ManşetlerTeknoloji

Apple çalışanları şirketin yapay zeka gelişiminde iki yıl geride olduğunu düşünüyor

apple

Bazı Apple çalışanları, şirketin yapay zeka (AI) geliştirmelerinde rakiplerine kıyasla en az iki yıl geride olduğunu düşünüyor. Mark Gurman’ın Power On bülteninin son sayısında yer alan bu bilgi, Apple’ın AI stratejisi ve iç çalışmaları hakkında da bazı önemli detayları gözler önüne seriyor.

Apple, yapay zeka alanındaki ilk büyük adımını, Haziran ayında düzenlenen WWDC24 etkinliğinde “Apple Intelligence” özellik setini tanıtarak attı. Bu özellikler arasında, yapay zeka destekli bildirim özetleri, önemli bildirimler için akıllı önceliklendirme, kişisel bağlamla geliştirilen yeni bir Siri, Image Playground ve Genmoji gibi yenilikler bulunuyor.

Bununla birlikte, Apple’ın AI stratejisinin dikkat çeken bir diğer yönü, şirketin bu alandaki gelişmelerini tamamen kendi başına yürütmemesi. Şirket, Apple Intelligence’ın büyük oranda cihaz üzerinde çalışabilen modelleri kullanmasına öncelik veriyor. Bu da yapay zeka uygulamalarını çalıştırmak için cihazlarda yüksek donanım gereksinimlerine yol açıyor; en az A17 veya M1 çip setine sahip olmak ve 8 GB bellek gerekiyor. Ancak, bu modellerin cihaz üzerinde çalışması, işlenen veri miktarını doğal olarak sınırlıyor.

Bu sınırlamaları aşmak için Apple, OpenAI ile bir iş birliği yaptığını duyurdu. Bu ortaklık sayesinde ChatGPT, iOS, iPadOS ve macOS platformlarında kullanılabilir hale gelecek. Kullanıcılar bu entegrasyonu zorunlu olarak kullanmak zorunda değil, ancak daha geniş bilgiye erişim için tercih edilebilecek bir seçenek sunulmuş olacak.

OpenAI, dünyanın en gelişmiş AI modellerini geliştiriyor ve Apple, GPT-4o modelini sistemlerine entegre edeceğini açıkladı. Bu entegrasyon, Siri ve yazım araçları başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılacak. ChatGPT’nin eklenmesi, Apple’ın mevcut bilgi birikimi açığını kapatmayı hedeflerken, Apple’ın iç raporlarına göre Siri ile karşılaştırıldığında bu farkın ne kadar büyük olduğu ortaya çıktı.

Gurman’a göre Apple’ın yaptığı iç araştırmalar, ChatGPT’nin Siri’den yaklaşık %25 daha doğru sonuçlar verdiğini ve yüzde 30 daha fazla soruya cevap verebildiğini gösteriyor. Ayrıca bazı şirket çalışanlarının, Apple’ın üretici yapay zeka teknolojisinin sektör liderlerinin gerisinde olduğunu ve en az iki yıl geride kaldığını düşündükleri belirtiliyor.

Apple geçmişte olduğu gibi aradaki farkı kapatabilir

Geçmişte Apple, Apple Harita gibi alanlarda geri kaldığı durumlarda bile başarılı bir şekilde bu farkı kapatmayı başarmıştı. Gurman, Apple’ın bu alanda da er ya da geç öne çıkacağını; bunu ya kendi geliştirmeleriyle, ya dışarıdan yetenekli kişiler işe alarak ya da ilgili şirketleri bünyesine katarak yapacağını öngörüyor.

Ek olarak, 2026 yılı itibarıyla Apple Intelligence’ın ekranı olan tüm cihazlarda çalışacağı ifade ediliyor. Beklentiler doğrultusunda, iPhone SE’nin Mart ayında A18 çip setine kavuşması ve giriş seviyesi iPad’in ise 2025’in ilerleyen dönemlerinde güncelleme alması öngörülüyor.

Apple’ın en büyük avantajlarından biri, AI modellerini çalıştırabilecek yüksek kapasiteli cihazlara sahip olması. Bu da şirketin yapay zeka uygulamalarını geliştirdikçe, kullanıcıların hızla bu yeniliklerden faydalanabileceği anlamına geliyor. Apple’ın gelecekte nasıl bir gelişim göstereceği ise merakla takip ediliyor.