Oyun bilgisayarlarının fiyatları barındırdıkları donanım bileşenleri ve malzemeye bağlı olarak çok yukarılara çıkabiliyor. Asus TUF Gaming A15 ise hem donanım bileşenleri hem de malzeme tarafında yapılan seçimlerle birlikte fiyat ve performans arasında iyi bir denge yakalıyor.
Asus TUF Gaming A15 dizüstü bilgisayarların fiyat konusunda avantajlı olmasını sağlayan en önemli unsur AMD Ryzen 4000 serisi işlemcilerle sunulması. Rakipleri ile yakaladığı rekabet ve performans avantajı sayesinde son kullanıcılar tarafından merakla beklenen yeni Ryzen 4000 serisi işlemciler bu dizüstü bilgisayarın farklı konfigürasyonlarında yer alıyor. Asus, Ryzen 4800 ve 4900 işlemci alternatiflerini Nvidia’nın RTX serisi veya GTX 16 grafik işlemci birimi seçenekleriyle sunuyor.
Bizim incelediğimiz ASUS TUF Gaming A15 modelinde ise AMD Ryzen 7 4800H işlemci bulunuyor. Sekiz çekirdek ve 16 yürütme birimi barındıran bu işlemci daha yüksek fiyatlı dizüstü bilgisayarlarda görmeyi beklediğimiz seviyelerde gücü sunmayı başarıyor. GPU tarafında dahili grafik işlemci birimine ek olarak 6 GB VRAM’li Nvidia GeForce RTX 2060 bulunuyor. RTX 2060 amiral gemisi grafik işlemci birimi olmasa da, 1080p çözünürlüklü ekrana sahip olan bu oyun bilgisayarının ihtiyaç duyacağı grafik gücünü fazlasıyla sunuyor. 1 TB kapasiteli SSD hem oyunların hızlı şekilde açılmasına katkıda bulunuyor hem de yeteri kadar fazla oyunun yüklenebilmesi için elverişli bir ortam sağlıyor. Bu arada ikinci SSD yuvası sayesinde depolama kapasitesini daha da genişletme imkanı bulunuyor. 16 GB RAM de çoklu görev tarafında önemli katkı sunuyor. Bir taraftan oyun açıkken bir taraftan da başka uygulamaları açmanız mümkün olacaktır.
Madem TUF A15’in donanım bileşenlerinden başladık, o hâlde performans ile ilgili detaylarla devam edelim. Elimizdeki bu üst seviye model benchmark testlerinde dikkate değer seviyelerde sonuçlar alıyor. Örneğin 3D Mark testinde aldığı 6500 seviyesindeki sonuçla piyasadaki birçok oyun bilgisayarını geçmeyi başarıyor. Diğer benchmark testlerinde elde ettiği sonuçlar da parlak sayılır. Pratikteki sonuçlara baktığımızda da TUF A15’in iyi bir oyun performansı sunduğunu görüyoruz. Bilgisayarı deneyimlediğimiz Apex Legends, Forza Horizon veya WarThunder gibi oyunlarda grafik hızı, detaylar ve akıcılık gayet iyi seviyede bulunuyor. Zaten ekran çözünürlüğü 1080p olduğu için, grafik oluşturma tarafında GPU da çok fazla zorlanmıyor. Tepkisellik de iyi seviyede, hamleleriniz hızlı şekilde oyuna yansıtılıyor. Sonuç olarak sahiplerini memnun edecek bir oyun deneyimi sunuluyor. Ayrıca Nvidia RTX 2060’ın varlığı sayesinde, ışın izleme gibi son zamanların oyunlardaki popüler unsurlarından bir tanesini de destekleyen oyunlarda deneyimleme fırsatı elde edebilirsiniz. Işın izleme sayesinde daha yüksek seviyede aydınlatma ve gölgelendirmeler oluşturulabiliyor, bu sayede oyunlarda gerçekçilik unsuru yükseliyor.
TUF Gaming A15 oyun oynarken ısının gövdede dağıtılması konusunda iyi bir yapı sunuyor. Oyun oynarken klavyenin olduğu bölümde sıcaklığı pek hissetmiyorsunuz. Fan sesi hissedilir derecede yüksek, yine de oyun oynarken bu durumun fazla rahatsızlık yaratmadığını söyleyebiliriz. Asus’un klavye üzerinden sunduğu kısayol sayesinde sessiz, performans ve turbo modları arasında hızlıca geçiş yapabilir ve oyun oynamadığınız zamanlarda fan sesini kısacak biçimde sessiz modu tercih edebilirsiniz. Bu durumda bile fanın çalıştığını duyacaksınız.
Asus TUF Gaming A5, 15.6 inç ekran büyüklüğüyle geliyor. Çözünürlük ise 1920 x 1080 piksel. Bu değerlerin alternatifi yok, ancak Asus yenileme hızı ve renk desteği tarafında farklı seçenekler sunuyor. Elimizdeki model 144Hz Adaptive Sync desteğine sahip. Yüksek yenileme hızı oyunlardaki grafiksel değişimleri daha iyi şekilde ekrana yansıtıyor. Forza Horizon 4 gibi yarış oyunlarında bu akıcı grafiklerin etkisini çevredeki unsurlarda iyi biçimde gözlemlemek mümkün oluyor. Renk desteği konusunda ekranın ortalamaları geçmediğini görüyoruz. Ancak kontrast ve parlaklık makul seviyede. Yine de ekran parlaklığı dışarıda kullanım konusunda en iyi şartları sunmayacaktır. Ekranın yansıtma önleyici kaplaması ise parlak ortamlarda yansımayı azaltarak ekran parlaklığının açığını bir nebze olsun kapatıyor.
Söz konusu oyun bilgisayarı olunca pil tarafında beklentileri çok yüksekte tutmamak gerekiyor. Bilgisayarı çoğunlukla pile bağlı şekilde kullanacağınızı tahmin ediyoruz. TUF Gaming A15’in elimizdeki konfigürasyonu büyük bir adaptörle geliyor. 48 vatsaatlik pil de bu bilgisayar için yeterli görünüyor. Ortalama yoğunlukta kullanımda tek bir şarjla 4-5 saat arasında çalışma imkanı elde edebilirsiniz. Bir oyun bilgisayarı için bu değerler gayet makul görünüyor. AMD Ryzen 7 4800H’nin güç tüketimi konusunda da iyi bir grafik çizmesinin bu pil performansında katkısı bulunuyor.
Asus TUF Gaming A15’i iyi bir fiyat-performans ürünü yapan bir diğer unsur da seçilen malzemeler. Oyun bilgisayarları genellikle iddialı malzeme seçimleriyle gelir, bu da fiyatı yukarılara çeker. Asus bu dizüstü bilgisayarda alüminyum ve plastik karışımı bir malzeme seçimi yapmış. Siyah ve gri olmak üzere iki farklı renk seçeneği var. Kapak tasarımına baktığımızda şık bir TUF logosu her bir köşeye yerleştirilmiş küçük vidalarla tamamlanıyor. İlginçtir ki, tek bir parmakla kapağı rahatlıkla kaldırabilirsiniz. Bilgisayarın tabanına baktığımızda ise petek görünümlü bir tasarımın uygulandığını görüyoruz. Bu yapı hem ısının dışarı atılmasında yardımcı oluyor hem de bilgisayarın yüzey üzerine daha iyi şekilde tutunmasını sağlıyor. Oyun oynarken bilgisayarın yüzeye sıkıca tutunması rahatlık açısından önemlidir ve TUF A15 de bunu karşılıyor.
Her iki kenarda, ön tarafa doğru yerleştirilmiş birer hoparlör bulunuyor. Böylelikle stereo ses deneyimi yaşanıyor. Yeteri kadar yüksek bir ses çıkışı var ve oyunlar için yeterli. Baslarda aşırıya kaçılmıyor, yüksek ses şiddetinde tiz seviyesinin biraz istenen seviyenin üstüne çıktığını söylememiz gerekiyor. Her ne olursa olsun, oyun oynarken bir kulaklık kullanmak istemeyenler için bu ses sistemi iş görecektir.
Klavye tarafına baktığımızda, sayısal tuş takımının da bulunduğu eksiksiz bir klavye görüyoruz. RGB arka aydınlatması mevcut, ancak tüm tuşlar aynı anda sadece tek bir renkte aydınlatma sunuyor. Tuşların çok alçakta değil, sertlik de iyi ayarlanmış, yazı yazarken alışmakta zorlanmadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bir oyun bilgisayarı olduğu içim W, A, S, D gibi oyunlarda sık kullanılan tuşlar diğerlerinden farklı renkte tasarlanmış. Ayrıca en üstteki fonksiyon tuşları satırı üzerinden ses, ekran parlaklığı, fan modu gibi çeşitli ayarları da hızlıca yapabilirsiniz. Güç butonu ise alttaki petek tasarımına uyan bir şekille geliyor. Sayısal tuş takımlı klavyeleri pek sevmeyiz, ancak bu bilgisayardaki tuş takımı fazla alan kaplamıyor, bu da normalde yazı yazmak için sık kullandığımız tuşlar için yeteri kadar alan yaratmış. Bilekleri dayadığınız alanlar yeteri kadar geniş, bu da yazı yazarken bilekten destek alarak rahat bir şekilde yazı yazmayı sağlıyor. İzleme dörtgeni fazla büyük tutulmamış. Bu birimin işaretçi hızı ve tepkiselliği iyi olsa da, tabanı sert ve yüzeye tıklatmak için epey fazla basınç uygulamak gerekiyor. Buna karşın sağ ve sol tık tuşları fazlasıyla yumuşak. Bu bilgisayara sahip olanlar ayrıca bir fare kullanacakları için izleme dörtgeni için yeterli yorumunu yapabiliriz.
Bağlantı seçenekleri bakımından da TUF A15 yeteri kadar zengin. İki adet A tipi USB 3.2 (Gen 1) portu, 1 adet C tipi USB 3.2 (Gen 2) portu ve 1 adet A tipi USB 2 portu bulunuyor. Oyun oynarken daha iyi ve kararlı bir ağ bağlantısı isteyenler için de Ethernet portu unutulmamış. HDMI 2.0b destekli HDMI portu da mevcut. Ayrıca güç girişi ve 3.5mm kulaklık jakı da var. Sağ kenara yerleştirilmiş USB-A portunun dışında geri kalan tüm portlar sol kenarda bulunuyor. 802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 5 destekleri de mevcut.
Asus TUF Gaming A15, en başta da belirttiğimiz gibi fiyat-performans dengesini iyi şekilde tutturan modeller. Elimizdeki model, AMD Ryzen 7 serisi işlemcinin verimli şekilde çalışması sayesinde iyi bir performans sunuyor. Nvidia RTX 2060 grafik işlemci birimini de buna eklediğimizde ortaya birçok oyun için fazlasıyla yeterli bir sistem çıkıyor. Eğer daha yüksek çözünürlüklü ekran veya daha şık tasarımlı bir bilgisayar arayışınız yoksa, TUF Gaming A15 optimum oyun deneyimi için ihtiyaç duyacağınız performansı fazlasıyla sunacaktır.