ManşetlerTeknoloji

Arm, Qualcomm’ın çip tasarım lisansını iptal etti

arm

İngiliz yarı iletken üreticisi Arm, Qualcomm ile yaşadığı anlaşmazlığı daha da ileri taşıyarak, ABD’li teknoloji devinin çip tasarımında kullandığı mimari lisansı iptal etti. Bloomberg’in haberine göre, Qualcomm’a 60 günlük bir fesih bildirimi gönderildi. Bu süre zarfında taraflar bir anlaşmaya varamazsa, bu durum hem Qualcomm’un operasyonlarını hem de iki şirketin mali durumunu ciddi şekilde etkileyebilir.

Qualcomm, Arm’ın standartlarına dayanan çip tasarım mimarilerini kullanıyor. Bu mimari, çiplerin işletim sistemleri gibi yazılımları çalıştırabilmesi için gerekli olan bilgisayar kodlarını içeriyor. Qualcomm gibi birçok çip üreticisi, Arm’ın sağladığı bu teknolojiyi kullanarak ürünlerini geliştiriyor. Ancak Arm, bu kullanım haklarını iptal etti ve Qualcomm’un bu süre içinde bir çözüm bulamaması halinde, önemli ürün segmentlerini piyasadan çekmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.

Arm, Qualcomm’a 2022 yılında açtığı dava ile anlaşmazlığın ilk adımını atmıştı. Dava, Qualcomm’un Nuvia adlı başka bir lisans sahibini satın almasının ardından patlak verdi. Şirket, Qualcomm’un Nuvia’nın lisanslarını devralmak için gerekli izinleri almadığını iddia etmişti. Bu nedenle Nuvia’nın sözleşmeyi ihlal ettiğini savunan Arm, Nuvia’nın lisanslarını feshettiğini ve Qualcomm’un Nuvia’nın geliştirdiği teknolojileri kullanmayı bırakması gerektiğini öne sürmüştü. Qualcomm ise Nuvia’nın geliştirdiği teknolojileri yapay zeka destekli bilgisayarlarda kullanıyor, bu cihazlar arasında Microsoft ve HP gibi devlerin ürünleri de yer alıyor.

Arm’ın iddialarına göre Qualcomm, Nuvia’nın Arm tabanlı teknolojilerini kullanmaya devam ediyor. Şirket, Qualcomm’un bu teknolojileri yok etmesini ve satın alımdan önce geliştirilmiş tüm Arm tabanlı ürünleri durdurmasını talep ediyor. Öte yandan Qualcomm’un bu teknolojileri kullanmayı bırakması, şirketin yıllık 39 milyar dolarlık gelirini doğrudan etkileyebilir.

Qualcomm, Arm’ın bu hamlesinin işlerini tehdit etmek ve daha yüksek lisans ücretleri talep etmek için yapıldığını savunuyor. Şirketin sözcüsü, Bloomberg ve Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Bu, Arm’dan gelen aynı temelsiz tehditlerden biridir. Uzun zamandır ortak olduğumuz bir şirketin bu şekilde baskı uygulaması, performans lideri CPU’larımıza müdahale etmeye çalışması ve lisans oranlarını artırmak istemesi şaşırtıcı değil” dedi. Qualcomm ayrıca, Arm’ın lisansı feshetmek için öne sürdüğü gerekçelerin tamamen asılsız olduğunu belirtti ve mahkemeden haklarının korunacağını savundu.

Arm: Qualcomm lisans anlaşmalarını defalarca ihlal etti

Arm ise Qualcomm’un lisans anlaşmalarını defalarca ihlal ettiğini öne sürüyor. Şirketin bir sözcüsü, “Qualcomm’un lisans anlaşmasını defalarca ihlal etmesi sonucunda Arm, bu ihlalleri gidermesi için resmi bir adım atmak zorunda kaldı. Aksi takdirde, anlaşma feshedilecektir. Arm ve değerli iş ortakları tarafından 30 yıldan fazla bir süredir inşa edilen ekosistemi korumak için bu adım gerekli” ifadelerini kullandı. Arm, Aralık ayında yapılacak mahkemeye tam anlamıyla hazır olduğunu ve yargının kendi lehlerine karar vereceğinden emin olduklarını da ekledi.