Asus ZenBook S (UX391U) modeli geçtiğimiz haziran ayında Computex fuarında duyurulmuştu. Bu yeni ZenBook dizüstü bilgisayar taşınabilirliğe odaklanıyor. İnce yapısı ve hafifliğiyle Apple’ın uzun zamandır pek güncelleme çıkarmadığı MacBook Air’ın konumuna göz dikmiş gibi bir havası bulunuyor. Bununla birlikte, sahip olduğu özellikler hareket hâlindeyken güçlü bir sistem isteyenleri hedeflediği izlenimini veriyor.
ZenBook S UX391U şu anda test merkezimizde ve çok yakında detaylı incelemesi Teknoblog’da olacak. Ancak bu güçlü ve kolay taşınabilir dizüstü bilgisayarla ilgili ilk izlenimlerimizi sıcağı sıcağına paylaşmak istedik.
Akıllı telefonlarda görmeye başladığımız ince çerçeveli ekran modası dizüstü bilgisayarlara da sıçramış durumda. Özellikle 13 inçlik ekrana sahip dizüstülerde bu tarz akımın yayılmaya başladığını görüyoruz. ZenBook S de bu modaya uyuyor. 13.3 inç ekranın etrafını ince bir çerçeve çevreliyor. Bu sayede yüzey alanı geleneksel bir 13 inçlik dizüstü bilgisayarınkinden daha küçük oluyor.
ZenBook S’in menteşe tasarımı da dikkat çekici. Menteşe ekranın en fazla 135 derecelik bir açı yapmasına izin veriyor. 180 derecelik düz biçim veya 360 derece döndürerek kullanma imkanı söz konusu değil. Zaten ekran da dokunma özelliği bulunmuyor. Menteşe, kapağın tam bittiği hat üzerine değil de, biraz içe doğru yerleştirilmiş. Durum böyle olunca, kapağı kaldırdığınızda klavyenin bulunduğu alt kısım hafif yukarı kalkıyor, az da olsa bir eğim oluşuyor.
Bu durum iki açıdan yararlı. Öncelikle klavyeyi kullanırken parmaklarınızın biraz daha rahat etmesini sağlıyor. Yani ergonomik yarar teşkil ediyor. Bir diğer katkısı da, bilgisayarın tabanında doğal bir ısı kanalı oluşturması. Böylelikle dizüstü bilgisayarın içindeki ısının dışarı atılmasına yardımcı olunuyor. Ayrıca ZenBook S’i gerçek anlamda dizinizin üstünde kullanırken, gövdenin sıcaklığını hissetmiyorsunuz.
ZenBook S UX391U’nun tam donanımlı Türkçe klavyesi, arka aydınlatması; geniş, derin ve yumuşak tuşlarıyla yazı yazmayı kolaylaştırıyor. Virgül işaretinin yeri biraz sıra dışı gelse de, yazı yazmaya alışmak zor olmadı. İzleme dörtgeni Apple’ın MacBook Pro’larındaki kadar büyük değil. Ancak 13 inçlik bir dizüstü bilgisayar için gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz. İzleme dörtgeninin sağ üst köşesinde parmak izi okuyucusu var. Parmak izi okuyucusuyla kilitli ekranı PIN veya parola girmeden açabilirsiniz.
Portlar bakımından ZenBook S UX391U geleceğe bakıyor. Tıpkı Apple’ın dizüstü bilgisayarları gibi, Asus’un dizüstü bilgisayarında da USB-C portunu görüyoruz. Ancak soldaki port USB-C Gen.1, sağdaki iki port ise Thunderbolt 3 destekliyor. Bu arada bilgisayarın kutusundan Asus Mini Dock olarak adlandırılan bir aygıt da çıkıyor. bunun sayesinde USB-A ve HDMI portları ekleniyor. Aynı zamanda güç beslemesi için USB-C portu da mevcut.
Elimizdeki Asus ZenBook UX391U modelindeki 13.3 inç ekran, 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. IPS teknolojisi kullanılmış, mat bir kaplamayla geliyor. Ekran parlaklığı çok yüksek seviyelere çıkmasa da, fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Alt bölümde iki adet hoparlör var. Bunların ses çıkışı çok yüksek seviyede değil. İçerideki bileşenler bakımından ZenBook S bayağı güçlü görünüyor. Sekizinci nesil Intel Core i7-8550U işlemci, Intel HD Graphics 620 GPU, 16 GB RAM, 512 GB SSD gibi başlıca özellikler var. Çok yakında gerçekleştireceğimiz detaylı incelemede performans konusuna çok da detaylı biçimde bakacağız.
Asus ZenBook S UX391U, kağıt üstünde çok güçlü; tasarımı da dışarıda epey rahat ettirecek türden görünüyor. İlk izlenimlerimiz oldukça olumlu. Bakalım daha uzun süreli kullanımda ne gibi sonuçlar ortaya çıkacak. Bunları çok yakındaki ZenBook S UX391U incelemesinde aktaracağız.