Teknoloji

Apple, Google Lens’e rakip olarak Visual Intelligence’ı tanıttı

apple visual intelligence

Apple, iPhone 16 serisi ve diğer yeni ürünleri ile birlikte Google Lens’e rakip olarak görülen Visual Intelligence isimli yeni özelliğini de tanıttı. Eylül 2024 etkinliğinde duyurulan bu yenilik, kullanıcılara çevreleriyle daha akıllı yollarla etkileşim kurma imkanı sunmayı hedefliyor.

Yeni özellik, cihazın sağ tarafında bulunan ve dokunmaya duyarlı bir düğme olan Kamera Kontrolü ile etkinleştiriliyor. Bir tıklama ile Visual Intelligence, nesneleri tanıyabilir, bilgi sağlayabilir ve yönelttiğiniz şeylere göre çeşitli eylemler önerebilir.

Örneğin, bir restorana doğrultulduğunda menüler, çalışma saatleri veya puanlar görüntülenirken, bir etkinlik afişi fotoğraflandığında etkinlik doğrudan takviminize eklenebilir. Bir köpeğe doğrultulduğunda cinsini tanımlayabilir veya bir ürünü işaretlediğinizde o ürünün nereden satın alınabileceğini hızlıca arayabilir.

Apple’ın basın açıklamasına göre, bu yılın sonlarında Kamera Kontrolü, belirli uzmanlık alanlarına sahip üçüncü parti araçlara da erişim sağlayacak. Örneğin, kullanıcılar ürün aramaları için Google’ı kullanabilecek ya da sorun çözme amacıyla ChatGPT’yi devreye alabilecekler.

Apple Visual Intelligence için verileri cihaz üzerinde işliyor

Ancak bu araçlara ne zaman ve nasıl erişileceği, hangi bilgilerin paylaşılacağı konusunda tam kontrol kullanıcılarda olacak. Apple, bu özelliğin gizlilik odaklı tasarlandığını ve kullanıcıların neyi tanımladığı veya aradığına dair herhangi bir bilgiye sahip olmadığını vurguladı.

Apple, Visual Intelligence’ın kullanıcı gizliliğini korumak için verileri cihaz üzerinde işlediğini ve şirketin hangi nesneye tıklanıldığı hakkında bilgi edinmediğinin de altını çiziyor.