İncelemelerManşetler

ASUS MeMO Pad HD 7 İncelemesi

Android tablet ekosistemi içinde ASUS önde gelen oyunculardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor. İki farklı Nexus 7 tabletinin de üreticisi olan Tayvanlı şirket, bir taraftan da kendi tablet serileri altında ilgi çekici veya makul fiyatlı seçeneklerle tüketicilerin karşısına çıkıyor. Bunlar arasında yer alan Memo Pad serisine mensup tabletler genellikle pazarın giriş seviyesine hitap ediyor. 7 inç ekranlı Memo Pad HD 7 de geçtiğimiz yaza girerken tanıtıldı, şu sıralar 400 TL civarında bir fiyattan Türkiye’de de satılıyor. Bu tabletle ilgili merak ettiklerinizi detaylı incelememizde bulabilirsiniz.

asus-memo-pad-hd7-inceleme-00013

İnceleme Başlıkları
DonanımYazılım, Performans ve BataryaKamera ve MultimedyaSonuç

Donanım

196,8 x 120,6 x 10,8 mm’lik boyutları ve 302 gr. ağırlığıyla ASUS Memo Pad HD 7 yeteri kadar ergonomik ve rahat taşınan bir tablet. Bu tableti pantolon arka cebine olmasa bile ceketin iç cebine rahatlıkla sığdırabilirsiniz. Tablet plastikten yapılmış ve bırakın ikinci nesil Nexus 7’yi, birinci nesil Nexus 7’ye göre bile daha sıradan duruyor. Ancak bu durum hemen kafanızda olumsuz bir durumun oluşmasına neden olmasın. Plastik bir tablet olsa da, Memo Pad HD 7’nin kesinlikle bayağı durmadığının altını çizmek gerekiyor.

asus-memo-pad-hd7-inceleme-00003

Diğer çoğu 7 inç tablet gibi düşey yönde kullanıma göre tasarlanmış Memo Pad HD 7’nin ön bölümünde alanın büyük çoğunluğunu 7 inç ekran kaplıyor. Bu ekranın üstüne görüntülü görüşmelere odaklanmış bir ön kamera yerleştirilmiş. Altta ise ASUS logosunu görüyoruz. 7 inç ekran 1280 x 800 piksel çözünürlük sunuyor ve IPS LCD özelliğini taşıyor. Bu IPS ekranın kalitesi daha üst sınıf akıllı telefon ve tabletlerde gördüğümüz IPS ekranlara göre daha düşük, ancak fena sayılmayacak görüş açıları barındırıyor. Ayrıca parlaklık ve keskinlik de tatmin edici derecede. Makul fiyatlı bir tablet için bu ekranın gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

asus-memo-pad-hd7-inceleme-00005

ASUS Memo Pad HD 7’ye yandan baktığınızda ön ve arkadan oluşan iki parçanın kenarlarda birleştirildiğini göreceksiniz. Öndeki siyah renkli panelle arkadaki beyaz renkli panel hoş bir uyum oluşturuyor. Giriş, çıkış ve butonlar genellikle beyaz bölgede kalıyor. Aslında bu durum özellikle butonların daha rahat kullanılmasını sağlıyor. Sağ kenarda yukarıdan aşağı doğru güç ve ses butonlarını görüyoruz. Sol kenarda da bir microSD kart yuvası dikkat çekiyor. Üstte de 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon ve microUSB portu birbirine çok yakın şekilde yerleştirilmiş.

asus-memo-pad-hd7-inceleme-00006

Arka bölüme baktığımızda 5 megapiksel kameranın üste doğru ortalanacak şekilde yerleştirildiğini görüyoruz. Hoparlör de yine Nexus 7’de olduğu gibi ince ve uzun bir şerit hâlinde alta doğru konumlandırılmış. Ortada da ASUS logosu yer alıyor. Bu arada arka panelin çiziği fazla belli etmediğini, ancak tableti ışığa tuttuğunuzda normalde belli belirsiz görünen çiziklerin gayet rahat görülebilir hâle geldiğini de söylemeden geçmeyelim.

asus-memo-pad-hd7-inceleme-00010

ASUS Memo Pad HD 7 içinde taşıdığı donanım bileşenleri bakımından gayet mütevazı davranıyor. 1.2 GHz dört Cortex A7 çekirdekli MediaTek MTK 8125 yongaset taşıyan bu tablette 1 GB RAM ve 8 GB ya da 16 GB dahili hafıza bulunuyor. Yukarıda varlığından söz ettiğimiz microSD kart yuvası da 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını destekliyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 gibi kablosuz bağlantı özelliklerine sahip olan tablette 15 Wh kapasiteli bir batarya da bulunuyor.

Yazılım, Performans ve Batarya

ASUS Memo Pad HD 7 yazılım unsurları bakımından diğer ASUS Android tabletleriyle aynı çizgiyi yakalıyor. Android 4.2.1 Jelly Bean yüklü tablette çeşitli ASUS özelleştirmeleri görüyoruz, ancak bunlar çok fazla abartılmamış, belirli yerlerde Android’in ham kullanıcı arayüzü korunmuş.

asus-memo-pad-hd7-ekran-goruntuleri-00028

Ana ekran için aralarında ASUS’un hazırladığı saat ve hava durumu ile gelen yeni ileti sayısını gösteren e-posta bileşeninin de bulunduğu çeşitli widget’lar mevcut. Normalde bir ana ekrana en fazla 7 giriş paneli eklenebiliyor, ancak ASUS birden fazla ana ekran profili oluşturmaya şans tanıyor, böylelikle widget, kısayol veya klasörle doldurulabilecek giriş paneli sayısı artırılabiliyor.

asus-memo-pad-hd7-ekran-goruntuleri-00005

Parmağınızı ana ekran üstündeyken kıstırdığınızda karşınıza çıkacak genel panel görünümünde ASUS adlı modun yanı sıra Çalışma ve Eğlence olarak adlandırılmış ana ekran modlarını göreceksiniz. Toplam dört farklı senaryo daha ekleyebilir ve sonuç olarak 49 farklı ana ekran giriş paneline sahip olabilirsiniz.

asus-memo-pad-hd7-ekran-goruntuleri-00006

Bildirim tepsisinde de özelleştirmelerin bulunduğunu görüyoruz. Parmağınızı üstteki bildirim çubuğundan aşağı sürüklediğinizde açılacak bu bölmenin en tepesinde Wi-Fi, GPS, Bluetooth, otomatik ekran döndürme gibi işlevler için hızlı açma kapatma tuşları yer alıyor. Bunun altında ekran ayarı, onun altında da Wi-Fi, ses ve kablosuz ekran özelliklerine özel ayarlar için kısayol tuşları görüyoruz. Bunların yanında da Ayarlar uygulamasına açılan özel bir kısayol var. Bunların altında da çeşitli uygulamalar tarafından gösterilen bildirimler listeleniyor.

asus-memo-pad-hd7-ekran-goruntuleri-00017

Memo Pad HD7’de de yüzer uygulama adı verilen ve ekranın en üstünde gösterilen küçük uygulamalar görüyoruz. Ekranın sol alt köşesine yerleştirilen ikona dokunduğunuzda bir çubuğun açıldığını göreceksiniz. Bu çubukta Hesap Makinesi, Ses Sihirbazı, Video Oynatıcı, Birim Dönüştürücü, Geri Sayım, Kronometre, Pusula, BuddyBuzz, E-posta, Takvim ve Tarayıcı gibi elinizin hemen altında ulaşılabilir olmasının hoşunuza gideceği uygulamalar bulunuyor. Ekleme ve düzenleme seçenekleri listeye yeni uygulamalar ekleme veya varolanları kaldırma fırsatı da veriyor.

asus-memo-pad-hd7-ekran-goruntuleri-00012

Uygulama menüsüne baktığımızda ASUS Artist adı verilen ve elle çizim yapmaya olanak sağlayan bir uygulamanın bulunduğunu görüyoruz. Öte yandan ASUS Splendid olarak adlandırılan uygulama Memo Pad HD7’nin ekranını isteğinize göre ayarlama fırsatı sağlıyor. ASUS Studio, ASUS To-Do, ASUS Story, BuddyBuzz, Ayna, MyLibrary Lite, Press Reader, SuperNote Lite, Uygulama Yedekleme gibi çeşitli uygulamalar da tablette ön yüklü olarak sunuluyor. ASUS, bu tableti satın alanlara 1 yıl boyunca ücretsiz olarak kullanabilecekleri 16 GB’lık ASUS Web Storage depolama alanını da hediye ediyor.

ASUS’un yüklediği uygulamalar dışında Google’ın çeşitli servislerine ait Android uygulamalarının da yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Ayrıca Google Play Store üzerinden de binlerce ücretli veya ücretsiz uygulamaya ulaşmak mümkün.

asus-memo-pad-hd7-inceleme-00015

Ucuz tablet sınıfına giren ASUS Memo Pad HD7’de 1.2 GHz dört Cortex A7 çekirdekli MTK 8125 işlemci yer alıyor. Giriş seviyesi sınıfındaki bu işlemciden zaten çok yüksek performans beklememek gerekiyor. Bu şekilde davranacak olursanız, Memo Pad HD7’nin performansı sizi memnun edecektir. Tabletin kullanıcı arayüzünde hafif aksaklıkları hissedebilirsiniz, geçişler tam olarak pürüzsüz değil, uygulama açılışlarında da hafif yavaşlık söz konusu. Ancak bu durumun genel kullanıcı deneyiminde çok büyük olumsuzluklara yol açmadığının altını önemle çizmek gerekiyor.

asus-memo-pad-hd7-ekran-goruntuleri-00022

Gerçekleştirdiğimiz çeşitli benchmark testlerinde ASUS Memo Pad HD7’nin geçen yılın başlarında çıkan Android cihazlarla aynı seviyede sonuçlar aldığını görüyoruz. İnternette gezinme performansı da fena sayılmaz, ancak varolan iki farklı internet tarayıcı uygulaması içinden Chrome’u tercih etmenizi öneririz.

asus-memo-pad-hd7-ekran-goruntuleri-00001

ASUS MemoPad HD 7’ye yer alan 15 Wh kapasiteli batarya yaklaşık 5-6 gün arasında bir bekleme süresi sunuyor. Tableti yoğun şekilde kullansanız bile bir günü rahatlıkla çıkarabilecek kullanımı size sunacaktır.

Galeri: ASUS MeMO Pad HD 7 Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1288]

Kamera ve Multimedya

ASUS’un tabletlerindeki kameraların ürettiği fotoğrafların kalitesini genellikle beğeniyoruz. Tablet kameraları bazında değerlendirildiğinde genellikle memnun edici sonuçlar elde ediliyor. Memo Pad HD 7’de de bu kaide bozulmuyor. Maksimum 5 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar üreten tabletin arka kamerası geniş ekran modu açıkken de 4 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor.

asus-memo-pad-hd7-inceleme-00017

Memo Pad HD7’nin kamera uygulaması bir hayli kullanışlı ve tabletle rahat şekilde fotoğraf çekilmesini sağlıyor. Ekranın sağ kenarında çekim tuşları bulunuyor; fotoğraf ve video çekim tuşları aynı ekrana yerleştirilmiş. Bunların arasına da yakınlaştırma şeridi bir yay şeklinde yerleştirilmiş. Ekranın sağ alt köşesinde galeriye kısayol bulunurken sağ üst köşede de ön ve arka kamera arasında geçiş sağlayan düğme yer alıyor. Ekranın sol kenarı da kontrollere ayrılmış. Çekim modları, efektler, pozlama, çözünürlük gibi hızlı ayarlar sol kenara yerleştirilmiş sütun üsüne dizilmiş. En altta da daha fazla ayar yapmayı sağlayan menüye açılan bir ikon bulunuyor. Bu arada ekranın üst kısmında aktif olan video ve fotoğraf çözünürlük ayarı da gösteriliyor. Böylelikle yanlış bir ayarda fotoğraf ya da video çekmenizin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

asus-memo-pad-hd7-kamera-00001

Memo Pad HD7 ile çekilen fotoğraflarda parlaklık ve renk doğruluğu iyi seviyede. Tabii ki, fotoğraflar tam boyuta kadar yakınlaştırıldığında detaylarda eksilmeler olduğu görülüyor, ancak bu tabletle çektiğiniz bir fotoğrafı 10 x 15 cm.’lik bir kağıda basınca çok da fena sonuç almazsınız. Otomatik odaklı kamera makro çekimlerde de fena sayılmayacak sonuçlar veriyor.

Galeri: ASUS MeMO Pad HD 7 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1289]

Video tarafında bizi bir sürpriz bekliyor, çünkü Memo Pad HD7 1080p/30fps Full HD video kaydı yapabiliyor. Üstelik elde edilen sonuç da hiç fena sayılmaz. El titremeleri tabii ki görüntüye etki ediyor, ancak tahmin ettiğimizden çok daha düşük seviyede. Her ne kadar odaklama ve pozlama konusunda çeşitli sorunlar gözlemlesek de, genel olarak parlaklık ve görüntü kalitesi açısından fena olmayacak yüksek çözünürlüklü videolar üretiliyor. Ses kaydı da iyi seviyede. Zorda kaldığınızda bu tabletin kamerası video çekim işi görür gibi görünüyor. Ayrıca video çekerken aynı anda fotoğraf da çekebiliyorsunuz.

Video: ASUS MeMO Pad HD 7 Kamerasından Örnek Video

Önde yer alan kamera da 1 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekimi yapabiliyor. Bunun yanı sıra ön kamerayla en fazla 720p çözünürlükte video çekmek mümkün oluyor.

Memo Pad HD 7 video tarafında da fena iş çıkarmıyor, ancak en iyi performansı almak için Google Play Store’dan iyi bir video oynatıcı uygulaması indirmeniz yerinde olacaktır. Tabletle 1080p çözünürlükte MP4 videoları takılma olmaksızın izleyebildik. 720p MKV video da sorun çıkarmadı. Müzik tarafında da MP3, WAV, AAC ve WMA gibi genel formatlar destekleniyor. Arkada altta yer alan hoparlörün ses çıkışı da tatmin edici seviyede.

Sonuç

Türkiye tablet piyasasına baktığımızda üst sınıfta Apple’ın tabletlerinin hakimiyetini görüyoruz. Giriş ve orta seviyede ise genellikle uygun fiyatlı Android tabletler yarışıyor. İşte ASUS MeMO Pad HD7 de bu bölgede rekabet ediyor. Tablet teknik özellikleri bakımından bir hayli mütevazı, ancak bunun karşılığında sunduğu performans çok da fena sayılmaz. Tabii ki, üst sınıf Android tabletlerde gördüğümüz akıcılık yok, arayüz geçişlerinde bile hafif takılmaları hissetmeniz mümkün oluyor. Ancak 400 TL seviyesinde fiyattan satılan bir tablet için bunlar kolaylıkla gözardı edilebilir.

asus-memo-pad-hd7-inceleme-00014

Eğer bir Android tablet için cebinizden fazla para çıkarmak istemiyorsanız, daha düşük fiyata da tabletler var. Ancak biraz daha fazla para vererek ASUS Memo Pad HD7 gibi bir tablet satın alabilirsiniz. Böylelikle hem biraz daha iyi performans elde eder, hem de ASUS gibi sağlam bir firmaya yatırım yapmış olarak içinizin biraz daha rahat etmesini sağlarsınız.