ManşetlerTeknoloji

Asus, altı yeni Copilot+ dizüstü bilgisayarını tanıttı

asus zenbook s14

Asus, IFA 2024’te yapay zeka destekli altı yeni Copilot+ dizüstü bilgisayarını tanıtarak, ürün yelpazesini genişletti. Şirket, bu yeni modelleri farklı işlemcilerle iki ana kategoride sunuyor. Bazı modeller Qualcomm’un giriş seviyesi Snapdragon X Plus işlemcisine sahipken, diğerleri Intel’in yeni Core Ultra 200V işlemcisiyle çalışan Lunar Lake kod adlı modellerden oluşuyor.

Zenbook S14, sadece 1.2 kilogram ağırlığında ve yarım inçten daha ince yapısıyla dikkat çekiyor. 14 inç büyüklüğündeki bu dizüstü bilgisayar, Intel Core Ultra 7 işlemci ile donatılmış olup, yapay zeka performansı için sinirsel işlem biriminde (NPU) 47 TOPS’a kadar işlem gücü sunuyor. 3K 120Hz OLED ekranı ile görsel deneyimi üst seviyeye taşıyan cihaz, 69.999 TL’den başlayan fiyatlarla şirketin çevrimiçi mağazasında ön siparişe açılmış durumda.

Bir diğer model, Vivobook S14, 14 inç OLED ekran ve Dolby Atmos ses sistemi ile geliyor. Yine Intel işlemcisine sahip olan bu model, taşınabilirliği ön planda tutarak 1.3 kilogram ağırlığında ve 0.55 inç kalınlığında tasarlandı. İlk konfigürasyonun ön siparişleri 5 Eylül’de başlayacak olup, fiyatı 1.000 dolar olarak belirlendi. Diğer versiyonlar ise yılın son çeyreğinde piyasaya sürülecek.

Asus Vivobook S14
Asus Vivobook S14

Asus ayrıca Vivobook serisine iki yeni dönüştürülebilir model ekledi: Vivobook 14 Flip ve Vivobook 16 Flip. Bu modeller de 2024’ün son çeyreğinde piyasada olacak, ancak fiyat bilgisi henüz açıklanmadı. Vivobook 14 Flip, standart dizüstü modeline benzer özelliklere sahipken, Asus Pen 2.0 desteği sunuyor. 16 inçlik Vivobook 16 Flip ise daha büyük OLED ekranı ile öne çıkıyor.

Asus Vivobook ve Expertbook serileri genişliyor

Intel işlemci ile çalışan diğer yeniliklerden biri, 14 inç Expertbook P5 dizüstü bilgisayar ve NUC 14 Pro AI mini PC. Expertbook P5, diğer dizüstü modellerle benzer işlemcilere sahipken, mini PC Intel Core Ultra 9 işlemcisiyle birlikte geliyor ve 48 TOPS’a kadar yapay zeka performansı sunabiliyor. Her iki cihazın da fiyatları henüz açıklanmadı.

Qualcomm tarafında ise Vivobook S15 ve ProArt PZ13 modelleri duyuruldu. Vivobook S15, 15.6 inç 3K 120Hz OLED ekran ve Dolby Atmos ses sistemi ile geliyor ve tek bir şarjla “19 saatten fazla kullanım” vaat ediyor. Şu anda 900 dolarlık fiyatla satışta.

ProArt PZ13 ise ayrılabilir klavye tasarımı ve “21 saate kadar FHD video oynatma” süresi sunan batarya ömrü ile öne çıkıyor. 16:10 oranında 3K OLED dokunmatik ekranı ve stylus kalem desteği bulunan bu cihaz, 1100 dolarlık fiyatıyla satışa sunuldu.

AI ve Copilot+ teknolojisi yaygınlaşıyor

Microsoft, Mayıs 2024’te Copilot+ PC programını duyurmuştu. Bu bilgisayarlar, yapay zeka işlemlerini bulut yerine yerel olarak gerçekleştirecek şekilde tasarlandı. Asus, Haziran ayında Snapdragon X Elite işlemcili Vivobook S15 ile Copilot+ PC serisine dahil olmuştu. Copilot+ PC markasına sahip olabilmek için, bilgisayarların yapay zeka görevlerini yönetebilecek en az 40 TOPS NPU’ya sahip olması gerekiyor. Qualcomm’un bu alandaki tekelinin sona ermesiyle, Asus’un izinden giden daha fazla markanın da bu programa katılması bekleniyor.