İncelemelerManşetler

Apple Watch Series 5 İncelemesi

Apple Watch Series 5 inceleme yazısında Apple'ın 5. nesil akıllı saat modeli ile ilgili fotoğraflar, yorumlar, detaylar ve video yer alıyor.
apple watch sağlık

Apple Watch Series 5 İncelemesiApple Watch Series 5
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Apple Watch her nesil gelişmeye devam ediyor. Eylül ayında duyurusu gerçekleştirilen ve birkaç haftadır ülkemizde de satışta olan Apple Watch Series 5 ile birlikte iki önemli yenilik geldi. Bunlardan bir tanesi sürekli açık ekran, diğeri de pusula. Bunun yanı sıra Series 5 ve daha önce çıkan Apple Watch modellerine gelen watchOS 6 ile birlikte gelen yenilikleri de unutmayalım. Tüm bunların toplamında Apple Watch Series 5 nasıl bir deneyim sunuyor? Hangi kullanıcılar için terfi etmek daha uygun olacaktır? Bu gibi soruların cevapları Apple Watch Series 5 inceleme yazısında yer alıyor.

Apple Watch Series 5 inceleme: Tasarım

Apple Watch Series 5’in tasarımı Series 4’ten farklı değil. Yine 40mm ve 44mm’lik büyüklükte kasa seçenekleri var ve boyutlar da, ağırlık da değişiklik göstermiyor. Ancak Apple Watch Series 5’in alüminyum ve paslanmaz çelik dışında seramik ve titanyum gibi malzeme seçenekleri de mevcut. Buna rağmen, geçen yıl olduğu gibi Türkiye’de sadece Apple Watch Series 5’in alüminyum kasalı versiyonu satılıyor. Kullanıcılar altın, gümüş ve uzay grisi renk seçenekleri arasından tercih yapabilirler. Apple’ın çıkardığı birçok farklı kordon ve kayış seçeneği de mevcut. Bu sayede Apple Watch Series 5’i farklı yerlerde ve zamanlarda, farklı kıyafetlerle uygun şekilde kullanmak mümkün oluyor. Çevremizden de tanık oluyoruz; Apple Watch kullanmaya başlayanlar daha sonra gardroplarında tuttukları diğer kol saatlerinin pek kullanmıyorlar. Bu arada eski Apple Watch’unuz için satın aldığınız kayışları Series 5 için de kullanabilirsiniz.

Elimizde Apple Watch Series 5’in 44mm versiyonu var. Büyük ekrana sahip bu akıllı saat, saat kadranı, komplikasyon ve uygulama içeriklerini rahatlıkla görmeyi sağlıyor. Aynı zamanda bilekte de çok büyük durmuyor. Sağ kenarda Digital Crown ve yan tuş bulunuyor. Digital Crown dokunsal titreşim sayesinde kaydırma gibi aktivitelerde sınıra ulaştığınız açık şekilde anlamanızı sağlıyor. Bu ikilinin ortasında mikrofon var. Sol kenarda ise hoparlör bulunuyor. Gövdenin diğer yüzünde ise kalp hızı sensörü bulunuyor. Saatin arka tarafı seramik ve camla kaplı.

Apple Watch Series 5 de selefi gibi suya ve toza karşı yüksek dayanıklılığa sahip. 50 atmosfere kadar basınca dayanıklılığı sayesinde sadece havuzda veya denizde yüzerken değil, dalış yaptığınızda da bileğinizde kalmaya ve aktivite kaydı yapmaya devam ediyor. Kısacası, tasarım anlamında Apple Watch Series 5’te çok fazla değişiklik yok. Sağlam ve dayanıklı bir gövdeyle, aynı zamanda şık bir tasarımla her ortamda sahibine eşlik edebiliyor.

Apple Watch Series 5 inceleme: Özellikler, Performans ve Pil

Apple Watch Series 5’in selefine göre en büyük yeniliklerinden bir tanesi sürekli açık ekranı oluyor. LTPO (Low-Temperature Polycrystalline Oxid) ekran teknolojisi Apple tarafından geliştirildi. Ekranın teknik detaylarına girmeyelim ve sadece özetleyelim. Bu ekran teknolojisi sayesine Apple Watch’u aktif şekilde kullanmasanız bile ekran açık kalıyor ve en azından klasik bir kol saati gibi saati göstermeyi sürdürüyor. Üstelik bu durum pil ömrüne de çok fazla olumsuz etkide bulunmuyor.

Aslına bakarsanız, daha önce deneyimlediğimiz Apple Watch akıllı saatlerde ekranla çok büyük problem yaşamadık. Ekran kullanmadığımız zamanlarda kapalı olsa bile, hafif bir kol hareketiyle ekranın uyanması ve saati görmek mümkün oluyordu. Üstelik zorda kaldığımızda da ekrana bir tıklatmak yeterliydi. Ancak bazı durumlar vardır ki, başkasının dikkatini çekmeden, hafif bir göz hareketiyle saatin kaç olduğunu görmek istersiniz. İşte bu gibi durumlar için sürekli açık ekran fazlasıyla kullanışlı oluyor.

Ekran aktif kullanımda değilken, parlaklık minimum seviyeye indiriliyor, açık renkli tonlar tamamen karartılıyor. Sürekli açık ekranın nasıl çalıştığını görmek için en iyi saat kadranı Meridyen. Bu kadranın beyaz renkli arka planı, ekran karartıldığında tamamen siyaha dönüyor. Akrep, yelkovan ve saat çizgileri ise beyaz renge çevriliyor. Böylelikle saatin kaç olduğunu bileğinizi hareket ettirmeden rahatlıkla görebilirsiniz. Diğer saat kadranlarında da benzer dönüşümleri görüyoruz. Sonuç olarak, ekran aktif kullanımda değilken saatin kaç olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Üstelik ekranın bu açık hâli başkaları tarafından da fark edilecektir.

Eğer sürekli açık ekranı kullanmak istemezseniz, ekran ayarları içinden kapatmanız mümkün. Öte yandan ekran aktif olmadığı zamanlarda ekranda görünen komplikasyonlarda sergilenen kişiye özel bilgilerin gizlenmesini de sağlayabilirsiniz. Örneğin takvim, atılan adım sayısı ve benzeri bilgiler, ekran aktif durumda olmadığı durumlarda gösterilmiyor. Ancak ekranın aydınlatması gerekiyor ki, bu bilgiler tekrar görülebilir olsun. Öte yandan bir uygulama açık durumdayken ekran bekleme moduna girdiğinde, ekranın karartılmasına ek olarak uygulama arayüzü bulanıklaştırılıyor ve bunun üstünde de dijital saatin gösterimi yapılıyor.

Sürekli açık ekran özelliği dışında, Series 5’in ekranının teknik özellikleri Series 4’ün ekranınınkiyle aynı. 1.78 inç köşeden köşeye uzunluğa ve 448 x 368 piksel çözünürlüğe sahip. 326 ppi piksel çözünürlüğüyle yeteri kadar keskin ve net bir ekran mevcut. Güçlendirilmiş cam da saatin ekranının çiziklere ve darbelere karşı korunmasını sağlıyor. Ekran parlaklığı 1000 nit değerine kadar çıkabiliyor. Gerçekten de önceki nesillerde olduğu gibi fazlasıyla parlak bir ekran var, böylelikle dışarıda da saati rahatlıkla görmeniz mümkün oluyor.

Apple Watch Series 5’te Apple’ın tasarladığı 64-bit çift çekirdekli S5 işlemci bulunuyor. Yine Apple’ın geliştirdiği W3 kablosuz yonga da mevcut. Depolama alanı 32 GB ile iki katına çıkarılmış. Böylelikle daha fazla parça veya podcast kaydını saate aktarmak mümkün olacaktır. İvmeölçer, jiroskop, çevresel ışık sensörü, NFC, kalp hızı ölçer, barometre gibi mevcut bileşenlerin yanına şimdi pusula da ekleniyor. Pusula sayesinde özellikle doğa yürüyüşlerinde yön tayini daha kolay hâle gelecektir. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n 2.4 GHz Wi-Fİ ve Bluetooth 5.0 destekleri var. Dahili GPS desteği de mevcut. Türkiye’de satılan modellerde hücresel bağlantı desteği bulunmuyor.

Apple Watch Series 5 de selefi Series 4 gibi EKG ölçüm yeteneğine sahip. Ancak bu özelliğin açılması için her ülkenin yetkili kuruluşlarının izin vermesi gerekiyor. Türkiye’de bu izin şu an için verilmediğinden, Türkiye’den satın alınan ve burada kullanılan Apple Watch Series 5 akıllı saatlerde EKG özelliği çalışmıyor. Eğer gerekli izinler alınıp bu özellik ülkemizde açılırsa, Series 5 sahipleri de bu özellikten yararlanma fırsatı bulacaktır.

Performans ve hız açısından Apple Watch Series 5 gayet iyi seviyede ve daha önce deneyimlediğimiz seleflerinden bir fark hissettirmiyor. Saat hızlı şekilde açılıyor, kadranlar arasında geçiş hızlı, uygulama menüsüne hızlıca geçiliyor, kaydırmalarda takılma bulunmuyor. Uygulamaların açılması bekletmiyor, diktenin hızı da makul seviyede bulunuyor. Apple Watch Series 5 sahipleri saatin hızı ve performansı tarafından herhangi bir sıkıntı yaşamayacaktır.

Pil tarafına gelince, sürekli açık ekran özelliğinin varlığına rağmen Apple, bu en son nesil akıllı saatin de selefi gibi 18 saatlik kullanım ömrü sunacağını belirtiyor. Bu, pratikte sabah evden çıkmadan önce şarjdan tam dolu şekilde alınan akıllı saatin akşam yatıncaya kadar bilekte tamamen açık şekilde kalabileceği anlamına geliyor.

Pratikte elde ettiğimiz izlenimler ve deneyimler, Apple’ın bu taahhüdünün aşağı yukarı doğru olduğunu gösteriyor. Örnek verecek olursak, Apple Watch Series 5’i sabah saat 7’de tam dolu şekilde bileğimize takıp kullanmaya başladıktan sonra, normal saat gibi kullanma, bildirimleri görme, birkaç mesajı dikte ile cevaplama, otomatik antrenman kaydı gibi normal bi senaryo doğrultusunda kullandık. Bu şekilde gece saat 11 gibi saati bileğimizden çıkardığımızda yüzde 30 civarında bir şarj seviyesiyle karşılaşıyoruz. Eğer saati gece yatmadan önce şarj etmezsek, güne yüzde 20-25 arası bir şarjla başlıyoruz, ancak saatin pili öğle vaktine doğru tamamen bitmiş oluyor.

Yani, Apple Watch Series 5’i verimli şekilde kullanmak için bu akıllı saati her gece şarj etmeniz yerinde olacaktır. Bu durum Apple Watch Series 5 ile uyku takibi ve benzeri işleri zorlaştıracaktır, ancak gece uyurken bileğinde herhangi bir aksesuarın takılı olmasını sevmeyenler için bu durum çok sorun olmayacaktır. Biz akıllı saati genellikle baş ucumuza koyduğumuz kablosuz şarj adaptörüyle şarj ettik. Üstelik saati uygun şekilde konumlandırdığınızda bir masa saati gibi de görünüyor ve saati hafif bir ekran tıklatmasıyla görmeye izin veriyor.

Apple Watch Series 5 inceleme: watchOS 6, Sağlıklı Yaşam, İletişim

Apple Watch Series 5’te watchOS 6 yüklü olarak geliyor. Daha önce yayımladığımız detaylı watchOS 6 incelemesi ile birlikte Apple’ın akıllı saatlerine özel işletim sisteminin en son sürümünün getirdiği yenilikleri ve işlevleri detaylandırmıştık. Apple Watch Series 5 sahipleri, watchOS 6’nın sunduklarından en iyi şekilde yararlanma fırsatı buluyor.

watchOS 6 ile birlikte gelen Gürültü uygulaması sayesinde Series 5’in bulunduğu ortamdaki gürültü seviyesini ölçebilirsiniz. Ortamdaki ses şiddeti belirli bir yüksekliğin üstüne çıktığında ise uyarılar alırsınız ve buna bağlı olarak ortamdan uzaklaşmayı tercih edebilirsiniz. Hesap Makinesi, Sesli Notlar gibi yeni Watch uygulamaları da Series 5 sahiplerini bekliyor.

watchOS 6 ile gelen yeniliklerden bir tanesi dahili App Store uygulaması. Şimdiye kadar saate uygulama yüklemek için bağlı iPhone’daki Watch uygulamasını kullanmak gerekiyordu. Aynı imkan şimdi de mevcut, ancak ek olarak yerleşik App Store uygulaması üzerinden de uygulamaları bulmak ve yüklemek mümkün. Tabii ki, kimlik doğrulama sırasında bağlı iPhone’un sanal klavyesini kullanmanız veya elle ekranın üstüne şifrenizi yazmanız gerekiyor.

Siri de Apple Watch Series 5’in verimliliğini artıran özelliklerden bir tanesi. iPhone’daki kadar yetenekli olmasa da, anımsatıcı ekleme, hava durumunu öğrenme, takvim kaydı ekleme ve benzeri hızlı işler için Apple Watch’taki Siri yararlı oluyor. Üstelik watchOS 6 ile birlikte çalan bir parçayı kimin söylediğini bulmak ve bunu anında Apple Music’e eklemek de mümkün. Bu sayede Shazam uygulamasına olan ihtiyacımızın biraz azaldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Sağlıklı yaşam ve egzersiz konusunda Apple Watch Series 5, selefleri Watch Series 4 ve Series 3’ün çizgisini sürdürüyor. Bu alandaki yeniliklerin birçoğu watchOS 6 ile bağlantılı, yazılımsal özellikler. Yani, bu alandaki birçok özellik daha önceki nesil akıllı saat sahiplerine de sunuluyor. Koşu, Bisiklet, Eliptik Bisiklet, Yüzme, Kürek Çekme, Yüksek Yoğunluklu Antrenman gibi başlıca antrenman seçeneklerinin yanında şimdi çok daha geniş yelpazede antrenman seçenekleri Antrenman uygulaması içinde bulunuyor. Bunların arasında futbol, golf, kaykay, pilates, snowboard da bulunuyor. Otomatik hareket algılama özelliği; koşu, yürüyüş, eliptik bisiklet gibi genel antrenmanları otomatik olarak algılayıp kaydetmeye başlıyor. Böylelikle gün içinde bir yerden bir yere giderken yaptığınız yürüyüşleri de hareket ve antrenman hanelerine kazanç olarak yazabilirsiniz.

Aktivite uygulaması da Hareket, Egzersiz, Duruş gibi başlıklar altında hedeflerinizi ne kadar tutturduğunuzu görmenizi sağlamaya devam ediyor. Kendinize belirli bir hareket hedefi belirleyebilir, her gün buna ulaşıp ulaşmadığınızı iyi şekilde takip edebilirsiniz. Çevrenizde Apple Watch sahibi olan arkadaşlarınız varsa, aktivite kayıtlarınızı birbirinizle paylaşıp motivasyonunuzu artırabilir, hedeflerinize daha hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.

Apple Watch Series 5’in iletişim tarafındaki özellikleri de onu güçlü bir akıllı saat hâline getiriyor. Bağlı iPhone’a gelen çağrıları saat üzerinde cevaplamak oldukça kolay. Telefon görüşmeleri de rahatlıkla yapılıyor. Üstelik Series 5’i ortamdaki Wi-Fi ağına bağladığınız takdirde, yanınızda iPhone olmasa bile Sesli FaceTime görüşmeleri yapabilir, telefonunuza gelen bildirimleri ve uyarıları almaya devam edebilirsiniz. Mesajlar da Apple Watch Series 5’te en sık kullandığımız uygulamalardan bir tanesi. Bu uygulamada Dikte çok iyi şekilde çalışıyor, böylelikle iPhone’u ele alıp klavyesinde yazmaya uğraşmadan mesajlarımızı rahatlıkla göndermemizi sağlıyor. Pek sık kullanmasak da, Walkie-Talkie belirli zamanlarda, özellikle iki ya da daha fazla araba ile yapılan ortak yolculuklarda koordinasyon için epey kullanışlı oluyor.

Spor yaparken yapılabilecek en zevkli yan işlerden biri müzik dinlemektir. Daha önceki Apple Watch saatleri, önceki watchOS sürümleriyle birlikte müzik tarafında önemli işlevler kazanmıştı. Apple Music desteği, internet üzerinden Beats 1 ve diğer radyoları dinlemek bunların arasında yer alıyor. Aynı zamanda Podcast’leri Apple Watch hafızasına kaydetmek veya Wi-Fi bağlantısı üzerinden podcast yayını da önceden var olan özellikler. Tüm bunlardan Apple Watch Series 5 sahipleri de en iyi şekilde yararlanabiliyor. 32 GB dahili hafızası da Series 5’in hafızasına daha fazla parça veya podcast yüklemeyi sağlıyor. Böylelikle yanınıza iPhone’u almadan müzik keyfi yaşayabilir veya sevdiğiniz podcast’leri dinleyebilirsiniz.

Apple Watch Series 5 de selefleri gibi kablosuz kulaklık ve benzeri cihazlarla kolay bağlantı imkanı sunuyor. Özellikle bir AirPods veya AirPods Pro sahibiyseniz, Apple Watch Series 5 ile kolaylıkla bağlantı kurabilir ve müzik dinlemeye başlayabilirsiniz. Apple, watchOS 6 ile birlikte üçüncü taraf uygulamalara da arka planda yayın imkanı getirmişti. Ancak App Store’da şimdiye kadar bu imkandan yararlanan bir radyo uygulamasına rastlamadığımızı söylememiz gerekiyor.

Kadınlar için Apple Watch’u kullanışlı hâle getiren özelliklerden bir tanesi de Döngü uygulaması oluyor. Bu uygulama sayesinde adet döngüsünü daha verimli bir şekilde, bileğinizden kontrol edebilir, veri girişlerini buradan yapabilirsiniz. Anlamlı bir tabloyu da bağlı iPhone’daki Sağlık uygulamasında görebilirsiniz.

Yukarıda Apple Watch Series 5’in getirdiği sayılı yeniliklerden bir tanesinin dahili pusula olduğunu söylemiştik. Saatte yüklü olarak gelen Pusula uygulaması sayesinde bu bileşenin sunduğu imkanlardan yararlanabilirsiniz. Pusula uygulaması gayet anlaşılır bir arayüzle geliyor, aşağı kaydırdığınızda eğim, yükseklik, enlem, boylam gibi bilgileri de gösteriyor. Doğa yürüyüşü, gezi ve benzeri aktiviteler sırasında rota belirlemeyi kolaylaştıracak rota ayarlama özelliği de mevcut. Ayrıca Pusula komplikasyonunu saat kadranına ekleyerek yön tayinini doğrudan saat kadranı üzerinden, uygulamayı açmadan gerçekleştirebilirsiniz.

Apple Watch Series 5 inceleme: Sonuç

Bir iPhone sahibiyseniz ve akıllı saat satın almayı düşünüyorsanız, bakmanız gereken ilk akıllı saat seçeneği Apple Watch olacaktır. Apple Watch Series 5, selefine göre çok büyük yenilikler getirmiyor. Atılan adımın büyüklüğü Series 3’ten 4’e geçiştekine göre daha küçük. Yine de, sürekli açık ekran özelliğinin saatin verimliliğini artıran önemli bir yenilik olduğunu söylemek gerekiyor. Apple Watch Series 4’tekine göre pil ömründe fazla bir değişim olmadan bu özellikten yararlanılabiliyor. Pusulanın da, her kullanıcı için fark yaratmayacak olsa da, verimliliği artıran dikkate değer bir yenilik olduğunu söyleyebiliriz.

Peki Apple Watch Series 5’i mi tercih etmeli, yoksa yarı fiyatına Apple Watch Series 3’e mi yönelmeli. Doğrusunu söylemek gerekirse, antrenman ve sağlıklı yaşam konusunda Series 3 de geride kalmıyor. Öte yandan Apple Music desteği de mevcut. watchOS 6 ile gelen yeniliklerin de çok büyük bir kısmını destekliyor. Ancak büyük ekran gerçekten fark yaratıyor, üstelik buna bir de sürekli açık ekran özelliğini eklerseniz, aradaki fark daha da belirgin olacaktır. Üstelik ne olursa olsun, Apple Watch Series 3’ün yaşı ikiyi geçti ve gelecekte güncellemeleri alma konusunda gideceği yer, Series 5’e göre daha geride olacaktır. Bu nedenle bütçeniz elveriyorsa, tercihinizi Apple Watch Series 5’ten yana kullanın.

Apple Watch Series 5 İncelemesiApple Watch Series 5
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.