Facebook’un sahip olduğu kişisel bilgilere dünyada başka bir şirketin sahip olduğunu söylemek pek mümkün değil. Şirketin sahip olduğu bu geniş kişisel veri tabanı genellikle ticari amaçlı olarak kullanılsa da farklı kullanım alanlarını görmek de mümkün. Facebook ABD’de intiharları engellemek için çalışan bir sivil toplum örgütü olan SAVE ile işbirliğine gittiğini ve bağımsız araştırmacılara veri sağlayacağını duyurdu. Bu verilerin özelliği ise yaşamına son veren Facebook kullanıcılarına ait olmaları. SAVE ve Facebook bu işbirliği ile olası işaretleri iyice belirlemeyi hedefliyor.
İlk etapta araştırmacılara ABD’nin Minnesota eyaletinin adı verilmeyen bir şehrinde yaşayan ve intihara teşebbüs eden en az 20 kişinin verileri teslim edildi. Uzun yıllardır intihara yönelik işaretleri belirleme konusunda çalışmalar yapan SAVE’in icra direktörü Dan Reidenberg, yeni araştırma sayesinde Facebook’ta yapılan paylaşımlara ve durum güncellemelerinde kullanılan dile bakarak mevcut eğilimlerin daha iyi anlaşılabileceğini dile getirdi. SAVE ve benzeri organizasyonlar daha önce intihar işaretlerini belirlemek için aile ve arkadaşlardan yardım almaktaydı.
Facebook daha önce de bu doğrultuda atılan adımlara destek vermişti. 2010 yılında National Suicide Prevention Lifeline (Ulusal İntiharı Önleme Destek Hattı) ile işbirliğine giden sosyal ağ intihara yönelik eğilimler taşıyan paylaşım ve güncellemelerin işaretlenmesini mümkün kılmıştı. Böylelikle işaretlenen paylaşımlarının sahiplerine hemen bir e-posta ile ulaşılıyor ve destek hattını araması isteniyordu. SAVE ile yapılan işbirliği daha farklı yapıda olsa da gündeme yine Facebook’un kullanıcılarının mahremiyetine saygı duymadığı endişelerini getiriyor. Facebook’un ileride organizasyona daha fazla veri sağlayıp sağlamayacağı bilinmezken, süreç için intihar edenlerin ailelerinden izin alındığı belirtildi.
İlgili >> Bloomberg