Asus, Acer, Samsung gibi üreticilerin ön planda olduğu Android tablet sahnesinde bir şirket var ki arka planda, sessiz sedasız ilginç işler yapıyor. Fransız tüketici elektroniği şirketi Archos’u daha önceleri taşınabilir medya oynatıcılarıyla bilirdik, ancak şirket son yıllarda medya oynatıcıları alanında elde ettiği deneyimi Android işletim sistemiyle birleştiriyor ve ortaya ilginç, farklı, yenilikçi ürünler çıkıyor. Archos 80 G9 da bunlardan bir tanesi.
Test merkezimize gelen Archos 80 G9 örneği 8 inç ekranı ve barındırdığı yüksek kapasiteli sabit disk ile dikkat çeken bir ürün. Gerçekten standart bir sabit diske sahip olan tableti çok sık görmüyoruz. Bu nedenle Archos 80 G9 ilgiyi hakediyor. Yazının devamında yer alan detaylı Archos 80 G9 Turbo incelemesinde bu cihazla ilgili detaylara göz atacağız.
Video: Archos 80 G9 Turbo İncelemesi
Galeri: Archos 80 G9 Turbo
[nggallery id=972]
Donanım
Archos 80 G9 Turbo’nun sabit diskli modeli 226 x 155 x 14.7 mm.’lik boyutlara sahip. Sabit diskli model flaş bellekli modele göre yaklaşık 3 mm. daha kalın. Öte yandan sabit diskli Archos 80 G9 Turbo 599 gr.’lık ağırlığıyla kendisiyle eşdeğer diğer tabletlere göre daha ağır, öte yandan Apple’ın tabletleriyle de hemen hemen aynı ağırlıkta. Archos 80 G9’un kıvrımlı köşeleri ve kavisli arka paneli cihazın rahat bir şekilde tutulmasına ve kullanılmasına olanak sağlıyor. Tablet hem yatay hem de dikey yönde düzgün bir şekilde kullanım sunuyor.
Archos 80 G9’un plastik kasasının basit durduğunu söylemek gerek. Maliyetleri en düşük seviyede tutmak isteyen Archos tasarıma çok fazla önem vermemiş olmalı. Tabletin kasası ön ve arka olmak üzere iki farklı parçadan oluşuyor. Buna karşılık Archos 80 G9’un sağlam bir kasaya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabletin arka panelinde ayak vazifesi gören dört adet lastik çıkıntı bulunuyor. Bunun dışında tabletin eller serbest şekilde belli bir açıda durmasını sağlayan özel bir ayak da arkaya monte edilmiş. Menteşeli olan bu ayak özellikle masada otururken ve başka işle uğraşırken tabletin bir fotoğraf çerçevesi gibi durmasına izin veriyor. Özellikle film seyretmek isteyenler için ideal bir bileşen. Bunun dışında tabletin arkasında bir hoparlör de yer alıyor. Arkada yer alan küçük ayaklar tablet sırt üstü konduğunda ses çıkışı için gerekli olan bir açıklığı bırakıyor.
Archos 80 G9’un arkasında dikkat çeken bir başka unsur da kapak. Dikdörtgen şeklindeki bu kapağı yuvasından çıkardığınızda altında bir USB portunun gizli olduğunu göreceksiniz. Aslında bu port 80 G9 ile opsiyonel olarak sunulan 3G USB çubuk modem için tasarlanmış ve bu çubuk modemin boyutları da kapağın gizlediği yuvayla örtüşüyor. 3G modemi bu yuvaya taktığınızda 3G desteğine sahip bir tablet elde etmiş oluyorsunuz. Bunun dışında bu USB portu parmak disklerin tablete bağlanmasına da izin veriyor.
Archos 80 G9’un ön yüzündeki logo ve yazıların yerleşimine baktığımızda tabletin genel olarak yatay kullanıma göre tasarlandığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte tablet dikeyde de oldukça rahat bir kullanım sunuyor. Yataya göre konuşacak olursak, bağlantı elemanlarının çoğu tabletin soluna toplanmış. Burada güç butonu, microUSB portu, 3.5 mm. kulaklık jakı, mini HDMI portu, şarj adaptörü girişi ve LED indikatör lambası yer alıyor. Sağ tarafta ise sadece ses kademe tuşu yer alıyor. Aslında sağ tarafta oldukça büyük bir alan varken Archos’un küçücük bir ses tuşuna yer vermiş olmasını anlayamadık. Halbuki daha uzun bir tuş yapabilir ve ses açıp kapatmayı daha zahmetsiz hâle getirebilirdi.
Archos 80 G9 Turbo adından da anlaşılacağı üzere 8 inç’lik bir ekran barındırıyor. 1024 x 768 çözünürlüklü bu ekranın ortalama bir görüntü kalitesi sunduğunu söyleyebiliriz. Ekranın görüş açısı çok iyi sayılmaz, ancak sağdan veya soldan baktığınızda ekrandaki nesneleri seçmek mümkün. Eğer ekran parlaklığını en yüksek seviyeye getirirseniz güneş ışığı altında da tableti kullanmanız mümkün. Bunun dışında ekranın tepkiselliği fena sayılmaz. Archos 80 G9 Turbo’nun ekranının hemen sol yanında 720p destekli bir ön kamera yer alıyor.
Archos 80 G9 Turbo’nun içinde 1.5 GHz’lik çift ARM Cortex A9 çekirdekli OMAP4 işlemci yer alıyor. Buna 435 MB RAM ve yaklaşık 1.5 GB ROM eşlik ediyor. Ayrıca cihazda yaklaşık 250 GB’lık bir sabit disk bulunuyor. Zaten tableti rakiplerinden ayıran en büyük özelliklerden bir tanesi bu. 250 GB, cihaza istediğiniz kadar fotoğraf, video, müzik veya dokümanı yükleyebileceğiniz ve gideceğiniz her yere rahatlıkla taşıyabileceğiniz anlamına geliyor.
Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda Archos 80 G9 Turbo’nun 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR, GPS’in varlığını görüyoruz. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi opsiyonel olarak sunulan 3G çubuk modem sayesinde tablete 3G mobil genişbant desteği de eklemek mümkün. G-sensör, pusula, ivmeölçer gibi modüller de Archos 80 G9 Turbo’da yer alıyor.
Yazılım, Performans ve Batarya
Archos 80 G9 Turbo test merkezimize Android 3.2 Honeycomb ile yüklü geldi. Ayarlar uygulamasına girip yazılım güncellemelerini test ettiğimizde Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich güncellemesinin de indirilebilir olduğunu gördük. Güncelleme dosyası kablosuz bağlantı aracılığıyla indiriliyor ve birkaç dakika içinde cihaza yükleniyor. Cihaz yeniden başlatıldığında ilk kullanımda olduğu gibi yeniden ayarlama yapmamız gerekti, ancak daha önce yüklediğimiz uygulamalar ve dosyalar yerli yerinde durmaktaydı.
Android 4.0.3 güncellemesinin cihazda daha önce karşılaştığımız bazı performans problemlerini çözdüğünü gözlemledik. Ekranın oryantasyonuyla ilgili bazı problemler yaşamıştık, güncelleme bunu çözdü. Güncelleme tabletin performansını da yükseltti. 1.5 GHz’lik çift çekirdekli işlemci zaten tatmin edici bir performans sunuyordu. Quadrant benchmark uygulamasıyla gerçekleştirdiğimiz testlerde Archos 80 G9 Turbo 2312 puan elde etti. Android 3.2 Honeycomb ile aynı testi gerçekleştirdiğimizde 2112 puanlık bir sonuç görmüştük. Çıkan sonuç NVIDIA Tegra 3 tabanlı tabletlerin ve akıllı telefonların aldığı puanlardan uzak, ancak çok da kötü sayılmaz.
Archos 80 G9 Turbo’nun mobil internet performansı da fena sayılmaz. SunSpider Benchmark testinde ICS’e güncellenmiş tablet 1989.1 ms +/- %3.5’lik bir sonuç elde etti. Aynı testi Honeycomb yüklüyken de tekrarlamıştık ve 1546.6 ms +/- %2.6’lık bir sonuç görmüştük. Görünüşe göre ICS güncellemesi mobil internet tarayıcısının performansını az da olsa düşürüyor. Ancak her iki sonuç da yeni iPad’inkiyle boy ölçüşecek seviyede. Gerçekten pratikte baktığımızda da mobil internet tarayıcısının iyi bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Resim ve kod açısından yoğun web sayfaları bile makul sayılabilecek zamanlarda açılıyor. Sayfalar içinde parmakla yakınlaştırma ve sürükleme rahatlıkla yapılıyor.
Archos 80 G9 Turbo Adobe Flash Player desteğine sahip. Ancak Flash Player yüklü gelmiyor, Google Play Store’dan indirmek gerekiyor. Bu durum sadece bizim test ürünüyle ilgili olabilir, ancak tersi bir durum söz konusuysa Flash Player desteği için 15 Ağustostan önce Adobe Flash Player’ı Google Play Store’dan indirmekte fayda var. Sonrasında indirmek pek mümkün olmayacak. Adobe Flash Player kurulumunu yaptıktan sonra Flash tabanlı banner ve videolar düzgün şekilde gösteriliyor. Ne gariptir ki, YouTube videolarını Flash formatında oynatmada sorunlar yaşadık, Archos ekibinin buna el atması gerekiyor. Özetleyecek olursak, Archos 80 G9 Turbo’nun tatmin edici bir mobil internet performansı sunduğunu söyleyebiliriz.
Bir Android tabletinde alıştığımız şekilde Google Play Store üzerinden binlerce ücretli ve ücretsiz uygulamayı indirmek mümkün. Google’ın servislerine ait uygulamalar da Archos’un tabletinde yüklü geliyor. Archos’un eklediği Files uygulaması cihazın yüksek kapasiteli dahili belleği içindeki dosyalarda ve klasörde gezinmeyi sağlıyor. Bu uygulama ağ tabanlı sunucuları da destekliyor. Sistem Monitörü uygulaması da sistemdeki açık uygulamaları görme ve bunları organize etmeye yarıyor.
Archos 80 G9 Turbo’nun içinde yer alan batarya katalog değerlerine bakıldığında 36 saate kadar müzik, 7 saate kadar video ve 10 saate kadar internette gezinme imkânı sunuyor. Tabletin ortalama 7-8 saatlik bir pilde çalışma performansına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki, opsiyonel olarak sunulan 3G USB modemin varlığı bu süreyi biraz düşürebilir.
Kamera
Archos bir tabletin fotoğraf çekim aracı olmadığını düşünüyor olmalı ki, Archos 80 G9 Turbo’nun arkasına bir kamera iliştirmemiş. Ancak önde 720p video kalitesi sunan ve 1.3 megapiksel fotoğraflar çekmeye yarayan bir kameranın yer aldığını görüyoruz. Bu kamera ise genellikle iletişim amaçlı uygulamalar için hizmet sunuyor. Yine de, tabletin uygulama menüsüne baktığımızda Kamera uygulamasının varolduğunu görüyoruz. Kendi kendinin fotoğrafını çekmek isteyen, ya da ön kamerayı kullanarak bir şekilde fotoğraf çekmeyi başaracaklar için bu kamera kullanışlı olabilir. Ne var ki, kameranın fazla şiddetli ışıkla, güneş ışığıyla arası pek iyi değil. Örnek video çekiminde de bunu görebilirsiniz.
Galeri: Archos 80 G9 Turbo’nun Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=973]
Video: Archos 80 G9 Turbo 720p Örnek Video
Archos zaten fazla işlevi bulunmayan kameranın kontrolü için Android’in ham Kamera uygulamasını kullanmış. Zaten daha fazlasını da yapmasına gerek yoktu. Bu uygulama temel işlevleri zaten sunmakta.
Multimedya
Bir multimedya tableti olan Archos 80 G9 Turbo’nun sahip olduğu 250 GB’lık sabit disk yeteri kadar film, şarkı veya fotoğraf depolayacak kapasiteyi sunuyor. Ürünün video tarafında 1080p’ye kadar MPEG-4 HD, AVI, H.264, MKV gibi geniş yelpazedeki formatları destekliyor. Her zaman olduğu gibi cihazın 720p MKV videoları nasıl oynattığıyla özel olarak ilgilendik. Archos 80 G9 Turbo’da yüklü gelen Video uygulaması ne ilginçtir ki AC3 ses kodlayıcısını barındırmıyor, bunu ayrıca satın almak gerekiyor. Bu nedenle AC3 ses formatlı MKV test videomuzu doğal Video uygulamasıyla oynatamadık. Google Play Store üzerinden indirdiğimiz VPlayer uygulaması yardımıyla MKV formatındaki yüksek çözünürlüklü videoyu oynatmayı başardık. Video takılma veya karelenme olmadan oynuyor, ancak çerçeve hızının düşük olduğu anlaşılıyor.
Archos 80 G9 Turbo’daki Video uygulamasından bahsetmişken, bu uygulamanın kullanıcı arayüzünü oldukça hoş bulduğumuzu söylememiz gerek. Cover Flow tarzı bir tasarımla cihazda yüklü olan film dosyaları gösteriliyor. Üstelik yüklü olan film dosyalarıyla ilgili bilgiler internet üzerinden alınıyor ve daha düzgün bir kütüphane görünümü sağlanıyor. Bu arada nedendir bilinmez cihaza attığınız her film dosyası destekleniyor olsa bile kütüphane altında görünmeyebilir. Bu durumda Cover Flow görünümünün hemen yanında yer alan sütunda bulunan Internal bölümü altında listelenen Video klasörüne gidip yüklediğiniz tüm videoları orada görebilirsiniz. Archos 80 G9’un Video uygulaması Türkçe altyazı desteğine de sahip. Üstelik görüntü ile altyazı arasındaki gecikmeleri giderici ayarlar da uygulamada bulunuyor.
Archos 80 G9 Turbo’nun müzik alanındaki hünerlerinin de oldukça memnun edici olduğunu söyleyebiliriz. MP3, WAV, AAC, OGG ve FLAC gibi yaygın ve sık kullanılan formatlar destekleniyor. Müzik uygulaması da Video uygulamasında olduğu gibi Cover Flow benzeri bir yapıyla cihazda yüklü olan şarkıları albüm, en son eklenen, en son çalınan ve favoriler bazında gösteriyor. HEr bir baz için parmağınızı kapak yığını üzerinde sürüklemeniz yeterli. Cover Flow görünümünün yanındaki sütunda ise Kitaplık, Dahili ve Harici kaynaklar gösteriliyor. Harici kaynakların altında ağ üzerinden paylaşılan klasörler veya medya sunucuları altındaki şarkılara ulaşmak mümkün. Bu harici kaynakların video uygulamasında da bulunduğunu belirtelim.
Archos 80 G9 Turbo’nun arkasındaki hoparlör küçük görünmesine karşın yeterince güçlü ses çıkışına sahip. Bu sayede hem film izlerken hem de müzik dinlerken tatmin edici bir ses şiddeti sunuyor. Cihazın arkasındaki açılabilir ayak da tabletin belli bir açıda durmasını, hem video izlerken hem de müzik dinlerken tabletin düzgün bir şekilde işini görmesini sağlıyor. Bu ayak tabletin bir multimedya tableti olarak kullanılmasında önemli bir araç sayılabilir.
Sonuç
Archos 80 G9 Turbo 8 inç’lik orta karar ekranı, 1.5 GHz’lik çift çekirdekli işlemcisi, arkasındaki destek ayağı, 250 GB’lık dahili sabit diski, düzgün şekilde tasarlanmış ve kolay kullanımlı Müzik ve Video uygulamalarıyla gerçek bir multimedya tableti sıfatını hakediyor. Cihazda kameraya önem verilmemiş olması da bu sıfatı güçlendiren bir gerçek. Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich güncellemesi de daha önce karşılaşılan sorunlara çözüm bulmuş gibi görünüyor. Bu multimedya tabletinin internette gezinme deneyiminin de oldukça iyi olduğunu söylemek gerek. Her ne kadar kalın olsa da, 8 inç’lik ekrana göre düzgün şekilde geliştirilen tasarımı ve kavisli hatları tableti kullanmayı daha kolay hâle getiriyor. Archos 80 G9 Turbo piyasada 1000 TL civarında bir fiyattan satılıyor.