Teknoloji

ARM tabanlı Mac dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar gelecek yıl çıkacak

apple 16 inç macbook pro

Uzun zamandır konuşulan Mac bilgisayarların Intel işlemcilerden Apple’ın kendi ARM tasarımlarına geçişi, tahmin edilenden daha yumuşak ve uzun sürecek bir işlem olabilir. Ming-chi Kuo tarafından yayınlanan yeni bir araştırma notuna göre, Apple 2021 yılında hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar biçimlerinde ARM tabanlı işlemci taşıyan birkaç Mac bilgisayar çıkarmayı planlıyor.

Kuo, ARM’a geçişin Apple’a işlemci masraflarını yüzde 40 ila 60 arasında azaltma imkanı sunacağına inanıyor. Üstelik donanım serisi üzerinde daha fazla esneklik kazanacak. Son zamanlarda Apple’ın ARM tabanlı ilk dizüstü bilgisayarını bu yılın dördüncü çeyreğinde ya da gelecek yılın ilk çeyreğinde çıkaracağına dair bazı iddialarda da bulunmuştu.

Intel ya da AMD’nin sunduğu x86 işlemcilere nazaran, ARM tasarımları genellikle mobil cihazlarda kullanımla ilişkilendiriliyor. Çünkü bunlar yüksek güç verimliliği sunuyor, bu sayede iPad gibi cihazlar aktif soğutma ihtiyacı duymadan uzun pil ömrüne ulaşabiliyor. Apple’ın giderek daha da güçlenen A serisi işlemcileri MacBook bilgisayarlar için de uygun olacaktır.

ARM işlemcili masaüstü bilgisayar fikri daha ilgi çekici

ARM masaüstü bilgisayarlar fikri belki biraz daha ilgi çekici görünüyor. Çünkü bilgisayar pazarında kimse bu tür işlemcileri masaüstü bilgisayarlara yerleştirme fikrini hayata geçirmedi. Güç verimliliği performansla yakından ilgili, mobil ARM cihazları düşük güçte çalışıyor, çünkü pil ömrünü koruması ve bu ince tasarımda daha soğuk biçimde çalışması gerekiyor.

Örneğin, yeni iPad Pro’nun A12Z yongası iMac’inki gibi bir gövdede, aktif soğutma ve sürekli güç kaynağı olsa nasıl bir performans sunardı? Bu durumda Xeon tabanlı, yüksek mühendislik ürünü ve yüksek fiyatlı yeni Mac Pro ne kadar ilgi görürdü? Belki de, gelecek birkaç yıl içinde bu soruların cevaplarını görmek mümkün olabilir.

Her ne olursa olsun, ARM geçişi gelecek yıl Mac tarafında en büyük gelişmelerden bir tanesi olacak gibi görünüyor. Apple normalde bu tarz duyuruları haziran ayında düzenlediği geleneksel Dünya Geliştiriciler Konferansı etkinliğinde yapar. Ancak bu yılın etkinliği koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirilecek. WWDC 2020 açılış toplantısı ve geliştirici oturumları internetten yayınlanacak. Ancak kesin tarihler henüz paylaşılmadı.