İncelemelerManşetler

Asus ZenBook Pro 15 İncelemesi

asus zenbook pro 15 inceleme

Aynı gövdede iki ekran fikrine akıllı telefonlardan alışığız. Asus, ZenBook Pro 15 ile benzer bir mantığı dizüstü bilgisayarlara taşıyor. Bir dizüstü bilgisayarın en önemli parçalarından biri olan touchpad’i, ya da Türkçesiyle izleme dörtgenini kullanmak pek kolay değildir. Her ne kadar son yıllarda daha tepkisel izleme dörtgenleri görsek de, gerçek pek fazla değişmiyor. Bu nedenle dizüstü bilgisayarlarla birlikte fare kullananlar hâlâ yadsınamayacak kadar fazla. Asus ise ZenBook Pro 15‘te sunduğu ScreenPad ile birlikte izleme dörtgenini daha kullanışlı ve eğlenceli hâle getirmeyi hedefliyor. Bunu yaparken performans tarafını da boş geçmiyor, yüksek profilli donanım bileşenlerini sunuyor. Asus ZenFone Pro 15 inceleme yazısında ScreenPad’in nasıl bir deneyim sunduğuna dair detayları ve diğer önemli noktaları bulacaksınız.

Galeri: Asus ZenBook Pro 15
[tg_gallery_slider gallery_id=”189010″]

Asus ZenBook Pro 15 inceleme: Tasarım

Karşımızda klasik ZenBook tasarımını yansıtan bir dizüstü bilgisayar var. Bununla birlikte profesyonellere hitap eden ve yüksek değere sahip bir ürün olduğunu hissettiren dokunuşlar da göze çarpıyor. Metalden yapılmış gövdesinin hem dış kapağında hem de klavye ve izleme dörtgeninin etrafını saran alanda, Asus’un ZenBook bilgisayarlarının bir simgesi hâline gelen iç içe daire biçimli deseni görüyoruz. Aynı zamanda tabanın kenarlarını altın görünümlü bir çerçeve sarıyor. Bu da ZenBook Pro 15’in değerli görünümünü biraz daha güçlendiriyor.

asus zenbook pro 15 inceleme

ZenBook Pro’nun gövdesi 36.5 x 24.1 x 1.89 cm’lik boyutlara ve 1.88 kg. ağırlığa sahip. Gerçekten de bu dizüstü bilgisayar, 15.6 inçlik ekrana sahip klasik bir dizüstü bilgisayara göre daha hafif, aynı zamanda daha ince ve kapladığı yüzey alanı da daha küçük. Böylelikle çantada rahatlıkla taşımak mümkün oluyor. Ne var ki, ZenBook Pro 15 ile gelen adaptör epey kaba ve ağır duruyor. Çantada esas ağırlığı bu adaptör yaratacaktır. Eğer dışarıdaki işiniz uzun değilse, 2-3 saatte işinizi bitirecekseniz, adaptörü çantanıza atmamanız yararınıza olacaktır.

ZenBook Pro’nun NanoEdge ekranı yüzde 83’lük ekran-gövde oranına sahip. Bu da, yukarıda belirttiğimiz gibi, yüzey alanının klasik bir 15.6 inç dizüstü bilgisayara nazaran daha az alan kaplamasını sağlıyor. Üstelik, bu büyüklükte ekrana sahip olan çoğu dizüstünde gördüğümüz sayısal tuş takımı  yok. Bu eksiklik bizim pek hoşumuza gitti. Yön tuşları da yeteri kadar büyük tutulmuş ve etrafında boşluklar var. Bu da oyuncuların ayrıca hoşuna gidecektir. Tam boyutlu QWERTY klavye, ortalanmış biçimde ve yeteri kadar geniş bir alanda kullanıcıları bekliyor.

asus zenbook pro 15 inceleme

ZenBook Pro 15’in ada tipi klavyesi yumuşak ve yeteri kadar derin tuşlara sahip. Tuşların büyüklükleri makul, aralıkları da kolay bir şekilde yazı yazmaya yardımcı oluyor. Klavye tuşları arka aydınlatmalı ve ışığın şiddeti de gayet yeterli. Parlaklık ayarı ise üç kademe ile sınırlandırılmış. Üstteki fonksiyon tuşlarında birincil işlevler ses, klavye aydınlatması, ScreenPad gibi işlevlere atanmış. Fonksiyon tuşu işlevleri için sağ alt kenarda bulunan Fn tuşlarını kullanmalısınız.

Asus ZenBook Pro 15’te fark yaratan esas unsur ScreenPad. Bu dizüstü bilgisayarda klasik izleme dörtgeninin yerine, dokunmatik özellikli ikinci bir ekran yer alıyor. Bu ekran klasik bir izleme dörtgeninin boyutlarında, ancak onun işlevlerini daha da genişletiyor. ScreenPad ile ilgili detaylara ayrı bir başlık altında değineceğiz.

asus zenbook pro 15 inceleme

ScreenPad’in sağ tarafına baktığınızda, parmak izi okuyucusunun yerleştirildiğini göreceksiniz. Bu sayede bilgisayara kullanıcı girişi yaparken PIN veya şifre girmeden, sadece parmak izinizi okutarak giriş yapabilirsiniz. On parmağınızın onunu da ekleyebilirsiniz. Üstelik bilgisayarı kapağı açık biçimde uyku modundayken, parmak izinizi okutarak hızlı biçimde kullanıcı girişi yapıp çalışmaya devam edebilirsiniz. Sonuç olarak parmak izi okuyucusu bir yandan güvenliği artırırken bir yanda da daha pratik kullanım sağlıyor.

Giriş ve çıkışlara baktığımızda, Asus’un kullanıcı ihtiyaçlarını gözettiğini, fazla da abartıya kaçmadığını görüyoruız. Hem sol hem de sağ tarafta makul sayıda eleman görüyoruz. Solda güç girişi, bir adet HDMI çıkışı ve iki adet USB 3.1 ve Thunderbolt destekli USB-C portu var. Sağda ise iki adet USB 3.1 destekli USB-A portu, bir adet microSD kart yuvası ve kombo ses girişi ve çıkışı bulunuyor.

asus zenbook pro 15 inceleme

ZenBook Pro 15’in alt tarafına baktığımızda da buranın gayet temiz tutulduğunu görüyoruz. Anlaşılan şıklık burada da devam ediyor. Her iki tarafta da Harman Kardon teknolojili hoparlörler var. Hoparlörlerin önü, bilgisayar bir yere konulduğunda kapanmıyor. Üstüne üstlük, yüzeye çarparak şiddetini artırıyor. Ses çıkış şiddeti yüksek, stereo ses etkisi ve dolgunluk da gayet iyi. YouTube videolarını veya filmlerini izlerken ya da Spotify’da müzik dinlerken harici hoparlöre ihtiyaç duymadan sesin keyfini fazlasıyla çıkarabilirsiniz.

Asus ZenBook Pro 15 inceleme: Ekran, Donanım, Performans

Asus ZenBook Pro 15’in elimizdeki versiyonunda 15.6 inç, LED arka aydınlatmalı, 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü Full HD ekran yer alıyor. 60 Hz yenileme hızlı bu panel, yansıtma azaltıcı kaplamaya sahip. 178 derecelik görüş açısının da olduğu belirtiliyor. Gerçekten de, ekrana epey geniş açıdan baktığımızda bile renklerin bozulmadan kaldığını, tam karşıdan bakarken elde edilene çok yakın derecede bir seyir elde edildiğini görüyoruz.

asus zenbook pro 15 inceleme

15.6 inç ekranda Full HD çözünürlüğü artık pek yeterli görmüyoruz. Ancak ilginçtir ki, ZenBook Pro 15’in ekranı keskinlik ve netlik açısından fazlasıyla tatmin edici. Siyah renk seviyesi yüksek, aynı durum kontrast için de geçerli. Renk performansı da iyi seviyede, bu durum Photoshop veya Premiere Pro gibi yazılımlarla çalışanlar için yeterli verimliliğin sağlanacağı anlamına geliyor. Ekranın parlaklığı 375 nit seviyesine çıkan değeriyle ortalamanın üstüne çıkmayı başarıyor. Sadece içeride değil, dışarıda da rahat çalışma imkanı sunuyor. Yansıma azaltıcı panel de parlak ışık altında çalışmayı daha kolay hâle getiriyor.

Ekran gibi işlemci tarafında da ZenBook Pro 15’in farklı seçenekleri var. Bizim elimizdeki modelde ise Intel Core i7 8750H işlemci bulunuyor. Buna 16 GB RAM eşlik ediyor. Bu donanım paketi ZenBook Pro 15’i hem üretkenlik hem de eğlence için epey elverişli bir ürün hâline getiriyor. Aynı anda birçok uygulamayı açıp birden fazla işi yerine getirmeye alışmış olanlar, ZenBook Pro 15 ile bu alışkanlıklarını devam ettirebilecekler.

asus zenbook pro 15 inceleme

ZenBook Pro 15’in 512 GB kapasiteli SSD sürücüsü de dosyalarınız veya diğer içerikleriniz için yeterli alanı sağlıyor. Hareket hâlinde hâlletmeniz gereken işler veya seyahatler sırasında üzerinde çalışmanız gereken projelerin veya dosyaların depolanması için 512 GB’lık kapasite işinizi rahatlıkla görecektir. Yine de, önemli dosyalarınızın yedeklenmesi ve ZenBook Pro 15’te daha fazla dosyaya alan açılması için bir harici disk edinmeniz yararlı olabilir. SSD diskin okuma ve yazma hızları bir HDD’ye göre yüksek seviyede. Ancak piyasada gördüğümüz rakip bilgisayarlarda bulunan SSD’lerin performansına göre biraz düşük kalıyor.

ZenBook Pro 15, benchmark testlerinde beklediğimiz şekilde yüksek performans sergilemeyi başarıyor. Aşağıda göreceğiniz GeekBench 4, 3DMark, PCMark 10, NovaBench ve UserBenchmark benchmark sonuçları bunu açık şekilde ortaya koyuyor. ZenBook Pro 15, video yapım veya grafik düzenleme gibi işlerde yüksek performans bekleyen kullanıcılara aradıklarını sunacaktır. Oyun tarafında da, 4 GB GDDR5 VRAM’li Nvidia GeForce GTX 1050 GPU’nun katkılarıyla çoğu yüksek profilli oyunu en iyi grafik ayarlarıyla akıcı biçimde oynamaya imkan sağlıyor.

Söz pilden açılmışken, ZenBook Pro 15’te 71 Wh kapasiteli pil yer alıyor. İkinci ekranı ve ayrık grafik kartının bulunması pil tüketimi konusunda zayıf noktaları oluşturuyor. Ekran parlaklık seviyesi yüzde 50 seviyesinde, güç tüketimi ayarları en yüksek performans ile en yüksek pil ömrü arasında orta noktada ayarlanmışken ve aynı zamanda ScreenPad maksimum parlaklıkta açık iken, ZenBook Pro 15 tek bir şarj ile 4,5 ile 5 saat arasında bir çalışma imkanı yakalayabiliyor. ScreenPad kapatıldığında bu süre 5 saatin üstüne çıkabiliyor. En yüksek performans modunda ise bu süre üç saatin altına iniyor. Sonuç olarak ZenBook Pro 15 ile sabahtan akşama bir günü tamamen dışarıda geçirmeyi düşünüyorsanız, şarj adaptörünü yanınıza almanızda fayda var.

Isı konusunda ZenBook Pro 15 yüzleri güldürüyor. Asus, ikili fan sistemi ve üçlü ısı borusu yerleşimiyle içerideki sıcak havayı dışarı atmaya çalışıyor. Bunu büyük oranda gerçekleştiriyor. Yoğun kullanımda doğal olarak klavyede, özellikle orta bölümde bir ısınma elde ediliyor. Ancak bu ısınma makul aralıklar içinde yer alıyor, kullanıma olumsuz bir etkisi bulunmuyor.

asus zenbook pro 15 inceleme

Asus ZenBook Pro 15’te VGA çözünürlüklü bir web kamerası bulunuyor. ZenBook Pro 15 gibi yüksek profilli ve değerli bir dizüstü bilgisayarda 480p çözünürlüklü bir web kamerası görmek hoşa gitmiyor. Ne var ki anlaşılan Asus, bu dizüstü bilgisayarı kullananların öncelikli işlerinden bir tanesinin Skype veya benzeri programlar üzerinden görüntülü görüşme yapmak olmadığını düşünüyor. Şirket bu nedenle kamera tarafında sunduğu imkanı sınırlı tutmuş.

Asus ZenBook Pro 15 inceleme: ScreenPad

Asus ZenBook Pro 15’in duyurulduğuna dair haberi yaparken, ScreenPad özelliğini oldukça çekici bulmuştuk. Ancak bunun o kadar da verimli bir şekilde çalışmayacağını düşünmüştük. Doğrusu yanılmışız. Asus, normalde izleme dörtgeninin bulunduğu alana yerleştirdiği ikinci ekranla klasik deneyimin üstüne daha fazlasını ekliyor.

asus zenbook pro 15 inceleme

Yeteri kadar geniş bir alana sahip olan ScreenPad’in yüzeyi, klasik bir izleme dörtgeninin sahip olduğu pürüzsüzlüğe sahip. Böylelikle klasik imleç kontrolünü rahat bir şekilde yapmak mümkün oluyor. ZenBook Pro 15’i deneyimlediğimiz sürenin büyük kısmından harici fare kullanmadık. Doğrusu bunun ihtiyacını hissetmedik. ScreenPad’in yüzeyi akıcı ve imlecin tepkiselliği de gayet iyi. Bu açıdan ScreenPad bizden tam puan almayı başarıyor.

ScreenPad’in ekranı LCD teknolojili ve 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Keskinliği sayesinde üzerinde gösterdiği görüntü, grafik ve yazıların çekiciliği de artıyor. Sonuç olarak estetik açıdan ZenBook Pro 15’in havasını biraz daha güçlendiriyor.

asus zenbook pro 15 inceleme

ScreenPad’i dört farklı modda kullanabilirsiniz. Bunlar Geleneksel TouchPad, ScreenPad, Uzantı Ekran ve TouchPad’i kapat olarak sıralanıyor. Geleneksel TouchPad modunda ekran karartılıyor ve bu alan klasik bir izleme dörtgeni gibi işlev görüyor. İzleme dörtgeni tıklatmaları algılıyor, normal bir izleme dörtgenindeki tüm işlevleri ve hareketleri yerine getirmenize izin veriyor.

ScreenPad modunda kullanımda, ScreenPad’in üst kenarında bir beyaz çubuk göreceksiniz. Bunu aşağı doğru çektiğinizde bir araç çubuğu açılıyor. Burada Müzik Çalar, Takvim, Başlatıcı, Hesap Makinesi gibi araçların kısayolları bulunuyor. Bunların her biri, ZenBook Pro 15’in verimliliğini artırıyor. Örneğin Hesap Makinesi, fatura kesimi sırasında KDV tutarını hesaplarken işinize yarayabilir. Veya Müzik Çalar aracını da çalan parçayı değiştirmek için kullanabilirisiniz. Bazı üçüncü taraf uygulamaların da kendine özel araçları var. Örneğin Spotify’ın ScreenPad’den kontrolü sağlayan bir bileşeni mevcut. Ancak bunu kullanabilmek için Spotify Premium abonesi olmalısınız.

asus zenbook pro 15 inceleme

Başlatıcı bölümü ise favori uygulamalarınıza ScreenPad’den erişmenize olanak sağlıyor. Başlangıçta Microsoft’un Edge, Ayarlar ve benzeri gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Bu panelin sağ üst köşesindeki düzenle ikonuna tıklatarak istediğiniz uygulamayı buraya ekleyebilirsiniz. En fazla 24 uygulama veya aracı Başlatıcı paneline ekleyebilirsiniz.

ScreenPad’i Microsoft Office uygulamalarıyla kullanırken, üst bölümde çeşitli araçların belirdiğini fark edeceksiniz. Örneğin Word’ü açtığınızda, ScreenPad’de de tamamlayıcı bir araç çubuğu ortaya çıkıyor. Buradan yazı tipi, renk gibi unsurları değiştirebilir, dokümanları kaydetme, yazdırma veya yeni doküman açma gibi işlemleri yerine getirebilirsiniz. Üstelik bu sırada ScreenPad’in kalan alanını izleme dörtgeni olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

YouTube videoları için de özel bir ScreenPad aracı var. Chrome Web Store’da sunulan ScreenPad video eklentisini kurduktan sonra, YouTube web sitesinde videoları izlerken, ScreenPad üzerinde bir video kontrol penceresinin belirdiğini göreceksiniz. Buradan video ile ilgili duraklatma, ileri sarma ve benzeri işlevleri, ekrandaki video penceresiyle etkileşime girmeden gerçekleştirebilirsiniz.

Extension Display, yani Uzantı Ekran modunda ise ScreenPad gerçek anlamda ikinci bir ekrana dönüşüyor. Bu mod etkinleştirildiğinde ScreenPad Windows masaüstünü gösteriyor, burada gördüğünüz ikonları tıklatma ve uygulamaları başlatma imkanını veriyor. Uzantı ekran etkin durumdayken bile izleme dörtgenini imleci hareket ettirme veya tıklatma için kullanabilirsiniz. Ancak Uzantı Ekran modu en çok ZenBook Pro 15’i bir fare ile kullandığınızda işlevsel olacaktır. Aslına bakarsanız, küçük boyutu nedeniyle uzantı ekran pek kullanışlı görünmeyebilir. Ne var ki, çalışırken bir şeyler izlemek ya da Twitter akışınızı sürekli kontrol etmek istediğinizde, ScreenPad bu işleviyle size yardımcı olacaktır.

asus zenbook pro 15 inceleme

Sonuç olarak ScreenPad ile ZenBook Pro 15’in deneyimi daha zengin hâle geliyor. ScreenPad, klasik izleme dörtgeni işlevlerini başarılı biçimde sunarken, bunun üstüne çok daha fazlasını ekliyor.

Asus ZenBook Pro 15 inceleme: Yazılım

Asus ZenBook Pro 15’te Windows 10 Pro işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Asus, bazı yazılımlarını ZenBook Pro’da paket hâlinde sunuyor. Live Update aracıyla kritik programları veya güncellemeleri yükleyerek sisteminizi güncel tutabilirsiniz. Asus GiftBox uygulaması, ZenBook Pro 15 sahiplerine yönelik olarak sunulan çeşitli uygulama ve oyun indirimlerini listeliyor. ScreenPad destekli uygulamaları ve araçları da buradan indirebilirsiniz. Asus Keyboard Hotkeys adlı uygulama ise Hotkey ve fonksiyon tuşları arasındaki işlevleri değiştirmeye izin veriyor. Splendid ise ekranın renk sıcaklığını isteğe göre ayarlamanıza imkan tanıyor.

asus zenbook pro 15 inceleme

Dizüstü bilgisayarda Netflix’in uygulaması da yüklü olarak geliyor. Ayrıca GeForce Experience uygulaması da oyun deneyimini optimize etmeyi sağlayan bazı araçları kullanıcılara sunuyor. Bunun dışında Microsoft Mağaza üzerinden istediğiniz uygulamayı veya oyunu ZenBook Pro 15’e yükleyebilirsiniz.

Asus ZenBook Pro 15 inceleme: Sonuç

Asus ZenBook Pro 15, klasik izleme dörtgeninin sunduğu işlevselliği, LCD ekran yerleştirerek çok daha yüksek seviyelere taşıyor. Her ne kadar başlangıçta şüpheyle yaklaşmış olsak da, ScreenPad alıştığımız tarzdaki izleme dörtgeninin verdiği hissi ve hızı vermeyi başarıyor. Söylediğimiz gibi, ZenBook Pro 15’i deneyimlediğimiz süre boyunca bir fare kullanma ihtiyacı hissetmedik. Çeşitli uygulamalarda sunduğu ek uzantılar da ScreenPad’in çalışmaları daha verimli hâle getirmesini sağlıyor. Ne var ki, ScreenPad’in nasıl kullanılacağının ve düzenleneceğinin anlaşılması biraz zor. Her ne kadar Asus, ScreenPad için de yararlı bir kılavuz sunsa da, durum bu şekilde. Belki ScreenPad’in tüm ayarlarını ana ekran üzerinden yapmayı sağlayan bir uygulama daha fazla iş görürdü.

ScreenPad’in dışında Asus ZenBook Pro 15 sahip olduğu tasarımı ve metalden yapılmış gövdesiyle kaliteli bir dizüstü bilgisayar havasını vermeyi başarıyor. Büyük ekranı ve kullanışlı klavyesi de dışarıda yapılan iş ziyaretlerinde veya seyahatlerde rahatlıkla çalışmanızı sağlayacaktır. Pil ömrü sabahtan akşama bir günü tamamen çıkarmak için yeterli olmayabilir, ancak toplantılarda veya birkaç saatlik uçuşlarda size işinizi rahatlıkla görme fırsatı sunacaktır. Keşke Asus, ZenBook Pro 15 ile biraz daha küçük boyutlu ve hafif bir adaptör sunsaydı.

Eğer aynı anda birden fazla iş üzerinde çalışmayı seven, grafik tasarım veya video düzenleme gibi profesyonel işlerle de uğraşan bir kullanıcıysanız, Asus ZenBook Pro 15 değerlendirme listenizin başında yer alması gereken ürünlerden bir tanesi olacaktır.