Giyilebilir ürünler ilk etapta “niş” bir kategori olarak değerlendirilse de, tüketici elektroniğinde ana akıma ilerleme konusunda ciddi mesafe kaydetmişe benziyor. NPD Group tarafından açıklanan ve ABD’deki giyilebilir ürün harcamalarını mercek altına alan rapor da bu durumu doğruluyor. Söz konusu rapora göre, ülkede giyilebilir ürünler için yapılan harcama miktarı 2015’te 2014’tekinin iki katına çıktı. 2014’te toplam 7.2 milyon bağlı aktivite takip cihazı için 692 milyon harcandığı belirtilirken, öngörüler 2015’te 13.4 milyon cihaz için 1.46 milyar dolar gelir elde edildiğini gösteriyor.
ABD’deki akıllı telefon satış rakamları ile karşılaştırıldığında söz konusu rakamlar oldukça ufak kalıyor. Ancak kaydedilen artış, tüketicilerin giyilebilir ürünlere en azından bir şans vermeye meyilli olduğunu ortaya koyuyor. Bazı araştırmalarda insanların bir süre sonra giyilebilir ürünlerini kullanmaktan vazgeçtiği sonucuna varılsa da, rakamlar bir ilerleme olduğu gerçeğini açıkça gösteriyor. Ürün fiyatındaki artışa rağmen, giyilebilir ürünlere olan talebin artması da ayrıca dikkat çekiyor.
NPD raporu, Apple’ın ilk giyilebilir ürününü piyasaya sürdüğü yılda oluşan kategori bilinci ve pazar payı dağılımını göstermesi bakımından da önem taşıyor. Yıl içinde piyasaya sürülen hücresel bağlantı özellikli ikinci nesil akıllı saatler ve bildirim desteğine sahip geleneksel saatler sayesinde kategori farkındalığının önemli ölçüde arttığı görülüyor. Juniper Research’e ait verilerde ise Apple Watch’un akıllı saat pazarının yüzde 50’sinden fazlasının sahibi olduğu belirtilmişti.
NPD rakamlarına bakıldığında ise, akıllı saatlerin halen fitness takip cihazlarına kıyasla daha az ilgiyle karşılaştığı görülüyor. ABD’de geçtiğimiz yıl satılan fitness takip cihazı sayısının 33 milyonu bulduğu belirtilirken, satılan akıllı saat sayısının 13 milyonda kalmış olması göze çarpıyor. Fitness takip cihazları pazarında ise Fitbit halen yüzde 79 ile zirveyi elinde tutuyor.
Apple Watch insanların akıllı saat konseptiyle daha yakından tanışmasını sağlasa da, fitness takip cihazlarına beklendiği ölçüde bir zarar vermemişe benziyor. Giyilebilir ürün pazarı ise hem büyümesini sürdürüyor hem de insanlar bu kategorideki ürünler için daha fazla para harcamaya meyilli gözüküyor. Yine de, giyilebilir ürünlerin ana akım olması için ortada halen uzun sayılabilecek bir yol olduğunu belirtmek gerekiyor.