ARM’ın big.LITTLE teknolojisini çıkarmasının üstünden epey zaman geçti. Söz konusu teknoloji bir takım yüksek performanslı CPU’yu bir başka takım düşük performanslı, enerji tüketimi bakımından verimli CPU ile birleştiren çoklu işlemcili yongasetler tasarlama imkanı sağlıyordu. Sonuç olarak her bir çekirdeği tek seferde veya bir görevi bitirmek için sadece ihtiyaç duyulanı kullanan dört çekirdekli, altı çekirdekli veya sekiz çekirdekli işlemciler gördük. Bunlar performans ve verimlilik arasında denge gözetiyordu.
Şimdi ARM DynamIQ adını verdiği yeni teknolojisiyle bir sonraki aşamaya geçiyor. Yeni teknoloji en fazla sekiz çekirdekli takımlar kurmaya izin veriyor. Bununla birlikte başka değişiklikler de getiriyor. ARM bu yeni yongaların akıllı telefonlarda kullanılacağını, ancak bunun yanı sıra akıllı ev ürünlerinde, sürücüsüz otomobillerde ve otomatik öğrenme ya da yapay zekâ tabanlı uygulamalar için bilişim gücüne ihtiyaç duyan diğer sistemlerde de kullanılabileceğini belirtiyor.
Daha fazla CPU çekirdekli takımları desteklemesinin yanı sıra, DynamIQ bir takım içinde düşük güç tüketimli ve yüksek performanslı ARM Cortex-A serisi çekirdekleri de birleştirmeye imkan tanıyor.
Öte yandan bu yeni teknoloji yonga üreticilerinin 1+7 (1 big, 7 LITTLE), 2+4, 1+3 veya daha farklı konfigürasyonlar da oluşturmasına olanak sağlıyor.
ARM DynamIQ’in önümüzdeki beş yıl içinde daha da artan veri transfer hızları, daha yüksek bant genişliği ve diğer iyileşmelerle birlikte yapay zekâ tabanlı işlemlerde 50 kata varan performans artışı sağlayabileceğini öne sürüyor. Bu arada yeni güç yönetim özellikleri de yongaların enerji verimliliğini yüksek seviyede tutmayı sürdürecek.
DynamIQ teknolojisini içeren ilk işlemcilerin 2017’nin sonlarına doğru çıkması bekleniyor.