Teknoloji

ARM Cortex-A78C CPU sürekli açık kalan dizüstü bilgisayarlara kapı açıyor

arm asr

ARM’ın CPU tasarımları ve teknolojileri, kullandığımız akıllı telefonlardan bindiğimiz otomobillerin beynine kadar, pratikte dünyadaki bilgisayarların büyük bir bölümünde yer alıyor. ARM tabanlı çiplerin henüz tam anlamıyla giremediğ bir segment ise masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar. Bu, özellikle Apple Silicon’ın çıkışıyla birlikte hızla değişebilir. Bunun yanı sıra ARM’ın kendisi de, Microsoft tarafından desteklenen ve rahat taşınabilir dizüstü bilgisayarlara güç verecek yeni Cortex-A78C CPU’yu duyurdu.

Şirket geçtiğimiz mayıs ayında yeni nesil mobil ve gömülü işlemcilere güç verecek teknolojileri duyurmuştu. Bunların arasında Cortex-A78 CPU’nun yanı sıra onunla eşleşen Mali-G78 GPU da bulunuyordu. Bunlar öncelikle mobil cihazlar için tasarlanmıştı, ancak ARM aynı zamanda otomobillerdeki bilgisayarlar için Cortex-A78AE gibi, diğer bilgi işlem segmentlerine hitap edecek çeşitler de oluşturmuştu.

Şimdi de Cortex-A78C’yi dizüstü bilgisayarlar için ölçeklenebilir ve güvenli bir bilgi işlem ürünü olarak lanse ediyor. Bu yeni çipin mobil muadilinden farklılaştığı önemli bir nokta, akıllı telefonlarda sıklıkla kullanılan big.LITTLE düzeninden farklı olarak, sekiz çekirdekli ve altı çekirdekli konfigürasyonların çoğunlukla tüm büyük CPU çekirdeklerinden oluşması oluyor. Artırılmış 8MB L3 önbellekle birlikte bu, CPU’nun en güçlü oyun akıllı telefonlarından bile daha ağır, çok iş parçacıklı iş yüklerini idare edebileceğini gösteriyor.

arm cortex-a78c

Tabii ki bu tür sistemler, özellikle bir Mali-G78 ile eşleştirildiğinde oyun oynamak için de kullanılabilir. Ancak ARM bu günlük kullanım durumlarının ötesine geçerek yeni Cortex-A78C’nin, dizüstü bilgisayarlar gibi kurumsal ve ofis senaryolarında kullanılan bilgisayarlar için, genellikle daha bağlantılı olan gelişmiş veri ve cihaz güvenliğine sahip olduğunu öne çıkarıyor.

Kulağa ne kadar ilginç gelse de, ARM’ın kendisi bu işlemcileri doğrudan üretmiyor ve satmıyor. Piyasada satılan ürünlerin içine yerleştirilecek çipler oluşturmak için gerekli olan tasarım ve fikri mülkiyet lisansını üretici iş ortaklarına sağlıyor. ARM, bu yeni CPU’yu barındıran ürünleri ne zaman göreceğimiz belirtmiyor. Önümüzdeki ilk nesil Apple Silikon MacBook’larda bu yeni tasarımın olup olmayacağı da sorular arasında yer alıyor.