Asus’un yazılım güncellemeleri kırıldı ve 1 milyon kadar Windows bilgisayara zararlı yazılım göndermek için kullanıldı. Söz konusu iddia siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab’e ait. Zararlı yazılım kendisini “kritik yazılım güncellemesi” olarak gizledi, Asus’un sunucularından dağıtıldı ve onu geçerli gibi gösteren gerçek bir Asus sertifikasıyla imzalandı. Bu saldırının detayları ilk olarak Motherboard‘da yayınlandı. Kaspersky, yakında düzenlenecek bir konferansta daha fazla detay vermeyi planlıyor.
Korsanların zararlı yazılımı bilgisayarlara gönderdikten sonra neler yaptığı bilinmiyor. Ne var ki, belirli Asus müşterilerini hedefledikleri düşünülüyor. Zararlı yazılım özel MAC adresleri tarafından saptanan 600 kadar sistem için özel talimatlar içeriyor. Bu sistemler fark edildiğinde, güncelleme sistemi ele geçirmek için daha fazla kötü niyetli yazılım yüklüyor.
Kaspersky bu saldırıyı “ShadowHammer” olarak adlandırdı. Bu tarz hedefleme daha çok devletler tarafından gerçekleştirilen casusluk saldırılarıyla ilişkilendiriliyor. Bunların en dikkat çekici olan Stuxnet, geniş çapta yayılmıştı, ancak bulaştığı çoğu sisteme ya çok az zarar vermiş, ya da hiç zarar vermemişti.
Asus’un müşterilerle iletişime geçtiği ya da bu zararlı yazılımı durdurmak için aksiyon aldığına dair bir işaret henüz bulunmuyor. Asus, The Verge sitesine gönderdiği açıklamada, bugün için bir resmi açıklama yayınlayacağını kaydetti. Motherboard’a göre Asus, Kaspersky tarafından uyarıldıktan sonra zararlı yazılımın sunucularından geldiğini açıkça reddetti. Ancak daha sonra konuyla ilgili yorum yapmadı.
Zararlı yazılım 1 milyon bilgisayara dağıtılmışken, Kaspersky Motherboard’a, bunun kurulduğu toplam PC sayısının yüz binlerce olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Kaspersky, güvenlik yazılımlarını kullanan 57 bin kişide bu zararlı yazılımın yüklendiğini tespit ettiğini söyledi. Symantec de zararlı yazılımla ilişkilendirilmiş 13 bin müşteri saptadığını dile getirdi.
Bir şirketin güncelleme sistemine saldırmak kötü niyetli kişilere daha geniş çapta bilgisayara yayılma imkanı veriyor. Bu tür saldırıları çok sık görmüyoruz, ancak yapıldığında da yarattığı tehlike büyük oluyor. Kendi çözümlerini kullanan şirketlerin daha güvenli sistemler geliştirmeleri gerektiği bir kez daha görülüyor.