Apple’ın donanım ve yazılım tarafında gösterdiği başarıyı internet servisleri konusunda gösterdiğini söylemek zor. MobileMe servisinin çıkışı daha baştan sayısız sorunla gerçekleşmişti. iCloud’ın kullanıcılara sunduğu avantajların anlatılması konusunda pek başarılı olunduğu söylenemez, birçok kişinin kendilerine tanınan 5 GB’lık alandan fazlasını kullanmadığı söyleniyor. Bir de Ping vardı. Apple’ın bundan iki yıl önce iTunes üzerinden kullanıma sunduğu sosyal ağ servisi. O zamanlar giderek güçlenen Twitter ve Facebook’a müzik alanında bir alternatif sosyal ağ olarak konumlandırılan Ping hiçbir zaman popüler hâle gelmedi ve sonunda fişi çekildi.
Ping, iTunes üzerinden müzik indirmelerin açık olduğu ülkelerde aktif olan bir servis olduğu için Türkiye’deki kullanıcılar bu sosyal ağ ile hiçbir zaman tanışamadı. Tabii ki, ABD veya iTunes’un açık olduğu diğer ülkelerden bir hesap edinip bunun üzerinden Ping’i aktifleştiren ve kullananlar olmuştur. Apple bu servisin 30 Eylül tarihi itibariyle sonlandırılacağını duyurmuştu. Bu durum gerçekleşti ve 30 Eylülden sonra iTunes’u açanlar hesaplarına giriş yaptıklarına soldaki navigasyon sütununda Ping’in yer almadığına tanık oldu. Her ne kadar iTunes’un tercihleri içinde Ping görülmeye devam etse de, bu servis iTunes Mağazasından çıkarıldı ve tamamen tarihe karıştı.
Ping’in başarısızlığa uğramasında birçok nedenin varlığı tartışılabilir. İnsanlar Twitter ve Facebook üzerinden müzik alanındaki deneyimlerini de paylaşabilirken alternatif bir ağ ile ortaya çıkmanın çok da gereği yoktu. Öte yandan Ping’in diğer sosyal ağlarla bağlantıları eksikti ya da kurulduysa bu çok geç mümkün olmuştu. Başlangıç aşamasında Facebook veya Twitter üzerinde otomatik güncelleme yoktu, servis kullanıma sunulduktan birkaç ay sonra Twitter entegrasyonu gelmiş ve bu mikrobloglama servisi üzerinden de paylaşım mümkün kılınmıştu. Facebook entegrasyonu ise bu servisin proje aşamasında yer almasına karşın son anda çıkarılmış ve Facebook kullanıcıları satın aldıkları veya beğendikleri şarkıları bu sosyal ağ üzerinden paylaşma fırsatından yoksun bırakılmıştı. Ping’in iki yıl süren hayatı boyunca yakaladığı en büyük başarı ilk 24 saat içinde bir milyondan fazla kişinin bu servise kaydolması olmuştu. Bu rakamın arkasında da herhalde merak faktörü yatmaktaydı. Sonuç olarak Ping Apple’ın başarısızlığı olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı.
İlgili >> The Verge
[Görsel – Engadget]