 164.6 x 84 x 10.6 mm.’lik boyutlara sahip. Kapladığı yüzey alanı itibarıyla serisindeki diğer telefonlardan daha büyük olan cihaz, ekran boyutundaki artışa rağmen seleflerinden 0.2 mm. daha ince bir kasa barındırıyor. Telefon tartıda 190 gram çekiyor. 5.5 inç ekranlı versiyonlar gibi, 6 inç ekranlı ZenFone Laser ZE600KL de hantal bir telefon olarak nitelenebilir. Boyutları nedeniyle cihazı pek elle kullanmak pek kolay değil. Ancak kavisli arka panel tasarımı sayesinde telefonun tutulması biraz olsun kolaylaşıyor. Asus’un eklediği tek elle kullanım özellikleri sayesinde de telefonun tek elle kontrolü biraz olsun mümkün hâle geliyor.
Asus ZenFone 2 Laser 6.0”, genel tasarımı itibarıyla serisindeki diğer üyeleriyle aynı yerde duruyor. Akıllı telefonun arkasındaki plastik kapak, uzaktan metal bir kapak gibi gözüküyor. Cihazın 6 inç’lik ekranı, ön yüzeyde yüzde 71.8’lik bir alan kaplıyor. Ekranın alt kısmında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları ve parlak metal görünümlü çerçeve bulunuyor. Ekranın üst kısmına ise Asus logosu, ahize hoparlörü, ön kamera ve LED durum lambası yerleştirilmiş. Asus ZenFone 2 Laser ZE600KL’nin ön yüzeyi, Gorilla Glass 4 ekran camıyla kaplı, bu da cihazın ekranının çatlama veya kırılma riskini aşağıya çekiyor.
6 inç ekranlı ZenFone 2 Laser’da da güç butonu da cihazın üst kenarının ortasında bulunuyor. Güç butonunun bir yanında ikinci mikrofon, diğer yanında ise 3.5 mm. kulaklık jakı yer alıyor. Alt kenara ise microUSB portu ve ana mikrofon yerleştirilmiş. Akıllı telefonun sağ ve sol kenarları ise boş bırakılmış. Arka panele baktığımızda ise ses kontrol tuşlarının kameranın altına yerleştirilmiş olması göze çarpıyor. 13 megapiksel kameranın bir tarafında lazer otomatik odaklama sensörü, diğer tarafında ise çift renkli LED flaş yer alıyor. Arka panelde aşağılara doğru bakıldığında ise ZenFone logosu ve hoparlör göze çarpıyor.
Arka kapak telefonun sağ alt kenarında bulunan bir boşluk sayesinde açılabiliyor. Kapak açıldığında ise 3000 mAh kapasiteli pil ortaya çıkıyor. Bu pil yerinden çıkarıldığında microSIM ve microSD kart yuvalarına erişim sağlanıyor. Çift SIM kart desteği bulunan ZenFone 2 Laser ZE600KL’de ikinci SIM girişi, pil ve diğer yuvalardan daha uzakta bir yerde konumlandırılmış. Böylelikle pili yerinden çıkartmadan ikinci SIM girişi yapılabiliyor ve cihazı yeniden başlatmaya gerek kalmıyor.
Asus ZenFone 2 Laser ZE600KL’nin 6 inç ekranı, 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Bu da cihaza 245 ppi piksel yoğunluğu sağlıyor. 720 piksel IPS LCD ekran, keskinlik ve netlik bakımından oldukça makul bir performans sergiliyor. Yüksek parlaklık ve geniş görüş açıları sayesinde düşük çözünürlüğün açıkları kapatılabiliyor. Güneş ışığı altında rahatlıkla görülebilen ekranın tepkiselliği de oldukça yüksek. Splendid adını taşıyan uygulama ise kullanıclara ekran rengi modunu ayarlama fırsatı veriyor. Bu uygulama içinde bulunan Mavi Işık Filtresi sayesinde kullanıcılar, düşük ışıklı ortamlarda telefon ekranına bakarken gözlerinin hassaslaşmasının önüne geçebiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Asus Zenfone 2 Laser İncelemesi
6 inç ekranlı Asus ZenFone 2 Laser’da sekiz çekirdekli Qualcomm Snapdragon 615 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM, 16 GB dahili hafıza ve Adreno 405 GPU eşlik ediyor. Orta segment pek çok Android telefonunda görülen bu paketin performansı konusunda önden bir fikir sahibi olmak mümkün. Benchmark testlerinde ortaya çıkan sonuç da pek şaşırtıcı değil. Cihaz, AnTuTu Benchmark testinde 31000 civarı bir puan alıyor.
Asus ZenFone 2 Laser ZE600KL, sunduğu kullanıcı deneyimi itibarıyla serisindeki diğer modellerine benzer bir noktada duruyor. Kullanıcı arayüzünde gezinmede, web sayfalarının açılmasında ve kaydırma hareketlerinde herhangi bir pürüz yaşanmıyor.
Akıllı telefonun 16 GB dahili hafızasının sadece 10.8 GB’lık bölümü kullancılara ayrılıyor. microSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 128 GB daha eklenebiliyor. Böylelikle çekilecek fotoğraflar, videolar ile yüklenecek şarkılar ve videolar için yeterli alanı elde etmek mümkün oluyor. Asus ZenFone 2 Laser ZE600KL, popüler ses ve video formatlarını da düzgün biçimde oynatıyor.
Kablosuz bağlantı kısmında ise 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi, Wi-Fi Direct, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, Bluetooth 4.1 gibi standardın biraz üstü olarak nitelenebilecek bağlantı seçenekleri bulunuyor. 6 inç ekranlı Asus ZenFone Laser 2, 1 Nisan itibarıyla ülkemizde faaliyete girecek 4.5G şebekesini de destekliyor. Böylelikle yeni dönemde yüksek hızdan faydalanmak isteyenlerin telefonlarını değiştirmesine gerek kalmıyor.
6 inç Asus ZenFone 2 Laser’ın arkasındaki hoparlörün ses çıkış şiddeti fazla yüksek bir seviyede olmasa da, bir akıllı telefondan beklenenleri karşılayabiliyor. Tizler biraz fazla çıksa da, bu kullanıcıları çok rahatsız etmeyecektir. Yine de, daha üst sınıf bir ses deneyimi için Bluetooth veya kablolu hoparlörlerden yardım alınabilir. Kavisli yapı nedeniyle telefon bir yüzeye koyulduğunda hoparlör kapanmıyor. Yankı etkisiyle ses yüksekliğinin biraz daha arttığı da söylenebilir.
Asus ZenFone 2 Laser ZE600KL’de 3000 mAh kapasiteli değiştirilebilir pil bulunuyor. Ekran çözünürlüğünün nispeten düşük olması sayesinde pil telefonun yükünü taşıma konusunda sıkıntı yaşamıyor. Normal yoğunluklu bir kullanım senaryosu çerçevesinde bir günü rahatlıkla çıkarabilen telefon, kimi zaman şarj etmeden ikinci günü bile tamamlamanızı sağlıyor.
Cihazda bulunan Güç Tasarrufu uygulaması, pili daha idareli kullanmayı mümkün kılıyor. Uygulama içinde bulunan Performans, Normal, Güç Tasarrufu, Süper Tasarruf ve Özelleştirilmiş gibi modlar sayesinde farklı kullanım senaryolarına göre pil kullanımı optimize edilebiliyor.
Asus ZenFone 2 Laser 6.0” kutusundan Android 5.0.2 Lollipop işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Asus’un Zen UI isimli kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Söz konusu arayüz, özelleştirme bakımından oldukça yoğun. Farklı duvar kağıtları, özel widget’lar, özelleştirilen sistem uygulamaları ve çeşitli sistem kısayollarının varlığı, ZenFone 2 Laser ZE600KL kullanıcılarına ham Android deneyiminden oldukça farklı bir deneyim vadediyor.
Akıllı telefonda Asus’un ön yüklü olarak sunduğu çok fazla sayıda uygulama bulunuyor. Bu uygulamalar farklı kategoriler altında organize edilmiş biçimde sunuluyor. Böylelikle bir karışıklık yaşanması önlenmiş oluyor. Söz konusu uygulamalar, kullanıcılar tarafından telefondan kaldırılabiliyor.
Telefondaki Asus klasörünün altında bulunan uygulamalardan kullanıcılar sıklıkla faydalanabilir. Galeri, Do It Later, SuperNote, WebStorage, Dosya Yöneticisi ve El Feneri gibi uygulamalar oldukça işlevsel. Apps4U klasörünün altında ise Clean Master ve Puffin web tarayıcısı gibi zaman zaman kullanılması muhtemel uygulamalar yer alıyor. Güç Tasarrufu, Asus Mobile Manager ve Sistem Güncellemesi gibi araçlar ise SmartTools klasörüne yerleştirilmiş. Chrome, Gmail, Google Haritalar gibi uygulamalar yine Google klasöründe bulunuyor. Ekranın alt kısmından yukarıya doğru sürükleme yapıldığında ise “Girişi yönet” ekranı ortaya çıkıyor. Bu ekran üzerinden duvar kağıtlarını, kaydırma efektlerini, simge paketlerini ve sistem ayarlarını değiştirmek mümkün oluyor.
Asus’un telefona eklediği Çocuk Modu ise ZenFone 2 Laser ZE600KL’yi rahatlıkla çocuklara teslim etmeyi mümkün kılıyor. Kolay Mod ise temel işlevleri basit bir yerleşim çerçevesinde sunmasıyla özellikle yaşlılara avantaj sağlayacak bir arayüz niteliği taşıyor. Google Play Store üzerinden de 6 inç ekranlı ZenFone 2 Laser’a yeni uygulamalar eklenebiliyor.
Asus ZenFone 2 Laser 6 inç’in arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü ve çift renkli LED flaşlı bir kamera bulunuyor. Bu sisteme telefona adını veren lazer ışık kaynağı eşlik ediyor. Lazer otomatik odaklama sisteminin yardımıyla sadece 0.03 saniye içinde odaklama yapılabiliyor. Cihazın önünde ise yüksek çözünürlüklü selfie’ler çekmeyi sağlayan 5 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor.
Akıllı telefonun 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamerasında bulunan f/2.0 büyük açılı mercek sayesinde sıfır deklanşör gecikmesi sağlanıyor. Böylelikle gerçekleştirilen çekimlerde kalite artıyor. Lazer otomatik odak sisteminin de yardımıyla ışık koşullarının yeterli olduğu ortamlarda Asus ZenFone 2 Laser 6 inç ile gerçekten parlak ve canlı fotoğraflar çekiliyor.
ZenFone 2 Laser serisinin diğer modellerinde görülen düşük ışıkta düşük kamera performansı, Asus ZenFone 2 Laser 6 inç’te yaşanmıyor. PixelMaster kameranın “Düşük Işık” modu, piksel birleştirme teknolojisi ise geceleri veya düşük ışıklı ortamlarda flaşa ihtiyaç duyulmaksızın yüzde 400’e varan oranlarda daha aydınlık çekimler gerçekleştirilmesini sağlıyor. RealTone flaşın varlığı da fotoğraflarda sıcak ve doğru renk tonlarının yakalanmasını mümkün kılıyor.
PixelMaster kamerada bulunan Süper HDR (Ters Işık) modu sayesinde Asus ZenFone 2 Laser 6 inç, günbatımı gibi zorlayıcı sahnelerde bile canlı kareler yakalayabiliyor. Piksel zenginleştirme teknolojisi sayesinde kontrastın yüzde 400 oranında artırılmasıyla birlikte ön plandaki nesnelerin gölgelerin içinde kaybolması engellenmiş oluyor. El ile Ayar modu ise kullanıcılara ISO ve objektif hızı gibi ayarları elle yapma ve akıllı telefon üzerinde DSLR benzeri bir deneyim yaşama fırsatı veriyor.
Asus ZenFone 2 Laser 6 inç, kullanıcılara çeşitli çekim modları sunuyor. Bu modlar sayesinde farklı ortam koşullarında bile en iyi görüntüyü kaydetmek mümkün hâle geliyor. Süper çözünürlük, alan derinliği, akıllı kaldır, zamanı geri sarma, yavaş çekim ve zaman atlama gibi çekim modlarının kameranın yeteneklerini biraz daha artırdığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Akıllı telefonun önünde 5 megapiksel kamera bulunuyor. Cihazın sunduğu güzelleştirme efektleri sayesinde ön kamera ile etkileyici selfie’ler çekilebiliyor. Kameranın görüş açısına üç kişi rahatlıkla sığıyor. Ön kamera, düşük ışıkta da makul bir performans sergiliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=cLJLefFkFbE
Asus ZenFone 2 Laser 6 inç’in arka kamerasıyla 30fps’de 1080p video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Cihazla çekilen videoların görüntü kalitesi için “tatmin edici” nitelemesini kullanmak yerinde olacaktır.
Asus ZenFone serisi akıllı telefonlarıyla Türkiye’de hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesini cezbetmeyi başarmıştı. 5.5 inç ekranlı modelleri bir hayli ilgi gören ZenFone 2 Laser’in aynı başarıyı daha büyük ekran isteyenlerin teveccühüyle de göstermesi şaşırtıcı olmayacaktır.
Qualcomm Snapdragon 615 işlemci, 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza barındıran telefon, 999 TL karşılığında satılıyor. Bahsi geçen donanım unsurları ve 6 inç ekran boyutu bir arada değerlendirildiğinde, etikette yazan fiyatın makul olduğu rahatlıkla söylenebilir. Asus ZenFone 2 Laser 6 inç için saf altın, gümüş ve cazibe kırmızısı adını taşıyan üç farklı renk seçeneği bulunuyor.
Asus ZenFone 2 Laser 6 inç, teknik özellikler listesine bakıldığında insanların kafasında oluşturduğuna benzer bir sonuç veriyor. Performans bakımından kendisiyle aynı fiyat bandında bulunan cihazlara yakın bir yerde duran cihaz, 6 inç ekranıyla özellikle multimedya içerik tüketimi için fazlasıyla geniş bir alan sağlıyor. Ekran boyutunun büyüklüğü, tablet kategorisindeki cihazlara yönelik ihtiyacı da nispeten aşağıya çekebiliyor. Metal görünümlü kavisli arka panelin ve Gorilla Glass 4 kaplı ön yüzeyin birleşiminin görsel anlamda iyi bir sonuç verdiği de söylenebilir. Asus’un Android’i biraz fazla özelleştirmesi ve ön yüklü sunulan uygulama sayısının fazla olması ise biraz can sıkabilir.
Ön yüklü uygulamaların silinebiliyor olması ise artı puan kazandıran noktalar arasında yer alıyor. Kamera yüksek ışık ve makroda ortalama üstü bir performans sergiliyor. Serinin diğer üyelerinde görülen düşük ışık performansı ise 6 inç ekranlı versiyonda ortadan kalkıyor. Düşük ışık modunda çekilen fotoğraflardaki gürültü etkisi biraz artsa da, parlaklığın da önemli ölçüde yükseldiği göze çarpıyor.
Sonuç olarak, Asus ZenFone 2 Laser 6 inç, 1000 TL’nin altında büyük ekranlı bir telefon arayanlar için dikkate değer seçenekler arasında sayılmayı hak eden bir cihaz imajı çizmeyi başarıyor.