Teknoloji

Asistan sesleriyle ilgili cinsiyet ayrımcılığı iddialarına Google’ın cevabı

google asistan türkçe

Bu yılın başlarında yayınlanan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) araştırması; Apple Siri, Amazon Alexa ve Google Asistan gibi sesli asistanların varsayılan seslerinin kadın sesi olduğu için, bunların “zararlı cinsiyet önyargılarını” sürdürdüğünü iddia etmişti.

Bu araştırma ve onunla benzer önermelerde bulunan diğerlerinin haklı olduğu bir nokta vardı. Sesli asistanların kadın sesleri, gerçekten de, asistanlığın genel olarak kadınlara yakıştığına dair eski kafalı yaklaşımı destekleyebilirdi.

Aslına bakılırsa Google, daha en başından bu durumu dikkate alarak Google Asistan’da erkek sesini de kadın sesinin yanında en baştan sunmayı planlamış. Business Insider’a konuşan Google Asistan ürün yöneticisi Brant Ward, “Asistanı ilk kez çıkardığımızda, bir erkek sesi kullanmak istedik.” dedi.

Ward’ın söylediğine göre, Google Asistan’ın ilk geliştirme çalışmaları sırasında, geleneksel metinden sese çeviri sistemleri kadın sesleriyle erkek seslerine göre daha iyi çalışıyordu.

Ward, “İlk zamanlardaki rehberlik, kadın sesi için daha iyi performans gösterdi,” dedi. “İlk günlerdeki TTS sistemleri (erken sistemler) biraz daha yankılıydı ve sonra sadece kadın seslerine göre daha da uyumlu hale geldi.”

Özellikle kadın seslerindeki yüksek tiz, onları ilk metinden sese çeviri sistemleri için daha anlaşılır kılıyordu. Çünkü daha kısıtlı bir frekans tepkisi vardı. Daha anlaşılır biçimde özetlersek, insan olmayan bir nesneden gelen sesler, kadın seslerinin karakteristik özelliklerini taşıdığında daha anlaşılır oluyordu.

Amazon’un Alexa akıllı asistanı da yola kadın sesiyle çıktı. Şirket, kadın sesinin kullanıldığı akıllı asistanların cinsiyet ayrımcılığına yol açtığına dair önceki araştırmalara ise, kadın sesinin daha memnun edici olduğu şeklinde cevap vermişti.

Apple’dan ise Siri’de neden en baştan kadın sesinin tercih edildiğine dair bir açıklama gelmedi. Bu arada şu anda her üç asistanda da kadın sesinin yanı sıra erkek sesinin de seçilebildiğini belirtelim.

Google Asistan’a daha fazla ses ekliyor

Geldiğimiz noktada Google, Google Asistan’ın ilk sürümünde kullandığı metinden sese çeviri sistemlerini kullanmıyor. Şirket, kendi yapay zekâ girişimi olan DeepMind tarafından oluşturulan WaveNet teknolojisini kullanıyor. WaveNet, Asistan’a daha fazla ses ekleme konusunda Google’ın işlerini kolaylaştırıyor ve daha verimli bir sistem sunuyor.

Google, Asistan’a yeni sesler eklemeyi de sürdürüyor. Aralarında Almanca, Fransızca, Hollandaca, Norveççe, Japonca ve hatta Britanya ve Hindistan aksanlarıyla uyumlu İngilizcenin de bulunduğu yeni sesler ekliyor. İtalyanca ve Korece gibi dillerde ise Google Asistan ilk kez erkek sesleriyle sunulmuştu ki, bu diller için kadın ses seçenekleri daha yeni geliyor.