İncelemelerManşetler

Asus ZenBook 13 UX333F İncelemesi

asus zenbook 13 ux333f inceleme

Hem işlerini rahatlıkla yerine getirecek, hem de eğlence tarafında ihtiyaçlarını karşılayacak bir dizüstü bilgisayar arayanların bütçelerini biraz daha zorlamaları gerekiyor. Asus, ZenBook 13 UX333F modeliyle performans ve bütçe arasında dengeyi arayanlara hitap eden bir seçenek sunuyor. 8000 TL’nin biraz üstündeki fiyatıyla, günümüz piyasasında makul olarak nitelendirebilecek bir maliyetle sahip olabileceğiniz bu dizüstü bilgisayar Intel Core i7 işlemci, kompakt gövde, Full HD ekran gibi özelliklerle sunuluyor. Asus ZenBook 13 UX333F inceleme yazısında bu dizüstü bilgisayar ile ilgili izlenimlerimizi ve yorumları bulabilirsiniz.

Asus ZenBook 13 inceleme: Tasarım

ZenBook 13 ailesi daha yüksek fiyatlı olan ZenBook S serisiyle benzerlikler taşıyor. Gümüş renkli alüminyum gövdesiyle epey çekici ve değerli bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kapakta Asus’un içten dışa akan halkalar desenini görüyoruz. Şirketin logosu da bu desenin ortasına yerleşiyor. ErgoLift olarak adlandırılan ve Asus’un dizüstü bilgisayarlarında standart hâlini almaya başlayan menteşe yapısı UX333F’te de mevcut. Bu yapı, kapak açıldığında tabanın 3 derecelik bir açıyla yükselmesini sağlıyor. Bu da klavyeyi yükselttiği için yazı yazmayı biraz daha konforlu hâle getiriyor.

asus zenbook 13 ux333f

ZenBook 13 UX333F, geçen yılın UX331 modeline göre biraz daha küçük bir gövdeyle geliyor. Asus’un iddiasına göre cihazın eni ve boyu A4 dosya kağıdıyla karşılaştırılacak değerlere sahip. Boyutlarının küçültülmesi doğal olarak ağırlığın da azalmasını sağlıyor. Tabii ki, ekran çerçevesi de bundan nasibini alıyor. Ne var ki, cihazın kalınlığı selefiyle aynı kalmaya devam ediyor. Bunda yüksek kapasiteli pilin de etkisi bulunuyor.

UX333F kalın olsa da, küçük yüzey alanı ve hafifliği onun çantada rahatlıkla taşınmasını sağlıyor. Sırt çantalarının yanı sıra yandan asılan el çantalarında da bu dizüstü bilgisayarı taşıyabilirsiniz. Öte yandan iş yerinde gezinirken de elinizin altında rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.

Asus, ZenBook 13’ün birtakım MIL-STD 810G askeri dayanıklılık testlerinden geçtiğinin altını çiziyor. Bu da cihazın zorlu koşullarda dayanıklı kalacağını gösteriyor. Dış yüzey parmak izlerine karşı biraz hassas. Bununla birlikte çantada taşırken sivri cisimlerle aynı yerde taşımamanızda fayda olacaktır. Aksi takdirde alüminyum yüzey üzerinde istemediğiniz çizikler olabilir.

NanoEdge olarak adlandırılan ince çerçeveli ekran tasarımı Asus ZenBook 13 UX333F’de de bulunuyor. Ekran çerçevesi iki kısa kenarda 2.8mm, üst kısımda ise 3.5mm kalınlığa sahip. Asus her şeye rağmen web kamerasını ekranın üst kısmında, diğer kenarlara göre biraz daha kalın olan alana yerleştirmeyi başarmış. Bunun yanı sıra 3D IR kamera sistemi de bu ince alanda bulunuyor. Kısacası, Asus dar alanı oldukça verimli biçimde kullanmayı başarmış.

Kapağı kaldırdığımızda dikkat çeken ayrıntılardan bir tanesi altın renkli ızgara oluyor. Alt tabanın klavye ile birleştiği hat üzerine konumlandırılan bu ızgara, içe doğru kavis yapan tasarımıyla gövdeye biraz daha çekici hava katıyor. Ancak burası biraz hileli bir tasarım unsuru, çünkü hoparlör burada değil. Harman Kardon teknolojili stereo hoparlörler cihazın altına, her iki kenara doğru yerleştirilmiş.

ZenBook 13 UX333F düşük bir yüzey alanına sahip olduğunu söylemiştik. Bu durum klavye ve izleme dörtgeninin boyutlarını da etkiliyor. Asus, avuçiçinin destek aldığı, izleme dörtgeninin her iki yanını mümkün olduğu kadar geniş tutmaya çalışmış. Tasarımda dengeyi tutturmak amacıyla klavyenin her iki kenarında da dar sayılmayacak alanlar var. Arka aydınlatmalı klavye, 13 inç dizüstü bilgisayarlarda gördüklerimizden daha dar bir alana yerleşiyor.

Asus klavyenin sayılar ve harfler gibi çok kullanılan tuşlarını standart boyutlara yakın tutmuş. Ancak Türkçe Q klavyenin virgül, sağ Shift gibi sık kullandığımız tuşları alıştığımız klavyelere göre farklı büyüklük ve konumlara sahip. Bu nedenle dizüstü bilgisayarı deneyimlemeye başladığımız ilk zamanlarda yazı yazarken epey hata yaptık. Alışma süresi kullanıcıdan kullanıcıya değişecek ve en sonunda bu klavye düzenine alışacaksınız. Özellikle sağ Shift tuşunun normale göre küçük olması bizi epey zorladı. Klavyenin tuşları fazla sert değil, aynı zamanda derinliği de iyi seviyede. Bu durum klavyenin farklı tuş düzenine ve boyutlarına biraz daha kolay alışmaya yardımcı oluyor.

İzleme dörtgeni de klavye gibi 13 inç dizüstü bilgisayarların birçoğuna göre daha küçük bir alana sahip. Neyse ki, bu durum kullanıma olumsuz bir etkide bulunmuyor. ZenBook 13’ü deneyimlediğimiz süre boyunca fareye hemen hemen hiç ihtiyaç duymadık. İzleme dörtgeninin yumuşak ve pürüzsüz yüzeyi ile yüksek hızı, Windows 10 kullanıcı arayüzünü rahatlıkla kontrol etmeyi sağlıyor. Oyunlar için de aynısının söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

Asus, izleme dörtgenini verimli biçimde kullanmayı ZenBook 13’te de sürdürüyor. Şirket buraya sayısal tuş takımı da yerleştirmiş. Sağ üst köşedeki tuş takımı simgesine hafifçe bastırdığınız takdirde arka aydınlatmalı tuş takımı görünecektir. Asus, böylelikle bazı kullanıcıların çok sevdiği ve bilgisayarında bulunmasını istediği sayısal tuş takımını küçük bir gövdede sunuyor. Belki bu sayısal tuş takımı oyun oynarken kontrol amaçlı kullanılamayabilir, ancak sürekli hesap yapan ve sayılarla iş yapanlar için kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kullanmadığınız durumlarda sayısal tuş takımını kapalı tutun. Aksi takdirde, yazı yazarken avuç içiniz Enter ya da Geri tuşlarına temas edebilir ve bu da istenmeyen satır geçişlerine veya silmelere yol açabilir. Bu arada sayısal tuş takımı kullanılmadığı takdirde, belli bir süre sonra otomatik olarak kapanıyor.

Asus ZenBook 13 inceleme: Ekran, Donanım, Performans

Asus ZenBook 13 UX333F’in ince çerçevesi 13.3 inç ekranın etrafını sarıyor. Ekran 16:9 görüntü oranı ve 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. LED arka aydınlatmalı ekran, yüzde 95 ekran-gövde oranıyla bir dizüstü bilgisayar için sınır kabul edilebilecek noktalarda geziniyor. Günümüzde 2K veya 4K ekranlı dizüstü bilgisayarlar revaçta, ancak ZenBook 13’ün nispeten küçük ekranında Full HD çözünürlük yeterli oluyor.

Asus, ekranın 178 derecelik geniş görüş açısına sahip olduğunu söylüyor. Ekrana kenarlardan bakmaya başladıkça renkte ve parlaklıkta azalmalar gözlenebiliyor. Buna rağmen ekranda neler olduğunu rahat biçimde görmeye devam edebilirsiniz. Ekran yüksek kontrastı ve sRGB renk gamının yüzde 100’ünü desteklemesi sayesinde etkileyici görüntüler sunuyor. Ne var ki, parlaklık 250 nit ile sınırlı. Bu durum aydınlık ortamlarda ve dışarıda kullanıma biraz kısıtlama getirebilir. Elimizdeki modelde bulunan mat ekran, düşük yansıması sayesinde çalışmayı ve bir şeyler izlemeyi biraz daha kolaylaştırıyor.

ZenBook 13 UX333F’in ekranı dokunmatik değil. Ancak bunun büyük bir kayıp olduğunu söyleyemeyiz. İzleme dörtgeni Windows 10 işletim sisteminde gezinme ve işleri yapma konusunda fazlasıyla yeterli görünüyor.

Port seçenekleri konusunda ZenBook 13 UX333F’in günümüzün ihtiyaçlarını karşıladığını görüyoruz. Sol tarafta şarj portu, HDMI, USB-A 3.1 Gen 2 ve USB-C 3.1 Gen 2 portları var. Sağ tarafta ise 3.5mm kombo ses jakı, USB-A 2.0 portu ve microSD kart yuvası bulunuyor. Ayrıca sağ kenarda güç ve şarj durumunu gösteren iki adet küçük LED lamba da mevcut.

Asus akıllı telefonların fotoğraf ve görüntü kaydı için daha fazla kullanıldığını düşünerek microSD kart yuvasının daha uygun olacağını düşünmüş olabilir. Ancak SD kartlar hâlâ daha çok kullanılıyor. Bu nedenle o kartlara uygun bir yuvaya yer verilmesi daha iyi olabilirdi. Öte yandan, günümüz dizüstü bilgisayarlarına Thunderbolt 3 portlarını daha sık görmeye başladık. ZenBook 13 UX333F’teki USB-C portu ise Thunderbolt 3 desteğine sahip değil.

Kablosuz bağlantı tarafında ise Intel 9560 WLAN modülünün bulunduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Bluetooth 5.0 desteği mevcut. Ethernet portuna ihtiyaç duyanlar için kutudan bir adet USB-Ethernet adaptörünün çıktığını da belirtmeden geçmeyelim. Bir önceki bölümde belirttiğimiz gibi, hoparlörler alt kısımda, her iki kenara doğru yerleştirilmiş. Kendi boyutundaki dizüstü bilgisayarlarla karşılaştırıldığında, gayet yeterli şiddete sahip olan ve doyurucu bir ses çıkışı sunduğunu görüyoruz.

Bize test için gelen Asus ZenBook 13 UX333F modeli Intel Core i7-8565U Whiskey Lake işlemci bulunuyor. Whiskey Lake U serisi yongalar, Coffee Lake serisiyle aynı şekilde 14nm++ üretim mimarisini kullanıyor. Ancak U serisi yongalar 15W ile daha düşük bir TDP değerine sahip.  Bu yonga setin barındırdığı Intel UHD Graphics 620 dahili GPU’ya Nvidia GeForce MX150 ayrık grafik işlemci birimi de eşlik ediyor. 8 GB LPDDR3 RAM ve 256 GB SSD sürücü de donanım paketini tamamlıyor.

Core i7 işlemci Asus ZenBook 13’ün profesyonel seviyedeki işleri gerçekleştirmesi için yeterli oluyor. Yani, hareket hâlindeyken Photoshop’da fotoğraflarınızı düzenleyebilir veya Premiere Pro’da video oluşturma işlerini yerine getirebilirsiniz. Aynı anda birden fazla uygulamayı bir arada kullananlar için 8 GB RAM’i çok tavsiye etmiyoruz, ancak bu dizüstü bilgisayarı dışarıdaki işlerinizde veya tatilde kullanacağınızı düşündüğümüzde bu RAM kapasitesinin makul olduğunu düşünebiliriz. 256 GB depolama alanı ise günümüzdeki dizüstü bilgisayarlar için yeterli görünmeyebilir. Ancak OneDrive ya da Dropbox gibi bir bulut depolama alanı servisinden yararlanarak bulut depolamadan yararlanabilir, nispeten kısıtlı yerel depolama alanını daha verimli biçimde kullanabilirsiniz.

Profesyoneller için çekici gelebilecek özelliklerden bir tanesi de Nvidia GeForce MX 150 ayrık GPU oluyor. GTX 1030 GPU’nun mobil versiyonu olan bu grafik işlemci birimi video veya grafik işlerinin daha verimli şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. GeekBench 4 compute testine baktığımızda dahili GPU ile arada çok büyük fark yok gibi görünüyor. Yine de, ayrık GPU’nun bulunması performans gerektiren işlerde öyle ya da böyle fark yaratıyor.

ZenBook 13 UX333F oyun oynamak için elverişli bir dizüstü bilgisayar olmayabilir. Yine de, boş zamanlarını oyunla değerlendirmek isteyenler için belli seviyede tatmin edici olacaktır. PUBG Lite akıcı grafikler ve hız sunuyor, ancak bu sırada klavyenin dikkate değer biçimde ısındığını söylememiz gerekiyor. Isınma demişken, UX333F’in oldukça sessiz çalıştığını söylemeliyiz. Sessiz Fan soğutma sistemi düşük gürültü ile dizüstü bilgisayarın mümkün olduğu kadar serin kalmasını sağlıyor.

Pil tüketimi konusunda, Asus ZenBook 13 UX333F iyi bir cihaz. Dizüstü bilgisayarda 50Wh kapasiteli lityum polimer pil bulunuyor. Aynı anda birçok sekmenin açık olduğu Chrome ile internette gezinme, sistem kaynağı kullanımında cömert olan uygulamaların aynı anda kullanıldığı yoğun kullanım durumlarında bile ZenBook 13, ortalama 5-6 saate varan kullanıma ulaşabilecek gücü sunuyor. Eğer Windows’un yerleşik olarak sunduğu pil tasarruf modunda kullanırsanız, kullanım süresini 9 saatin üstüne çıkarmanız da söz konusu olabilir. Yolculuklarda ZenBook 13 ile video izlemek isterseniz, bilgisayar bu noktada da ihtiyaçlarınızı yeteri kadar karşılayacaktır. Wi-Fi ve Bluetooth’u, aynı zamanda diğer uygulamaları kapattığınız takdirde, ekran parlaklığı seviyesi yüzde 70’lerdeyken 7 saate varan bir pil ömrü sunabilir. Bu da epey uzun iki filmi tamamen bitirmenize izin verecektir.

Tabii ki, kullanım yoğunluğuna göre pil ömrü değişiklik gösteriyor, ancak şarj cihazını evde veya iş yerinde bırakıp birkaç saatliğine dışarı çıktığınızda, pilin bitmesi endişesini taşımadan işlerinizi yerine getirebilirsiniz. Şarj adaptörü de tek bir parçadan oluşuyor, çantada yer kaplamıyor. Şarj portunun Asus’a has olması ise piyasada sıklıkla görmeye başladığımız USB-C uçlu şarj adaptörlerini kullanmanın önüne geçiyor.

Asus ZenBook 13 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Asus ZenBook 13 UX333F’te Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. Asus, ön yüklü gelen uygulamalar konusunda mümkün olduğu kadar dar alanda hareket etmeye çalışmış. Asus Install adı verilen bir uygulama yardımıyla çeşitli araçları ve uygulamaları yükleme tercihi size bırakılıyor. Öte yandan Asus Hello adı verilen bir uygulamayı da görüyoruz. Bunun dışında ZenBook 13, klasik bir Windows 10 dizüstü bilgisayarı. Windows Mağaza üzerinden dilediğiniz uygulama veya oyunu yükleyebileceğiniz gibi, klasik Windows uygulamalarını da rahatlıkla kurup kullanabilirsiniz. Windows hesabınızla bağlayabilir, OneDrive bulut depolama alanınız varsa, dosyalarınızı eş zamanlayabilir ve dosya yönetimi işlerinde buluttan destek alabilirsiniz.

ZenBook 13 UX333F’te, çoğu dizüstü bilgisayarda gördüğümüz parmak izi okuyucusuna rastlamıyoruz. Ancak Asus bunun yerine, çok daha kullanışlı olabilecek yüz tanıma sistemini sunuyor. Ekranın üst kısmında, 720p web kamerasının yanı sıra üç boyutlu kamera sistemi var. Böylelikle güvenlik seviyesi iki boyutlu yüz taramaya göre daha yüksek olacak biçimde yüz tanıma işlemi gerçekleştiriliyor. Ayarlar içinden Windows Hello ile kimlik doğrulama ayarlarını yaptığınızda, ekran kilidini PIN veya şifre girmeden, doğrudan yüzünüzle açabilirsiniz. Yüz tanıma sistemi çok hızlı şekilde çalışmasıyla epey beğenimizi kazandı.

Asus ZenBook 13 inceleme: Sonuç

Asus ZenBook 13 UX333F yüksek bir malzeme kalitesine sahip. Tasarımıyla epey çekici görünüyor ve değerli bir bilgisayar havasını yansıtıyor. Kompakt boyutları sayesinde hemen her çantada rahatlıkla taşınabilir, elde de bir yerden başka bir yere rahatlıkla götürebilirsiniz. Hafif olması da önemli bir avantajı. Asus’un ince ekran çerçevesine rağmen web kamerasını ekranın üst kısmına yerleştirmesi takdire şayan. Üstelik bu alanda kızıl ötesi kamera sistemi de var ve yüz tanıma ile ekran kilidini açmayı hızlıca gerçekleştiriyor.

Taşınabilir bir 13 inçlik dizüstü bilgisayara göre oldukça iyi ve tatmin edici bir performans sunan ZenBook 13 UX333F’in çoğu zaman sessiz şekilde çalışması önemli bir avantaj. Pil tarafında da tatmin edici bir grafik çizmeyi başarıyor. Thunderbolt 3 gibi geleceğe dönük bir bağlantıyı görmemek ve Asus’un kendi şarj portunu kullanmak zorunda kalmak olumsuz durumlar gibi görülebilir, ancak USB-C, HDMI ve USB-A gibi yaygın portların bir arada bulunması bunları telafi etmeyi başarıyor. Ekranı da kaliteli, belki 16:10 görüntü oranı ve buna göre ayarlanmış çözünürlük daha fazla alan sağlayabilirdi, ancak bu durum da kompakt tasarımdan ödün vermek anlamına gelirdi. Öte yandan, 16:9 görüntü oranlı ekranın da videoları rahatlıkla, altta veya üstte siyah renkli çubuklar olmadan izleme imkanı sunacağını unutmamak gerekiyor.

ZenBook 13 UX333F’i piyasada 8000-8500 TL arasında bir fiyattan bulmak mümkün. Intel Core i7 işlemcili ve kompakt gövdeli dizüstü bilgisayarları 10000 TL’nin üstünde fiyatlarla görmeye sıklıkla başladığımız bir ortamda UX333F, oldukça makul bir seçenek gibi görünüyor.