Teknoloji

Asus Copilot AI düğmeli NUC 14 Pro AI mini PC’yi tanıttı

asus nuc 14 pro ai

Asus, bugün Intel’in yeni Core Ultra Series 2 işlemcileriyle donatılmış NUC 14 Pro AI adını taşıyan en yeni NUC mini PC modelini tanıttı. Şirketin bu kompakt bilgisayarının ön paneline yerleştirdiği dikkat çekici bir özellik ise Microsoft’un yapay zeka asistanı Copilot’u başlatan özel bir düğme oldu.

Bu tasarım kararı, mini PC’nin masada kullanıcıdan uzakta durabileceği düşünüldüğünde ilginç bir tercih olarak değerlendiriliyor. Ancak, Asus’un bu yeni adımı, Microsoft’un Copilot düğmesini klavyelere entegre etme çabasını bir adım öteye taşıyor.

Bu yenilikçi mini PC’nin üzerinde yer alan bir diğer dikkat çeken özellik ise Windows Hello ile kimlik doğrulaması için kullanılan parmak izi okuyucusu. Bilgisayarı ilk kez açarken kolayca erişilebilen bu okuyucu, pratik bir güvenlik çözümü sunuyor.

Asus NUC 14 Pro AI hangi özelliklere sahip?

NUC 14 Pro AI, yalnızca Copilot düğmesiyle sınırlı kalmayarak bağlantı seçenekleriyle de dikkat çekiyor. Ön panelde iki adet USB-A 3.2 Gen 1 bağlantı noktası, bir Thunderbolt 4 portu ve bir kulaklık girişi bulunuyor. Arka panelde ise Ethernet portu, bir diğer Thunderbolt 4 portu, bir HDMI girişi ve iki USB-A 3.2 Gen 2 bağlantı noktası yer alıyor. Ayrıca, Wi-Fi 7 ve Bluetooth 5.4 desteği sunan bu mini PC, dahili hoparlör ve mikrofonuyla, harici bir hoparlör ya da kulaklık bulunmadığı durumlarda kullanıcıya kolaylık sağlıyor.

asus nuc 14 pro ai

Ancak cihazın asıl dikkat çeken kısmı, donanımında gizli. Intel, bu mini PC’nin içinde yer alan en yeni Lunar Lake işlemcileriyle önceki nesle göre iki kat daha fazla GPU performansı vaat ediyor. Asus, ısınmayı kontrol altında tutmak ve işlemcinin yüksek yükler altında serin kalmasını sağlamak için üst düzey bir sıvı dinamik yataklı fan kullanıyor.

Asus NUC 14 Pro AI, aynı zamanda Copilot Plus uyumlu bir bilgisayar olarak geliyor. Bu sayede, Kasım ayında yapılacak bir güncellemeyle Microsoft’un en yeni Windows yapay zeka özelliklerine erişim sağlanacak. Asus’un yeni mini PC modelinin fiyatı henüz açıklanmadı, ancak yıl sonuna doğru piyasaya sürülmesi bekleniyor.