Dünyanın en çok satan akıllı saati konumunda bulunan Apple Watch’un kullanıcılar gözünde en çok ilgi gören ve tercih edilmesini sağlayan özellikleri sağlıklı yaşam ve egzersizle ilgili. Ancak Apple’ın akıllı saatinin hâlâ bazı eksiklikleri var ve onlar da teker teker kapatılacak gibi görünüyor. Bunların arasında kandaki oksijen yoğunluğunu ölçmek de var.
Apple Watch, bileğe takılan her giyilebilir üründe görmeye alıştığımız kalp hızı ölçmenin ötesine geçerek düşme algılama, (henüz Türkiye’de olmayan) elektrokardiyogram (EKG) gibi özellikleri de sunuyor. İkincisi sayesinde düzensiz kalp ritmi veya AFib (atriyal fibrilasyon) tespitini yapmayı sağlıyor. Böylelikle kalp krizi riskini daha doğru ve isabetli şekilde yakalama imkanı doğuyor.
Pulse oksimetre ne işe yarıyor?
Apple’ın bunların yanına başka sağlık veya hastalık takip özelliği eklemeyi planladığı öne sürülüyor. 9to5Mac’in haberine göre, iOS 14 sürümü ve bununla birlikte çalışacak watchOS 7 ile birlikte kandaki oksijen seviyesinin ölçümü özelliği de gelecek.
Kandaki oksijen seviyesi çeşitli sağlık koşullarını ortaya çıkarmakta yardımcı oluyor. Yüzde 95 ila 100 arasındaki bir oksijen doygunluğu kişinin sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüzde 80’in altındaki her değer ise yaşamı tehdit eden solunum veya kalp rahatsızlıklarına işaret olarak görülüyor. Piyasada çeşitli taşınabilir pulse oksimetre cihazları bulunuyor. Bunları basit şekilde parmağınıza takıp ölçüm yapabilirsiniz. Ancak bileğinize sürekli taktığınız bir aksesuar üzerinden ölçüm yapılması çok daha pratik olacaktır.
Bununla birlikte varlığı iddia edilen koddan, söz konusu özelliğin nasıl kullanılacağı veya herhangi bir ek donanım gerektirip gerektirmeyeceği belli olmuyor. Her ne olursa olsun, Apple Watch Series 6 bu özelliğin çıkacağı ilk model olacaktır diye düşünüyoruz. Tabii ki, watchOS 7 ile diğer Apple Watch’lara da gelmesi mümkün olabilir.