Bu yıla kadar eylül aylarında yeni iPhone modelleri ve onun yanında yeni Apple Watch ile tanışmaya alışmıştık. Ancak 2020’de pandeminin de etkisiyle bazı alışkanlıklarda değişiklikler oldu. Yine de, eylül ayında yeni Apple Watch ile tanışma geleneği bozulmadı. Ne var ki, Apple bu yıl bir sürpriz yaptı. Aslında sürpriz demek ne kadar doğru, tartışılır; çünkü iki farklı Apple Watch modeli göreceğimizi az çok biliyorduk. Birçok Apple Watch özelliğini ve işlevini daha uygun fiyata sunan Apple Watch SE, birlikte tanıtıldığı Apple Watch Series 6‘dan daha fazla ilgi çekti, ancak bu incelemenin konusu ikinci cihaz olacak. Apple Watch Series 6, Apple’ın akıllı saat serisi içindeki yıldan yıla gördüğümüz ilerlemeleri temsil eden cihaz olma özelliğini taşıyor. Bu yıl da kandaki oksijen düzeyi ölçümü gibi bir özellik öne çıkarılıyor. Bu arada mavi ve kırmızı gibi iki yeni renk seçeneği de var. Bizim elimizde de yeni renklerden bir tanesi bulunuyor. Bir süredir deneyimlediğimiz akıllı saat ile ilgili yorumlar ve izlenimler Apple Watch Series 6 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.
Apple Watch Series 6 inceleme: Tasarım
Apple Watch Series 6, tasarım ve büyüklük açısından son iki yılın seçeneklerinden farklı bir çizgide değil. Yine 40mm ve 44mm olmak üzere iki farklı kasa seçeneği bulunuyor. 44mm’lik versiyon ekran ve boyut açısından iyi bir denge yakalıyor. Her ne kadar hiç kullanmamış olsak da, 40mm kasanın da yeteri kadar büyük bir ekrana sahip olduğunu söyleyebiliriz. Sağ kenarda Digital Crown, yan tuş ve bunların ortasında mikrofon var. Sol kenarda ise güçlü bir ses çıkışı sunan hoparlörü yine görmeye devam ediyoruz.
Türkiye’de satışı gerçekleştirilmeyen LTE destekli versiyonlar için Apple Watch Series 6’nın paslanmaz çelik gövde malzeme seçeneği de var. Daha yüksek fiyatlı seramaik malzeme seçeneği de mevcut. Ancak Türkiye’de satılan sadece GPS özellikli akıllı saat sadece alüminyum malzeme seçeneğiyle geliyor.
Yine de, Türkiye’de satılan Apple Watch Series 6’lar için de fark yaratan bir yenilik var. O da renk seçenekleri. Klasik uzay grisi, gümüş ve altın renk seçeneklerinin yanı sıra mavi ve Product(RED) olarak adlandırılan kırmızı renk seçenekleri var. Eğer bileğinizdeki akıllı saatin bir Apple Watch Series 6 olduğunun fark edilmesini istiyorsanız, bu iki renkten bir tanesini seçmelisiniz. Kırmızı daha fazla dikkat çeken bir renk olduğu için bu seçenek ilk bakışta bileğinizdeki akıllı saatin kimliğini ortaya koyacaktır. Bununla birlikte koyu renkleri seven biriyseniz, uzay grisinin yanı sıra mavi gibi bir renk seçeneğiniz daha var. Mavi renk de bir o kadar çekici görünüyor.
Apple Watch Series 6’nın alüminyum çerçevesini önde sağlam bir cam, arkada ise seramik yüzey tamamlıyor. Arkadaki sensör yapısının seleflerinden farklı olduğunu görüyoruz. Kandaki oksijen düzeyinin ölçümü için eklenen yeni bileşenler bulunuyor. Yeni nesil akıllı saat de selefleri gibi suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklılık var. Böylelikle Apple Watch Series 6 havuz ve açık suda yüzme antrenmanları için yine elverişli. Buna ek olarak duş alırken veya dışarıda yağmur altındaki koşu ve yürüyüşlerde Series 6’yı bileğinizde rahatlıkla tutabilirsiniz.
Apple Watch Series 6 inceleme: Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz
Her yeni nesille birlikte Apple Watch’a yeni bir sağlık özelliği ekleniyor. Apple Watch Series 6 ile birlikte manşetlere çıkan özellik kandaki oksijen düzeyi (SpO2) ölçümü oluyor. Saatin arkasına yerleştirilmiş SpO2 sensörü sayesinde kandaki oksijen düzeyi saptanıyor. LED ışık kaynağı tarafından deri altına gönderilen ışık damarlardan yansıyıp yine saatte bulunan diyotlar tarafından algılanıyor. Algılanan ışığın rengine bağlı olarak kandaki oksijen düzeyi saptanıyor.
SpO2 düzeyi ölçümü gündüz ve gece otomatik olarak yapılıyor. Bununla birlikte istediğiniz herhangi bir zamanda saatte yüklü bulunan Kanda O2 uygulamasını kullanarak da ölçümü yapabilirsiniz. 15 saniye süren ve ekranda hoş bir animasyonun gösterildiği test sırasında Apple Watch’u sabit tutmanız ve bileğinizde sıkıca duracak şekilde dirseğinize doğru itmeniz gerekiyor. Sonuçları bağlı iPhone’daki Sağlık bölümünde görebilirsiniz. Kanda O2 düzeyi ölçüm sonuçlarını parmak ucundan test yapan herhangi bir sensörün sonuçlarıyla karşılaştırma imkanı bulamadık. Ancak bu ölçümler iyi şekilde çalışıyor ve doğruluğu konusunda da herhangi bir endişe taşımaya gerek yok.
Kanda oksijen düzeyi önemli bir kriter. Sağlıklı bir insanda bu değerin yüzde 90’ın üzerinde olması gerekiyor. Eğer uyku sırasında bu değerde düşüş olursa, uyku bozukluğunun işareti olabilir. Spor yapanlar için de bu değerin eşiğin üzerinde olması önemli. Ayrıca yeni tip koronavirüs pandemisinin yaşandığı bu günlerde kandaki oksijen düzeyi de bakılan kriterlerden bir tanesi oluyor.
Geçen ilkbaharda gelen güncellemeyle birlikte Türkiye’de de kullanıma sunulan EKG özelliği Apple Watch Series 6’da da mevcut. EKG uygulamasını açtıktan sonra parmağınızı Digital Crown üzerinden yaklaşık 30 saniye boyunca tutarak kalp ritminizin algılanmasını sağlayabilirsiniz. Eğer olağandışı bir durum söz konusuysa, Apple Watch bunu sonuç olarak gösteriyor. Bununla birlikte kalp hızı ölçümü de sürekli gerçekleştiriliyor. Belirlediğiniz düşük veya yüksek değerlerin üstüne çıkıldığı durumlarda uyarılar alıyorsunuz. Bu özellikler Apple Watch Series 6’yı kalp sağlığı konusunda hassas olanlar için kullanışlı bir yardımcı hâle getiriyor. Tıpkı kanda O2 düzeyi ölçümleri gibi, kalp ile ilgili tüm test ve ölçümlerin sonuçlarını da iPhone’daki Sağlık uygulaması üzerinden görebilirsiniz.
Her ne olursa olsun, Apple alınan ölçümlerin herhangi bir tıbbi tanı için kullanılamayacağının altını çiziyor. Yani, Apple Watch Series 6 tek başına bir tanı cihazı değil. Eğer kanda oksijen düzeyi ölçümü, EKG veya kalp hızı ölçümü ile ilgili sıra dışı bir ölçüm veya bildirimle karşılaşırsanız, en yakın sağlık kuruluşuna veya uzmana başvurmalısınız. Apple Watch’un sonuçları normal görünüyor ve buna rağmen kendinizi iyi hissetmiyorsanız da, en yakın sağlık kuruluşu veya uzmana başvurmayı ihmal etmemelisiniz.
Sağlık tarafında Apple Watch’lara eklenen küçük, ancak önemli bir sağlık özelliği de El Yıkama Sayacı. Geçtiğimiz eylül ayında yayınlanan watchOS 7 güncellemesiyle birlikte gelen ve Apple Watch Series 6’da da bulunan bu özellik, Kovid-19 pandemisinin yaşandığı günümüzde kişisel temizlik için önemli sayılır. Saatteki mikrofon ve sensörler sayesinde ellerinizi yıkamaya başladığınız anlaşılıyor ve yirmiden geriye doğru sayılmaya başlanıyor. Sayacın çalıştığını hafif bir titreşimle anlıyorsunuz. Yirmi saniye dolduğunda ise farklı bir titreşimle artık musluğu kapatabileceğinizin işareti veriliyor. Ayrıca bu özellik, eve geldiğinizde de ellerinizi yıkamanızı hatırlatıyor. El Yıkama Sayacı varsayılan olarak kapalı geliyor. Ayarlar içinden etkinleştirebilirsiniz.
watchOS 7 ile birlikte Apple Watch Series 6’da da kullanıma sunulan özelliklerden bir tanesi uyku takibi oluyor. Aslında daha önce de üçüncü taraf uygulamalarla da bu imkan sunuluyordu. Artık Apple’ın kendi çözümü var ve diğer Apple Watch saatlerinde kullanılabiliyor. Henüz yeni bir özellik olduğu için sunulan uyku verileri üçüncü taraf uygulamalarınkine göre daha az görünüyor. Apple’ın uyku takip özelliği ne kadar süre boyunca uyuduğunuzu, uyku sırasında ne zaman uyandığınızı gösteriyor. Bununla birlikte yatakta, uyanık şekilde geçirdiğiniz süreye de odaklanılıyor.
Aslında Apple, uyku takibinde uyku düzenini ölçmekten daha çok bunu geliştirmeye odaklanıyor. Daha önce iPhone’da sunulmuş olan, ancak pek de kullanmadığımız Yatma Zamanı özelliği Apple Watch’taki uyku takibiyle bağlantılı şekilde çalışıyor. Yatma ve kalkma zamanlarınızı bu uygulama üzerinden belirliyorsunuz. Daha sonra yatma zamanı yaklaştıkça iPhone ve Apple Watch rahatlama moduna alınıyor. Rahatsız etme modu devreye alınıyor, iPhone’da koyu mod açılıyor, sizi uykuya hazırlayacak çeşitli uygulamalar veya işlevler otomatik olarak açılıyor.
Kalkma zamanı geldiğinde de hafif bir müzik ve titreşim eşliğinde Apple Watch sizi uyandırıyor. Alarmı kapattığınızda ise ekranda size güne başlarken görmek isteyeceğiniz saat, pil durumu ve hava durumu gibi bilgiler gösteriliyor. Pil durumunu görmek önemli, bu sayede Apple Watch’unuzu şarj etmenizin gerekli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Apple Watch’un yaklaşık 6 saatlik bir uyku sırasında bilekteyken tükettiği pil ise yüzde 6 seviyesinde oluyor.
Apple Sağlık uygulamasında bulunan uyku bölümünde Apple Watch Series 6 yardımıyla kaydedilen bilgileri görebilirsiniz. Ayrıca uyku kalitenizin durumunu öğrenebilir, bunu nasıl artırabileceğinize dair ipuçlarını edinebilirsiniz. Bu arada daha önceki Apple Watch modellerinde olduğu gibi Gürültü, Döngü İzleme gibi sağlıkla ilgili uygulamalar Apple Watch Series 6’da da bulunuyor. İşitme sağlığı tarafından da watchOS 7 ile birlikte gelen yenilikler var. Haftalık güvenli dinleme bildirimi sayesinde haftalık güvenli dinleme süresine ulaştığınızda bildirim alabilirsiniz. Ve Apple Watch kulaklığınızın sesini güvenli bir seviyeye indirecektir.
Fitness tarafında Apple Watch zaten güçlü bir cihaz olduğunu ispatlamıştı. Apple Watch Series 6’da bu çizgi sürdürülüyor. Pandemi nedeniyle dışarıda vakit geçirme veya spor salonuna gitme gibi alışkanlıklardan vazgeçmek zorunda kaldığım için Antrenman uygulaması üzerinden çok fazla deneme yapamadım. Ancak önceki deneyimlerim bu uygulamanın fitness takibi konusunda güçlü olduğunu gösteriyordu. Bunun devam ettiğini söyleyebiliriz. iPhone’daki yenilenen ve Fitness adını alan uygulamadaki Aktivite bölümüne göz attığımda Hareket halkasının, her ne kadar düzgün biçimde spor yapmasam da Series 5’teki düzende doldurulduğunu görüyorum.
Saatteki Antrenman uygulaması koşu, yürüyüş, yüzme gibi daha sık yapılan egzersizlerin yanı sıra niş antrenman türlerine de ev sahipliği yapıyor. watchOS 7 ile birlikte Dans ve Fonksiyonel Kuvvet Antrenmanı gibi yeni seçenekler de eklendi. Saatte bulunan dahili GPS sayesinde dışarıda koşarken, yürürken veya bisiklet binerken iPhone’u yanınıza almanız gerekmiyor. Rota bilgileri doğrudan saat tarafından tutuluyor. watchOS 7 ile birlikte VO2 Max, yani kandaki oksijen tüketimi düzeyi de ölçülüyor. Bu da spor yapanlar için önemli bir değer. Hep açık altimetre de özellikle doğa yürüyüşü ve tırmanma gibi sporları yapanlar için önemli, yükseklik bilgilerini saatlerinde sürekli görebilirler. Eğer isterlerse bunu bir komplikasyon olarak saatin kadranına eklemeleri de imkan dahilinde bulunuyor.
Daha önceki Apple Watch modellerinde olduğu gibi; Hareket, Egzersiz, Duruş gibi halkalarınız için hedefler koyabilir, bunların ne kadarını kapattığınızı Aktivite uygulamasından görebilirsiniz. Aktivite Paylaşma özelliği de Apple Watch sahibi arkadaşlarınızla bu halka bilgilerini paylaşmayı, aranızda yarışmalar düzenlemenizi sağlıyor. Ödüller de sizi motive edecektir. Tüm fitness ve aktivite kayıtlarına iPhone’da bulunan ve iOS 14 ile birlikte Fitness adını alan uygulamadan ulaşabilirsiniz.
Apple Watch Series 6 inceleme: Performans ve Pil
Elimizde bulunan 44mm Apple Watch Series 6’da 1.78 inç, 448 x 368 piksel çözünürlüklü ve Apple’ın Retina ekran için akıllı telefonlarına koyduğu 326 ppi değerine ulaşan yoğunluğu sunan bir ekran bulunuyor. Retina ekran LTPO OLED teknolojisine sahip ve 1000 nit maksimum parlaklık değeri var. LTPO teknolojisi, bu akıllı saatin Hep Açık Ekran özelliğini sunmasına yardımcı oluyor. Apple Watch Series 6’yı aktif şekilde kullanmadığınız zamanlarda ekranın parlaklığı otomatik olarak azaltılıyor. Böylelikle saatin kaç olduğunu bileğinizi hareket ettirmeden, tıpkı normal bir saatte olduğu gibi yine görme imkanına sahip oluyorsunuz. Apple Watch Series 6’da Series 5’e göre hep açık ekran parlaklığı artırılmış. Bu da özellikle dışarıda saatin ekranını daha rahat görmeyi sağlıyor. Özellikle bisiklet binerken veya araba kullanırken saatin kaç olduğunu görmek için bileğinizi hareket ettirmeniz, direksiyondan ayırmanız gerekmeyecektir.
Apple, bu akıllı saatte çift çekirdekli Apple S6 işlemciye yer veriyor. Bu işlemci sayesinde Apple Watch Series 6 akıcı şekilde işliyor. Her ne kadar Apple resmi olarak belirtmese de, saatte 1 GB RAM bulunuyor. 32 GB dahili hafıza da var. Dahili hafızanın geniş olması akıllı saatin hafızasına daha fazla şarkı yükleme imkanı sağlıyor. Türkiye’de satılan modellerde LTE desteğinin olmadığını göz önünde bulundurursak, dışarıda yapacağınız antrenmanlarda cihazın hafızasında bulunan müzik parçaları daha önemli hâle geliyor. Özellikle AirPods veya AirPods Pro gibi, Apple Watch ile kolay ve pratik bağlantı kuran kablosuz kulaklıklarla müzik dinlemek ideal. Ancak diğer Bluetooth kulaklıklarla da eşleştirme yapabilir ve müzik dinleyebilirsiniz.
44mm gövdeli saatin 303.8 mAh kapasiteli pili olduğu belirtiliyor. Apple, bu pil sayesinde Apple Watch’un iki şarj arasında 18 saate kadar çalışma süresi sunabileceğini belirtiyor. Elimdeki Apple Watch Series 6’yı genellikle 25-30 saat aralıklarla şarj etme ihtiyacı duydum. Eskiden Apple Watch’u her zaman yatağımın yanında duran şarj aksesuarına takıp gece boyunca şarja bırakırdım. Alışkanlık hâline getirdiğim bu davranış sayesinde sabahtan akşama kadar Apple Watch’u şarj etme imkanı duymazdım. Ancak uyku takibi özelliği nedeniyle şarj düzeni de değişiyor. Ne de olsa, saat uyurken de bilekte kalmalı. Bu durum akıllı saati şarj etmek için uyanık kalınan bir zamanı seçmeyi gerekli kılıyor ve şarj etme süresini daha da önemli hâle getiriyor.
Apple, Watch Series 6’nın daha hızlı şarj edildiğini öne sürüyor. Bu iddia da boş sayılmaz. Cihazın kutusundan çıkan şarj aygıtı, daha eski model Apple Watch’unkilere göre biraz daha hızlı şarj ediyor gibi görünse de, durum değişkenlik gösteriyor. Yine de, Apple Watch Series 5’in iki saatte şarj edilirken Apple Watch Series 6’da bu sürenin 90-100 dakikaya düştüğünü söyleyebilirim. Bir saatte ise yüzde 75’lik bir doluluğa ulaşmak da mümkün oluyor. Kısacası, Apple Watch Series 6 gerçekten de seleflerine göre daha hızlı şarj oluyor. Ancak bu imkandan yararlanmak için kendi kutusundan çıkan şarj aygıtını kullanmanız gerekiyor. Tabii ki, şarj için ya bilgisayarınızın USB-A portunu kullanmanız ya da elinizdeki bir 5W şarj adaptöründen yardım almanız gerekiyor.
Apple Watch Series 6 inceleme: watchOS 7
Apple Watch Series 6, eylül ayında yayınlanan watchOS 7 ile yüklü olarak geliyor. watchOS 7, yukarıda sözünü ettiğimiz El Yıkama Sayacı, Uyku Uygulaması, İşitme Sağlığı gibi yeni sağlık özelliklerini ve Antrenman uygulamasına yeni antrenman türlerini getirmekle birlikte yeni saat kadranlarını seçenekler arasına ekliyor. X-Large, Tipografi, Şeritler, Sanatçı, Takimetre gibi yeni saat kadranları var. Üstelik Apple, saat kadranları için daha fazla özelleştirme seçeneği sunuyor. Sadece kadran tasarımlarını ve renklerini değil, komplikasyonları da çeşitlendirebilirsiniz. Apple, artık bir uygulamanın birden fazla türde komplikasyon sunmasına izin veriyor. Böylelikle sadece bir uygulamanın bilgilerini sunan saat kadranlarını oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz saat kadranlarını başkalarıyla paylaşma imkanı da var. Şimdiye kadar bunu kullanma ihtiyacı hissetmedim, ancak imkanın olmasını bilmek güzel.
Siri de watchOS 7 ile birlikte daha kullanışlı hâle geliyor. iOS 14 ile birlikte iPhone’lara, iPadOS 14 ile birlikte iPad’lere gelen yeni kadın ve erkek seslerini artık Apple Watch’ta da duyabiliyorsunuz. Siri Kestirmeleri de iPhone’unuzda oluşturduğunuz kestirmeleri saat üzerinden daha hızlı şekilde çalıştırmanızı, hatta bunları komplikasyon olarak saat kadranına eklemenizi sağlıyor. Aygıt içi dikte de küçük, ancak önemli bir yenilik. Şimdiye kadar Apple Watch’ta en çok kullandığım özelliklerin başında Dikte geliyor. Gelen mesajları hızlı şekilde cevaplamak için bu yöntem çok kullanışlı. Daha önce bu özellik internete bağlanarak, buluttan çalışıyordu ve söylediklerinizin yazıya dökülmesi için aradan belirli bir sürenin geçmesi gerekiyordu. Şimdi siz konuştuğunuz anda söyledikleriniz ekranda metne dönüştürülüyor.
Apple Watch Series 6 inceleme: Sonuç
Apple Watch Series 6, selefi Apple Watch Series 5’e göre atılmış çok büyük bir adım sayılmaz. Tasarım tarafında aynı yoldan gidiyor. Mavi ve kırmızı renk seçenekleri ise yeni seriyi biraz daha cazip hâle getiriyor. Hep Açık Ekran, Series 5’in beğendiğim özelliklerinden bir tanesiydi. Series 6’da bu devam ettiriliyor ve ekranın bu moddaki parlaklığı da selefindekine göre daha yüksek. Üstelik buna rağmen Apple Watch Series 6, selefinin sunduğu pil performansını yakalamayı başarıyor. Kandaki oksijen yoğunluğu düzeyini ölçme özelliği, tıpkı EKG gibi, bir akıllı saatte çok aranılan bir özellik olmayabilir. Ancak yaşı belirli bir seviyenin üzerinde olup da sağlık konusunda daha hassas hâle gelen kişiler için büyük önem taşıyor. Bu nedenle satın alma kararı verilirken bu özelliklerin bulunmasına dikkat etmekte fayda var gibi görünüyor. Temel saat işlevlerinden yararlanma, klasik fitness ve sağlık takiplerini gerçekleştirme gibi işler için daha düşük fiyatlı Apple Watch SE de uygun bir seçim olabilir. Ancak Hep Açık Ekran, EKG ve kanda O2 düzeyi ölçümü, mavi ve kırmızı gibi renk seçeneklerinin Apple Watch Series 6’yi cazip hâle getirdiğini ve aradaki maliyet farkına değer kıldığını söyleyebiliriz.