Asus, beklendiği üzere oyun odaklı akıllı telefon işine giriyor. Tayvanlı şirket, ana vatanında düzenlenen Computex 2018’de ROG Phone’un duyurusunu gerçekleştirdi.
Başlangıç olarak, bu telefonun hız aşırtması yapılmış bir Qualcomm Snapdragon 845 işlemciyle çalıştığını belirtelim. Buharlı soğutma sistemi, bir dizi programlanabilir “ultrasonik AirTrigger” tuşları, kenarda yer alan ve telefonu masaüstü bilgisayara veya taşınabilir oyun aksesuarlarına bağlamaya izin veren dock portu da bulunuyor.
ASUS ROG Phone’da 6 inç, 2160 x 1080 piksel AMOLED ekran bulunuyor. Özelleştirilmiş görüntü işlemcisi sayesinde bu ekran HDR desteği de sunuyor. 90 Hz yenileme hızı ve 1 ms tepki süresi de ekranın diğer özellikleri arasında yer alıyor.
Rakip Razer, 120 Hz yenileme hızı ve IGZO LCD ekranıyla Razer Phone’u çıkarmış ve oyun odaklı telefon çıkaran ilk üretici olmuştu. Ancak ROG Phone, AMOLED ekranlı telefonlar içinde en yüksek yenileme hızına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
Telefonda 8 GB RAM bulunuyor. Depolama alanı da en fazla 512 GB’ye kadar çıkabiliyor. Qualcomm Snapdragon 845 işlemci ise 2.96 GHz’e varan hızda çalışıyor. Çoğu telefonda çalışan standart Snapdragon 845 ise 2.8 GHz çalışma frekansına sahip.
Asus, Computex kapsamında gerçekleştirdiği ROG etkinliğinde bazı benchmark sonuçlarını da paylaştı. Her ne kadar bu sonuçlara şüpheyle yaklaşmakta fayda olsa da, bu telefonun oyun ve performans benchmarklar sonuçları şirketin rekabette öne çıkacağını gösteriyor.
Telefonun aşırı ısınmasını önlemek için Asus, “dünyanın ilk üç boyutlu vapur hazneli soğutma sistemi” olarak nitelendirdiği sistemi bir akıllı telefonda kullanıyor. Ayrıca çıkarılabilir “AeroActive Cooler” soğutma sistemi de ek soğutma gücü sağlıyor.
Böylelikle Asus, telefon ısındıkça performansı yine aynı seviyede tutma imkanı elde ediyor. Şirket, aynı benchmark testini art arda tekrarlamanıza rağmen, tutarlı sonuçlar almaya devam edeceğinizi söylüyor. Halbuki bazı telefonlar, benchmark testlerinin art arda tekrarlanması durumunda daha düşük puanlar elde ediyor. Bu nedenle yeni bir test yapmadan önce telefonun soğumasını beklemek gerekiyor.
Yazılım tarafına baktığımızda, RAM’i boşaltan bir X Mode seçeneğini görüyoruz. Bu sayede oyun oynarken uygulamaların arkada çalışması engelleniyor, bildirimler önleniyor.
Kenarlarda yer alan AirTrigger düğmeleri de ekran üstü fonksiyonları kontrol edecek biçimde ayarlanabiliyor. Böylelikle koşu, zıplama, ateş etme gibi işlevleri parmağı ekrana dokundurmak yerine kenar tuşlarına basarak gerçekleştirmek mümkün oluyor.
Ayrıca telefon, aralarında oyun kulaklıkları, kumandaları ve dock istasyonlarının da bulunduğu geniş yelpazeye yayılmış aksesuarlarla çalışabilecek.
Örneğin, WiGig dock istasyonlu Gamevice kumanda, oyunları büyük ekrana yayınlamanıza, bu sırada da oyunu, telefonun kenarlarına tutturulmuş oyun kumandasının tuşlarıyla oynamanıza izin veriyor.
Öte yandan mobil masaüstü dock’u da, telefonunuzu fare, klavye ve monitörle kullanmanızı, böylelikle bir oyun bilgisayarı kullanıyormuş hissini elde etmenizi sağlıyor. Ayrıca Asus, TwinView dock adı verlen bir aksesuar daha gösterdi. Bu da telefonu çift ekranlı bir taşınabilir oyun cihazına dönüştürüyor.
AeroActive soğutma modülünü kullandığınızda, ek bir USB-C portu ve kulaklık jakı daha elde ediyorsunuz. Burada amaç, telefonu oyun oynarken yatay biçimde kullandığınızda daha rahat etmenizi sağlamak. Telefonu tutarken portlar boşta kalacak, böylelikle aksesuarları bağlamanız kolaylaşacaktır.
Asus ROG Phone’un fiyatı ve piyasaya çıkış bilgileri daha sonra açıklanacak.