Teknoloji

Apple’ın Lightning portu her iki taraftan kullanım için pin sıralamasını dinamik şekilde değerlendiriyor

Apple’ın iPhone 5 ile birlikte verdiği Lightning uçlu kablo üzerinde araştırma yapan Double Helix Kabloları tayfası bir gariplik keşfetmiş. Buna göre Lightning ucunun her iki tarafında yer alan pinler birbiriyle aynı değil. Double Helix’ten Peter Bradstock tarafından verilen bilgilere göre kablonun ucunda yer alan ve iki tarafa dağıtılmış pinlerin sıralaması her iki tarafta da birbirinden farklı. Peter’ın keşfettiği bu durum sayesinde Apple’ın Lightning ucunun her iki taraftan da bağlanabilmesini sağlamak amacıyla pin sıralamasını dinamik şekilde, kablonun porta bağlandığı, hangi yüzün üstte hangi yüzün altta olduğu duruma göre aktif olarak belirlediği ortaya çıkıyor.

Apple’ın Lightning kablosunun en önemli özelliği porta rastgele bağlanabilmesi, yani eski 30-pinli konnektörde olduğu gibi tek bir yönden bağlanma durumu söz konusu değil. Yeni kablonun rastgele bağlanma özelliğini düzgün bir şekilde sağlaması için her iki taraftaki pinlerin de hangi tarafın üstte olduğuna bağlı olmaksızın 1 2 3 4 5 6 7 8 sıralamasına sahip olduğu beklenir. Ancak Peter’ın bulduğuna göre bir yüzde ikinci pinin sunduğu işaretleri diğer tarafta yedinci pin sunmakta. Bu durum sanki ortada bir simetrinin olduğu izlenimini uyandırıyor, ancak Peter’ın izahına daha detaylı bakıldığında bazı pinlerin karşı tarafta yer alan pinlerle simetrik şekilde eşleşmediği ortaya çıkıyor.

Bu farklılık Apple’ın cihaz içinde pin sıralamasını dinamik şekilde değerlendirdiğini ve bu sayede Lightning kablosunun hangi taraftan bağlanırsa bağlansın düzgün bir şekilde işlediğini ortaya çıkarıyor. Bu arada Peter Lightning kablosu içinde bir kimlik doğrulama yongasına rastlamış. Her bir kablo içinde yer alan yonga cihazın neye bağlandığını anlamasına ve hangi pin üzerinden hangi verinin aktarılacağını belirlemesine olanak sağlıyor gibi görünüyor. Bu yonganın varlığı üçüncü taraf kablo üreticilerinin daha önceki 30 pinlik kablolar kadar kolay kablo üretemeyeceklerini ortaya koyuyor.

İlgili >> Apple Insider