Apple için “teknoloji dünyasının en ketum şirketi” tanımlamasını yapmak pek yanlış olmayacaktır. Ancak Cupertino merkezli şirket, hem bu algıyı hem de duvarlarını kıracak önemli bir adım atıyor. Apple yapay zeka konusunda yaptığı araştırmaların sonuçlarını yapay zeka üzerine çalışan diğer araştırmacılarla paylaşacak. Söz konusu kararı, şirketin yapay zeka araştırmaları direktörü Russ Salakhutdinov açıkladı.
Salakhutdinov, Apple’ın yaklaşım değişikliğini İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen NIPS konferansında açıkladı. Apple yöneticisi, bu sayede yapay zeka üzerine çalışan parlak beyinleri kendisine çekmeyi ve kendi araştırmacılarını bünyesinde tutmayı amaçladıklarını belirtti. Yapay zeka ortak çalışmayı gerektiren bir alan olarak tanımlanıyor. Bu da Apple’ın çalışmalarını kapalı kapılar ardında sürdürmesini anlamsız kılıyor.
Yapay zeka alanında isim yapmış araştırmacıların önemli bir kısmı düzenli olarak konferanslara katılıyor, makaleler yayınlıyor ve yapay zekanın güvenli gelişimi için açık kaynaklı projelere destek veriyor. Apple ise bugüne kadar çalışanlarının ulaştığı sonuçları kendisine saklıyordu.
Facebook’un yapay zeka birimini yöneten Yann LeCun, makale yayınlamayı araştırmacılar için “zirve” olarak tanımlıyor. İnsanlara “Gel bizimle çalış, ancak yaptıklarını başkalarıyla paylaşamazsın. Bu kariyerini mahveder.” denemeyeceğini belirten LeCun, paylaşımın yapay zeka için önemli bir unsur olduğunu ifade etti. Facebook kısa süre önce fotoğraflarda nesne tanımlama için kullandığı teknolojiyi paylaşıma açmıştı. Sosyal paylaşım sitesi, yapay zeka araştırmalarından kamuoyunu haberdar eden bir işbirliği organizasyonun da üyeleri arasında bulunuyor. Google ve Microsoft da bu organizasyonun içinde yer alıyor. Bu şirketler yapay zeka gelişimi için standartların belirlenmesi konusunda da işbirliği yapıyor.
Apple yapay zeka çalışmalarına ivme kazandırabilir
Apple’ın yapay zeka çalışmalarını paylaşması ve işbirliği organizasyonlarına dahil olması, bu konuda daha hızlı biçimde ilerleme kaydedilmesini sağlayabilir. Ortak çalışma süreçlerine dahil olmak, Apple’a rakiplerine karşı olan dezavantajlarını düzeltme konusunda da katkı sağlayabilir.