İncelemelerManşetler

Asus VivoBook Flip 14 TP410UR İncelemesi

asus vivobook flip 14

Dizüstü bilgisayar denilince akla gelen ilk markalardan bir tanesi Asus’tur. Ürün yelpazesi farklı kullanıcı kitlelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak yeterlilikte geniş olan şirketin yakın zamanda Türkiye piyasasında satışa sunduğu VivoBook Flip 14 TP410UR, hem sahip olduğu teknik özellikler hem de esnek yapısı sayesinde hayatın farklı alanlarında kullanım fırsatı buluyor. Bir süredir deneyimlediğimiz bu dizüstü bilgisayar ile ilgili detayları VivoBook Flip 14 inceleme yazısında bulabilirsiniz.

Asus VivoBook Flip 14 video inceleme

VivoBook Flip 14 inceleme: Tasarım

Günümüzde dizüstü bilgisayarların büyük çoğunluğu kullanıcıların gözüne hoş gelecek şekilde ince, şık ve hafif kasalarda sunuluyor. Asus’un VivoBook Flip 14 modeli de bu eğilimi takip eden modellerden bir tanesi. Alüminyumdan yapılmış gövdesi bir hayli sağlam görünüyor. Kapağın üstüne parlak metalden bir Asus logosu işlenmiş. Bunun dışında mavi ve gri arası renkteki alüminyumun yüzeyi de bir hayli pürüzsüz görünüyor. Bu durum bilgisayarın da değerli hissedilmesine katkıda bulunuyor.

VivoBook Flip 14’ün kapağını tek bir parmakla kolay şekilde kaldırmak mümkün değil. Diğer elinizle bilgisayarının tabanını tutup sabitlemeniz gerekiyor. Buna rağmen 360 derece döndürülebilir ekran menteşesinin kapak kaldırıldıktan sonra daha rahat şekilde hareket ettirildiğini söyleyebiliriz.

Asus’un bu bilgisayarı sahip olduğu 360 derece döndürülebilir menteşe yapısı sayesinde farklı biçimlerde kullanılabiliyor. Standart bir dizüstü bilgisayar gibi kullanmanın yanı sıra; klavye yüzeye temas edecek biçime getirerek ya da çadır biçimine sokarak rahatlıkla film veya YouTube videoları izleyebilir ya da Skype görüşmelerini yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ekranı 360 derece döndürerek Flip 14’ü bir tablete çevirebilir, böylelikle sadece dokunmatik ekranla işlerinizi görebilirsiniz.

Flip 14’te, adından da anlaşılacağı üzere 14 inçlik bir ekran bulunuyor. Ancak Asus’un kullandığı NanoEdge adlı ekran tasarımı sayesinde, büyük boyutlu ekranı 13 inç ekranlı bir dizüstü bilgisayarın sahip olduğu standart yüzey alanı içine sığdırmak mümkün oluyor. Asus, yüzde 78.7’lik gövde oranına dikkat çekiyor. Gerçekten de ekranın, özellikle kısa kenarlarını saran çerçeve alanı dar, Apple’ın en son model MacBook Pro’larıyla aynı çerçeve kalınlığı mevcut. Mevcut durum, web kamerasının yerleştirildiği ekranın üst kısmı için de geçerli. Yalnızca ekranın altında kalan alan biraz daha kalın tutulmuş. Buraya da şık ve parlak görünümlü, nispeten büyük bir Asus logosu yerleştirilmiş.

VivoBook Flip 14, 1.6 kg. gibi, 14 inç ekranlı bir bilgisayarın normalde sahip olduğu seviyenin altında bir ağırlığa sahip. Buna 19.2 milimetrelik kalınlığı sayesinde nispeten ince olarak nitelendirebileceğimiz profili ve standardın altında kalan yüzey alanını eklediğinizde, bu bilgisayarı çantada veya elde taşımak çok da zahmetli olmuyor.

Klavye ve izleme dörtgeninin olduğu bölüme baktığımızda, avuç içlerinin destek aldığı yüzeyler yeteri kadar geniş tutulmuş. Üstelik bu bölümlerin yüzey sürtünmesi kapağın yüzeyine göre biraz daha fazla. Bu da yazı yazarken avuç içlerinin kaymasının önüne geçiyor. İzleme dörtgeni biraz daha sol tarafa kaymış şekilde yerleştirilmiş, tam olarak ortalanmamış.

VivoBook Flip 14 inceleme: Donanım, Performans ve Kullanım

Asus VivoBook Flip’te 14 inç, 1920 x 1080 Full HD çözünürlüklü ekrana yer veriyor. Bu ekran sRGB renk gamının yüzde 131’lik kısmını kapsıyor, renkleri canlı biçimde gösteriyor. Ayrıca ekranın kontrastı ve parlaklığı da tatmin edici derecede. 250 nit maksimum parlaklık seviyesine sahip olan ekranın dizüstü bilgisayarların standardını tutturduğunu, aydınlık ortamlarda bile rahat etmeyi sağlayacak seviyede bir görüş sunduğunu söyleyebiliriz. Tüm bunlara bir de geniş görüş açısını ekleyin. Asus’un belirttiğine göre ekran, 178 derecelik geniş görüş açısı sunuyor.

Ekranın dokunmatik özelliğine de sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Asus’un belirttiğine göre, 6 mm. aralıklarla yerleştirilmiş yüksek duyarlıklı sensörler sayesinde standart ekranlara kıyasla daha fazla hassasiyet sağlanıyor. Gerçekten de, pratikte bu donanımın farkı görülüyor, VivoBook Flip 14’ü dokunmatik hareketlerle kontrol etmek de bir hayli kolay oluyor. Özellikle tablet formunda kullanım sırasında dokunmatik ekranın farkı hissediliyor.

Bu arada VivoBook Flip 14’ün Asus Pen adı verilen aksesuarla da birlikte çalıştığını belirtmeden geçmeyelim. Eğer bu aksesuarı da ek olarak edinirseniz, Flip 14’ü bir not defteri veya çizim tahtası olarak kullanabilirsiniz. Özellikle Windows 10’un son güncellemelerle birlikte Windows Ink desteği kazandığı bir ortamda, Asus Pen ile VivoBook Flip 14’ün çalışma alanını daha da genişletebilirsiniz.

VivoBook Flip 14’ün ekranı, düzgün bir multimedya deneyimi için oldukça elverişli bir ortam sunuyor. YouTube videolarını veya Netflix içeriklerini bu bilgisayarda rahat ve eğlenceli biçimde tüketme imkanı bulduk. Üstelik geniş görüş açısı bu keyfe başkalarının da katılmasına olanak sağlıyor.

Multimedya deneyiminde sadece ekranın yeterli seviyede olması önemli değil. Onu tamamlayacak derecede bir ses deneyiminin de olması şart. İşte bu noktada VivoBook Flip 14, Asus SonicMaster teknolojisiyle yüksek bir ses deneyimi sunuyor. Gövdenin alt kısmında, her iki yana yerleştirilmiş stereo hoparlörlerden gayet doygun, çevresel ses etkisi barındıran, yüksek şiddetli bir ses çıkıyor. Bu durumda herhangi bir harici hoparlöre veya kulaklığa gerek duymadan, sadece VivoBook Flip 14’ün hoparlörleri üzerinden ses çıkışı alarak filmleri, dizileri veya diğer videoları tatmin edici bir ses eşliğinde izleyebilirsiniz.

VivoBook Flip 14’ün Intel Core i7’ye kadar işlemci, 512 GB’ye kadar SSD, 1 TB’ye kadar HDD seçeenklerinin bulunduğu belirtiliyor. Aynı zamanda Nvidia GeForce 930MX grafik kartı da opsiyonel olarak elde edilebiliyor. Elimizdeki TP410UR modelinin konfigürasyonları ise biraz daha ortalama kullanıcı kitlesine hitap edecek seviyede bulunuyor.

Test ettiğimiz Asus VivoBook Flip 14 TP410UR modelinde Intel’in çift çekirdekli Core i5-7200U yongaseti bulunuyor. Bu yongaset Intel HD Graphics 620 dahili grafik işlemci birimini de içeriyor. Bunun yanı sıra Nvidia GeForce 930MX ekran kartı da bünyeye eklenmiş. 4 GB RAM’in de bulunduğunu belirtelim. Aynı zamanda toplam 720 GB’lık dahili depolama alanı da hem multimedya dosyaları, hem oyunlar hem de diğer belgeler için yeterli alanı sunuyor. Asus, yüksek performans amacıyla bu bilgisayarda hem SSD hem de HDD sürücüyü bir arada sunuyor. 256 GB kapasiteli SSD’de işletim sistemi yüklü olarak bulunuyor ve burası dosyaların kaydedilmesi için de varsayılan alan olma özelliğini taşıyor. Film ve benzeri multimedya dosyalarınız için ise 500 GB kapasiteli, 5400 rpm’lik sabit diski kullanabilirsiniz.

VivoBook Flip 14 çok güçlü bir bilgisayar değil. Ancak amacı film veya dizi izlemek, internette gezinmek, e-postaları kontrol etmek ve biraz da oyun oynamak olan kullanıcılar için yeterli performans sunmayı başarıyor. VivoBook Flip 14’ü deneyimlediğimiz süre boyunca editoryal işler için sıklıkla kullandık ve performans açısından herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Isınma açısından da VivoBook Flip 14’ün iyi bir performans sergilediğini görüyoruz. Bilgisayarı dizüstü bilgisayar formunda, gerçek anlamda dizimizin üstünde kullanırken sıcaklık çok büyük bir problem yaratmadı. Benzer şekilde, tablet şeklinde kullanımda da çok büyük bir sıkıntı çıkmıyor.

Asus’un web sitesinde VivoBook Flip 14’ün sahip olduğu pilin 10 saate kadar çalışma ömrü sunduğu belirtiliyor. Ancak ekran parlaklığının yüzde 60 seviyelerinde tutulduğu bir durumda, bu bilgisayar 5 ila 6 saat arasında internette gezinme, Teknoblog’a yazı yazma, fotoğraf düzenleme gibi işleri gerçekleştirmek mümkün oluyor. Asus’un bahsettiği süreye çıkmak ise ancak ekran parlaklığını iyice kısmak, kablosuz bağlantıları kapatmak gibi bir durumda geçerli olacaktır.

Bu arada Asus’un Battery Health Charging adı verilen teknoloji sayesinde pil koruması sağlanıyor. Bildiğiniz gibi, bir pili boşaltıp şarj ettikçe performansı yavaş yavaş düşmeye başlar. İşte Asus’un teknolojisi pili koruyarak performans düşüşünü yavaşlatıyor. Ayrıca ürünün kutusundan çıkan şarj adaptörü de hızlı şarj özelliğine sahip. 50 dakikada yüzde 60, yaklaşık 1 saat 45 dakikada da tam doluluğa ulaşmak mümkün oluyor.

VivoBook Flip 14, günümüzün dizüstü bilgisayarlarının ortak özelliği hâline gelen esnekliği sonuna kadar barındıran bir ürün. Yani 360 derece döndürülebilir ekranı sayesinde ister bir dizüstü bilgisayar, ister bir tablet gibi kullanılabiliyor. Dilerseniz çadır veya sunum modlarında da kullanabilir, böylelikle video izlerken veya bilgi gösterimi amaçlı, ikinci monitör gibi kullanımlarda VivoBook Flip 14’ün esnekliğinden yararlanabilirsiniz. Yukarıda kapağı tek bir parmakla açmanın çok kolay olmadığını söylemiştik. Ancak menteşeli mekanizma rahatlıkla döndürülebiliyor, bir formdan diğerine zahmetsiz biçimde geçilebiliyor. Bu arada dokunmatik ekranın hızı da iyi seviyede, girişleri hızlı şekilde algılıyor. Böylelikle Flip 14’ün bir tablet biçiminde de verimli şekilde kullanılması sağlanıyor.

VivoBook Flip 14’ün ada tipi klavyesi bulunuyor. Tuşlar çok büyük değil, ancak çoğu kullanıcının parmak uçlarının rahatlıkla temas edip kullanacağı genişliği sunuyor. Tuş aralıkları da rahat yazmaya katkıda bulunuyor. Ayrıca tuşlar ne çok yumuşak, ne de çok sert. Derinlik de optimum seviyede ayarlanmış. Normalde Apple’ın MacBook Pro’larının klavyesine alışmış biri olarak, VivoBook Flip 14’te yazı yazmakta hiç zorlanmadığımızı belirtmemiz gerekiyor. Bu arada tuşların arkadan aydınlatmalı olduğunu da eklemeden geçmeyelim. Üç farklı parlaklık seviyesi bulunuyor. En düşük parlaklık seviyesi bile tuşları ayırt etmek için yeterli oluyor.

Benzer durum izleme dörtgeni için de geçerli. Klavyenin hemen altında, biraz ortanın soluna doğru konumlandırılmış izleme dörtgeni bulunuyor. İzleme dörtgeninin yüzeyi sert değil, parmağınızı rahatlıkla kaydırabilirsiniz. Ayrıca tepkisellik de iyi seviyede, imleci sizin parmak hareketlerinize rahatlıkla ayak uyduruyor. Normalde Windows bilgisayarlarda fare kullanma ihtiyacı doğar, ancak Asus VivoBook Flip 14’te neredeyse hiçbir zaman böyle bir ihtiyacı hissetmedik.

Bağlantı seçenekleri bakımından da Asus, VivoBook Flip 14’ten hiçbir esirgemede bulunmamış. Sağ kenarda güç girişi, HDMI çıkışı, USB-A portu, USB-C portu ve 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor. Solda ise iki adet USB-A portu daha görüyoruz. Bunların yanında SD kart yuvası bulunurken, daha da ilerlediğimizde gösterge lambaları, ses ve güç düğmelerini görüyoruz. Güç düğmesi, bir dizüstü bilgisayarda alıştığımız yerin dışında bir yere konumlandırılmış. Ancak Flip 14’ün bir tablet olarak da kullanıldığını göz önünde bulundurursak, bu yer seçiminin çok da yanlış olmadığını söyleyebiliriz.

VivoBook Flip 14 inceleme: Yazılım

Asus VivoBook Flip 14’te Windows 10 Home sürümü yüklü olarak geliyor. Her Windows PC üreticisi gibi Asus da çeşitli uygulamaları ve programları yüklü olarak sunuyor. Yine de, Asus’un yüklemeler konusunda çok aşırıya kaçmadığını, seçimi kullanıcılara bıraktığını görüyoruz. Asus Gift Box olarak adlandırılan bir uygulama yüklenmiş olarak geliyor. Bu uygulama Asus’un sunduğu çeşitli hediyelere ulaşma şansı sunuyor. Aslında bununla da sınırlı kalmıyor, Asus’un tavsiye ettiği çeşitli uygulamaları da sergiliyor.

Bu arada, oynayabileceğiniz çeşitli oyunlar da var; Bubble Witch 3 Saga ve Candy Crush Soda Saga’yı daha en baştan oynayabilirsiniz. Bununla birlikte Microsoft Mağaza’dan indirebileceğiniz çeşitli oyun seçenekleri de mevcut. Öte yandan McAfee’nin virüs koruma yazılımı da yüklü olarak geliyor ve ilk 1 ay ücretsiz virüs koruması sunuluyor. Uzatmak sizin rızanıza ve bütçe durumunuza kalmış.

Bunlara ek olarak, Microsoft Word, Excel, PowerPoint gibi Office yazılımları da yüklü olarak geliyor. Eğer aktif bir Office 365 aboneliğiniz varsa, hemen kullanıcı girişi yaparak dokümanlarınıza erişebilir ve düzenleme işlerine başlayabilirsiniz.

VivoBook Flip 14 inceleme: Sonuç

VivoBook Flip 14 standart bir dizüstü bilgisayar görünümünde, çok fazla dikkat çekmese de, hantal bir yapıda değil. Hem dizüstünde kullanırken hem de çantada ağırlık yapmıyor. Ekranı her yerde çalışmaya olanak sağlıyor, aynı zamanda düzgün bir multimedya deneyimi sunuyor. SonicMaster teknolojili güçlü hoparlörlerin de multimedya deneyimini daha da üst seviyelere çıkardığını görüyoruz.

Elimizdeki Core i5 işlemcili, Nvidia harici GPU’lu, hem SSD hem de HDD’li modelin performans açısından esneklik sunuyor, bilgisayarın farklı ortamlarda ihtiyaçlara cevap vermesini sağlıyor. Pil performansı sabahtan akşama bir tam günü çıkaracak seviyede olmasa da, dışarıda geçireceğiniz 3-4 saat boyunca tek bir şarjla rahatlıkla idare etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca uzun uçak yolculuklarında çalışmanıza ve 1-2 film izlemenize yetecek gücü de sunacaktır.

Asus VivoBook Flip 14’ün piyasa fiyatı 3750 ile 4200 TL arasında değişiyor. Sahip olduğu özelliklere ve sunduğu performansa bakıldığında, Asus’un bu hepsi-bir-arada dizüstü bilgisayarının kendisi için girilen maliyetin karşılığını verdiğini söyleyebiliriz.