Dosya

Apple’ın gelecekteki yönetim binasıyla ilgili bilmediğiniz 10 gerçek

Apple’ın bir uzay gemisini andıran gelecekteki yönetim binası, projenin ortaya çıktığı ilk günden bu yana ilgi çekici bir konu olmayı sürdürüyor. Binanın çok büyük olması ve tasarımı nedeniyle oldukça karmaşık gözüken binanın inşası kimilerine imkansız gibi gelse de, projenin baş mimarı Norman Foster’ın ArchRecord’da yayınlanan röpörtajı pek çok noktaya ışık tutuyor.

apple-campus-2-070613

Birleşik Krallık merkezli mimarlık şirketi Foster+Partners’ın kurucusu olan Foster; Hong Kong, New York ve Londra’da imza attığı projelerle tanınıyor. Pekin Uluslararası Havalimanı’nın da mimarı olan Foster’ın Apple’ın yeni yönetim binasıyla ilgili olarak ArchRecord’a verdiği röpörtajdan öne çıkan 10 noktayı aşağıda bulabilirsiniz.

apple-campus-2-yuruyus-parkuru-2-070613

1. Apple’ın yeni yönetim binasın Apple Campus ve Apple Campus 2 isimleriyle de anılıyor. Uzay gemisi benzetmesinin yapılmasının nedeniyse binanın tasarım itibarıyla bir uzay gemisini andırması. Daha önce HP’nin genel merkezinin bulunduğu 186 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilecek bina, 12 bin Apple çalışanına ev sahipliği yapacak.

2. Foster Apple’ın ilk etapta daha küçük bir bina inşa etmeyi planladığını, ancak HP’nin eski genel merkez arazisinin uygun hale gelmesinin ardından şirketin projenin kapsamını genişlettiğini belirtti. İlk etapta 2015’in ortalarında tamamlanması beklenen inşaatın bitişinin 2016’nın ortalarını bulması öngörülüyor. Başlangıçta projeye ayrılan bütçenin 3 milyar doların altında olduğu, şu anda ise bu rakamın 5 milyar doların üzerine çıktığı gelen haberler arasında.

apple-campus-2-070613-5

3. Arazide bulunan HP binalarının yıkımını şubat ayında tamamladıklarını söyleyen Foster, Apple’ın yeni yönetim binasının bulunduğu arazinin sadece yüzde 13’lük kısmını kapsayacağını ifade etti.

4. Dört katlı binanın duvarları camla kaplanacak. Böylelikle çalışanların etraflarına baktıkları zamanı dışarıyı görmesi mümkün olacak. Dünyanın dört bir yanındaki Apple mağazalarında olduğu gibi, Campus 2’de de cam merdivenler kullanılacak.

5. Ana yönetim binasına ek olarak araziye kurumsal bir spor ve sağlık merkezi, ekstra ofis binaları inşa edilecek. Foster söz konusu spor ve sağlık merkezinin hem Campus 2’deki hem de Silikon Vadisi’nin diğer bölgelerindeki Apple çalışanlarının ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu belirtti.

apple-campus-2-121113

6. Ana yönetim binasının ortasında kalan yuvarlak alan ise bir parka dönüştürülecek. Bu parkta koşu ve bisiklete binme gibi aktiviteleri gerçekleştirmek mümkün olacak. Bu alan Kaliforniya’nın doğal bitki örtüsüne uygun olarak ağaçlandırılacak.

7. Apple’ın yeni yerleşkesinde yaklaşık 7 bin ağaç bulunacak. Foster bu konuya Apple kurucusu Steve Jobs’un ayrı bir önem gösterdiğini belirtti. Jobs’un gençliğinde Kaliforniya’nın ”ABD’nin meyve bahçesi” olarak tanımlandığı günleri andığını söyleyen Foster, Campus 2’de bu isteğe uygun olarak çok sayıda meyve ağacının bulunacağını dile getirdi.

8. Foster alan çok büyük olduğu için Apple’ın birimlerin konumlandırılmasına ayrı bir önem verdiğini belirtirken, çalışanların gerektiğinde fazla vakit kaybetmeden birbirlerine ulaşabileceğini dile getirdi. Yerleşke içinde ulaşım için 1000’i aşkın bisiklet de Apple çalışanlarının hizmetinde olacak.

apple-campus-2-070613-4

9. Yeni yerleşkenin çevre için en sürdürülebilir projelerden biri olması bekleniyor. Campus 2 için gerekli olan enerjinin yerleşke içine inşa edilecek düşük karbon tüketimli bir santral aracılığıyla sağlanacağı iddia ediliyor. Buna ek olarak ana binanın çatısına yerleştirilen güneş panelleri sayesinde yedek enerjinin üretilmesi planlanıyor.

10. Apple çalışanları otomobillerini yerin altına inşa edilecek otoparka park edecek. Buna ek olarak, ana binanın altında 1000 kişilik bir oditoryum da bulunacak. Bu oditoryum Apple’ın düzenleyeceği etkinliklere ev sahipliği yapacak.

İlgili >> ArchRecord