Teknoloji

Apple’ın ARM Mac bilgisayarlarında Thunderbolt portu bulunacak

Apple bu yıl sonunda Mac bilgisayarlarda kendi işlemcilerine geçmeye başlıyor

Apple, yeni ve özel tasarımlı ARM çipleriyle Intel’in işlemcilerini kullanmayı kademeli olarak bırakmayı planlıyor. Ancak şirket yeni Apple işlemcili bilgisayarlarında, Intel işlemcilerinin eksikliğine rağmen Intel’in Thunderbolt USB-C bağlantı standardını hâlâ desteklemeyi sürdürecek.

Apple adına konuşan bir temsilci, “On yıl önce Apple, Thunderbolt’u tasarlamak ve geliştirmek için Intel ile ortaklık kurdu ve bugün müşterilerimiz her Mac’e sağladığı hız ve esnekliğin tadını çıkarıyor. Thunderbolt’un geleceğine bağlıyız ve Apple silikonlu Mac’lerde destekleyeceğiz.” şeklinde bir ifade kullandı.

Apple’ın yakında çıkacak Mac bilgisayarlarında Thunderbolt portunun olmayacağına dair bazı endişeler vardı. Ancak Apple’ın bu standarda olan bağlılığı da var olan bir gerçekti. Çünkü şirket ilk Thunderbolt standardını da Intel ile iş birliği doğrultusunda hayata geçirmişti.

Ne var ki, bu iş birliğine rağmen Apple henüz, Thunderbolt desteğini Intel işlemcili Mac’ler haricindeki bir cihazda sunmadı. Apple’ın ARM tabanlı iPad Pro’larında USB-C portu var, ancak bu da Thunderbolt 3 standardını desteklemiyor. Apple’ın ARM tabanlı Developer Transition Kit adlı geliştirici donanımı ise sadece standart USB-C portları barındırıyor.

Thunderbolt 4 ile sunulacak yenilikler

Bu haber tam da Intel’in yakında çıkacak Thunderbolt 4 standardıyla ilgili detayları duyurduğu bir zamanda geldi. Thunderbolt 4 USB4 standardı tanımlamalarını temel alıyor ve Thunderbolt 3’ün kullandığı USB-C konnektörünü kullanacak. Thunderbolt 3 ve Thunderbolt 4’ün her ikisi de, üzerine inşa edildikleri USB 3 ve USB4 standartlarının ötesinde, harici monitörleri destekleme veya dizüstü bilgisayarları şarj etme gibi özellikler sunacak. Aynı zamanda normal USB-C standartlarında eksik olan tutarlılık da bu standartlarda mevcut.

Thunderbolt 4 de Thunderbolt 3 gibi 40 Gbps maksimum aktarım hızını destekleyecek. Ancak üreticiler için daha sıkı donanım gereksinimlerini beraberinde getirecek. Bunların arasında cihazların iki 4K ekranı ya da tek bir 8K ekranı desteklemesi, 32 Gbps’ye kadar PCIe veri transfer hızları da yer alıyor. Bu ikincisi harici depolama ve harici GPU cihazları için önemli ilerlemelerin kaydedilmesini de beraberinde getirebilir.

Apple ARM tabanlı ilk Mac bilgisayarlarını 2020 bitmeden çıkarmayı planlıyor. İki yıllık bir zaman içinde ürün yelpazesinde dönüşümün tamamlanması da hedefleniyor.