ManşetlerTeknoloji

Apple Watch Series 10 tanıtıldı: Daha büyük ekran ve şimdiye kadarki en ince kasa

apple watch series 10

Apple, pazartesi günü düzenlediği etkinlikte 10. nesil Apple Watch’u tanıttı. Yeni Apple Watch Series 10, önceki modellere kıyasla yüzde 40 daha parlak geniş açılı OLED ekranıyla dikkat çekiyor ve bu ekran, Apple Watch Ultra’daki ekrandan bile daha büyük.

Yeni model, yalnızca 9.7 milimetre kalınlığında olup, Apple Watch Series 9’a göre yüzde 10 daha ince ve yüzde 10 daha hafif. Apple, şimdiye kadar bir Apple Watch’ta kullanılan en büyük OLED ekranın, cihazın ekranında fazladan bir satır metin görüntülemesine olanak tanıdığını belirtiyor. Bu da kullanıcıların e-postalarını ve mesajlarını daha kolay bir şekilde görüntülemelerini sağlıyor.

Yeni Apple Watch, 42 ve 46 milimetre olmak üzere iki farklı kasa boyutuyla satışa sunulacak, ancak Series 9 ve önceki modeller için tasarlanmış kayış aksesuarlarıyla da uyumlu olacak. Ayrıca, Series 10 için özel olarak tasarlanan kayışlar da eski modellerle uyumluluğunu koruyacak.

Apple’ın yeni dört çekirdekli neural engine’e sahip S10 SiP (System in Package) işlemcisiyle donatılan Series 10, parlak alüminyum kaplama ve cihazın çeşitli antenlerini birleştiren yeni bir metal arka yüzeye sahip. 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklılık sunmaya devam eden bu saat, daha büyük bir şarj bobiniyle daha hızlı şarj imkanı sağlıyor. Series 10’un bataryası yalnızca 30 dakikada %80 kapasiteye ulaşabiliyor ve batarya ömrü yaklaşık 18 saat olarak tahmin ediliyor.

Apple Watch Series 10, uyku apnesi tespit özelliği sunan ilk Apple Watch olacak. Saat, ivmeölçer yardımıyla kullanıcıların uykudaki nefes alma düzenlerini izleyerek uyku apnesi belirtilerini tespit edebilecek. Uyku apnesi, uykuda ani nefes kesilmelerine neden olan bir durumdur ve genellikle kalp atışları, nefes alma düzeni, beyin aktiviteleri ve hatta uzuv hareketlerini izleyen ekipmanlarla tespit edilir. Series 10, uyku apnesi belirtileri fark ettiğinde kullanıcıyı uyaracak ve doktorla paylaşılabilecek ayrıntılı bir rapor sunacak.

Saatin hoparlörleri, batarya ömrünü iyileştirmek adına daha küçük boyutlara sahip olsa da, Apple bu değişikliğin ses performansını etkilemediğini belirtiyor. İlk kez Series 10’da, hoparlörler yalnızca aramalar için değil, aynı zamanda müzik ve podcast dinlemek için de kullanılabilecek.

Dahili sıcaklık ve derinlik sensörü ile Series 10, şnorkelle dalış yapan kullanıcılara ne kadar derine indiklerine dair bilgi sağlayacak. Ayrıca, watchOS 11’in bir parçası olarak, yeni saat Apple’ın Gelgitler uygulamasını ve kayıkçılar için geliştirilmiş kürek çekme takibini de içerecek.

Apple Watch Series 10, fitness odaklı birkaç yeni özellik ekleyen watchOS 11 ile birlikte gönderilecek. Yeni Vitals uygulaması, kullanıcıların antrenman seviyesinin üzerinde ya da altında olup olmadıklarını bildiren Eğitim Yükü ölçümü ve dinlenme günü alındığında uzun süredir devam eden Aktivite Halkalarının kesilmesini önleyen duraklatma seçeneği gibi özellikler sunulacak.

Neredeyse on yıldır süregelen güncellemelerin ardından gelen Apple Watch Series 10, Apple’ın giyilebilir teknolojisinde önemli bir kilometre taşı olacak. İlk etapta moda aksesuarı ve iPhone tamamlayıcısı olarak tanıtılan Apple Watch, yapılan donanım yükseltmeleri ve watchOS’a eklenen yeni özelliklerle birlikte önemli bir sağlık ve fitness aracı haline geldi.

apple watch series 10

Geçtiğimiz yıl tanıtılan Apple Watch Series 9, “çift dokunuş” hareketi, daha parlak ekran ve Siri istekleri için daha hızlı işlemci gibi özelliklerle dikkat çekmişti. Series 8 ise sıcaklık sensörleri ve Kaza Algılama gibi yeniliklerle sağlık takibini iyileştirmiş ve Apple Watch Ultra ile birlikte daha büyük ekran, ekstra düğmeler ve dayanıklı tasarım sunarak outdoor etkinliklerine odaklanan ürünlerle rekabet etmeyi amaçlamıştı.

apple watch series 10

Apple Watch Series 8 ise sıcaklık sensörleriyle donatılmış, daha gelişmiş sağlık izleme özellikleri ve çarpışma algılama sistemi sunmuştu. Aynı dönemde tanıtılan Apple Watch Ultra, daha büyük ekranı, ek düğmeleri ve dayanıklı yapısıyla özellikle açık hava sporlarına yönelik Garmin ve Suunto gibi markalarla rekabet edebilecek şekilde tasarlanmıştı.

Apple Watch Series 10 için ne kadar ödemek gerekiyor?

Apple Watch Series 10, Türkiye’de 18299 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak. Hücresel bağlantılı versiyonun başlangıç fiyatı ise 44299 TL’den. Yeni akıllı saatler 20 Eylül’de ön siparişe açılacak.