Geçtiğimiz hafta içinde Hearth Rhythm Society’de sonuçları yayınlanan bir araştırmaya göre, bir Apple Watch uygulaması kalple ilgili genel düzensizlikleri yüzde 97 oranında doğrulukla algılayabiliyor. Bu umut verici bir gelişme olarak nitelendiriliyor, çünkü atriyal fibrilasyon olarak adlandırılan kalp rahatsızlığına sahip olan kişilerde genellikle herhangi bir belirti görünmüyor, bu da hastalığı izleme ve tanı koyma sürecini zorlaştırıyor.
Cardiogram adını taşıyan ve Apple Watch ile kalp ritmi izleme imkanı sağlayan bir uygulama, San Francisco Kaliforniya Üniversitesi’yle (UCSF) birlikte Health eHeart Study olarak adlandırılan bir araştırma gerçekleştirdi. Mart 2016’dan bu yılın şubat ayına kadar, Cardiogram 6 binin üstünde katılımcıyı görevlendirdi. Her ne kadar çoğu katılımcı normal değerlere sahip olsa da, 200 kadar katılımcıya çoktan atriyal fibrilasyon teşhisi konmuştu. Şirketin kurucusu Brandon Ballinger’ın belirttiğine göre, Cardiogram mühendisleri araştırma sonucunda elde ettikleri verileri atriyal fibrilasyonun öngörülmesi için hazırlanmış bir algoritmayı eğitmek için kullandı.
Atriyal fibrilasyon kalbin üstteki iki odacığının alttaki odacıklarla eş zamanlı atmamasından kaynaklanan bir kalp atımı düzensizliği. UCSF’de profesör olarak görev yapan ve Health eHeart Study araştırmasını yöneten Greg Marcus, bu durumun kalp krizinden böbrek hastalığına kadar birçok rahatsızlığı tetikleyebileceğini belirtiyor. Belirtiler arasında daha kısa nefes alımı, kalp çarpıntısı da bulunuyor, ancak bazen insanlarda hiçbir belirti de görülmeyebiliyor.
Bu nedenle rahatsızlığın tedavisi de zor oluyor. Belirtileri gösteren hastalarda bile, bu belirtiler her zaman görülmeyebiliyor, bu da düzensizlikleri saptamayı daha zor hâle getiriyor. Öncelikle hastaların doktora gitmesi gerekiyor, daha sonra kendilerine sürekli giymeleri gereken kalp ritmi takip sensörleri veriliyor. Ancak bunlar da Marcus’a göre sadece birkaç hafta çalışıyor. Bir diğer çözüm ise, yerleştirilebilir çözümler; ancak bu da çok pratik sayılmaz.
Apple Watch ve Cardiogram ile sürekli ve pratik takip
Apple Watch Cardiogram uygulamasının kullanılmasının avantajı ise, kullanıcının hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan kalp ritminin sürekli takip edilmesi. Üstelik kullanıcının yapması gereken tek şey, sahip olduğu saate bir uygulama yüklemek oluyor. Ne var ki, söz konusu bilimsel araştırmanın sonuçlarının sadece ilk adım olduğu belirtiliyor. Marcus, önümüzdeki birkaç yıl içinde, bu tür bir algoritmanın atriyal fibrilasyon tanısını koymak için yeterli olacağını söylüyor. Kullanılan yöntemin görüntülenebilirlik konusunda çok kullanışlı olduğunu, ancak tanı işleminin hâlâ geleneksel EKG’nin kullanılarak doğrulanmasının gerekeceğini dile getiriyor.
Daha sonra Ballinger ve Cardiogram ekibi, kalp ritmi verisini diğer tür hastalıkların teşhisinde kullanmayı hedefliyor. Ballinger, diyabet gibi hastalıkların izlerinin bile kalp ritm verilerinde görülebileceğine dikkat çekiyor. Ballinger, kalp ile ilgili en ilginç noktanın, otonom sinir sistemine bağlı olduğundan dolayı, tüm iç organ sistemine bir pencere açması olduğunu ileri sürüyor ve yapılabileceklerin sınırsız olduğunu sözlerine ekliyor.