Apple, bu hafta Vision Pro adını verdiği uzamsal bilgisayarını tanıttı ve teknoloji dünyasının gündemini işgal ediyor. Fiyat etiketi nedeniyle de önemli ölçüde konuşulan bu cihazın 3.499 dolarlık fiyatı oldukça yüksek. Ancak bu fiyat, cihazın içerdiği teknoloji düşünüldüğünde pek de şaşırtıcı sayılmaz. Apple, Vision Pro’nun geliştirilmesi için milyarlarca dolar harcadı ve bu geleceğe dönük teknolojinin, rakipler tarafından taklit edileceği öngörülüyor.
Vision Pro’nun, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanında yeni oyun kurallarını belirleyeceği düşünülüyor. Ancak belirtmek gerekir ki, Vision Pro bir VR cihazı değil. Bu yüzden bir VR cihazıyla karşılaştırmak yanıltıcı olabilir. Rakiplerinin Vision Pro’yu taklit etmeleri, aslında olumsuz bir durum olarak görülmemeli. Zira bu, ileride Apple’ı yeniliklere yönlendirebilecek bir durum olabilir. Sonuçta, Apple da, iPhone’un yerini alabilecek hayali AR gözlükler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Yine de rakiplerin Vision Pro’yu birebir taklit etmeleri oldukça zor olacak ve Meta, Samsung gibi teknoloji devlerinin bu ürüne hemen bir alternatif bulabileceği düşünülmüyor.
iPhone X çıktığında, mobil sektördeki herkesin Apple’ı taklit edeceği aşikardı ve tam da bu oldu. Ancak, akıllı telefon üreticileri, iPhone X’ı tam anlamıyla taklit etmekte başarısız oldu ve karşılaştıkları iki büyük sorunla mücadele etmek zorunda kaldılar.
Bunlardan ilki, pahalı ve üretimi zor olan Apple’ın eşsiz kimlik doğrulama yöntemi Face ID idi. 3D yüz kimlik doğrulama sistemini sunmayı deneyen LG, Huawei ve Google gibi şirketlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Ancak, 2017’den bu yana üretilen tüm iPhone’lar, sadece iPhone SE versiyonları hariç, Face ID ile geliyor.
İkinci büyük sorun ise çerçevelerin uniform olmasıydı. Android rakipleri, bu konuda Apple ile boy ölçüşemedi ve maliyetli bir kararla karşı karşıya kaldı. iPhone X, çerçevesiz bir tasarım ve evrensel ekran ile piyasaya sürüldü. Rakipleri bu ekrana ulaşamadı ve bu durum, bazı Android telefonların hala dev ekrana sahip olmasına rağmen çerçeve ile çevrili olmasına neden oldu.
Apple, bu iki örnekte olduğu gibi Vision Pro’nun üç önemli özelliği ile yine benzersiz bir yol izliyor. Bu yüzden, Apple’ın bu seferki hamlesi, rakiplerin taklit etmekte zorlanacağı bir durum olacak. Apple’ın son teknoloji harikası Vision Pro, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisi alanında rakipleri için yeni bir çıtayı temsil ediyor.
Sihirli M serisi işlemciler
Zuckerberg, Apple’ın Vision Pro’nun büyülü olmadığını belirtti. Ancak hiçbir Quest cihazı ve diğer AR/VR başlıklar, Vision Pro’nun işlemci gücüne ulaşamıyor. Vision Pro, sektörde lider iki işlemciye sahip. Bunlardan biri olan M-serisi işlemci, bunlar hâlâ Intel’in kabusu olmaya devam ediyor. Apple’ın kendi bilgisayar serisinde yonga üstü sistem (SoC) çözümünü oluşturma kararı, son dönemin en önemli kararlarından biri olarak görülüyor. Sadece Mac’ler daha güçlü hâle gelmiyor, aynı zamanda nispeten daha uygun fiyatlı hâle geliyor. Vision Pro’yu çalıştıracak olan M2 çipi, aynı zamanda MacBook Air‘ları ve 2022 model iPad Pro’ları da çalıştırıyor.
Bu tür M serisi çiplere sahip başka bir şirket yok. Ne Meta, ne Samsung, ne de Microsoft… Çinli akıllı telefon üreticileri tarafında, karma gerçeklik başlıklarını duyuran ya da bunu yapmayı planlayan şirketler de buna dahil edilebilir.
Vision Pro’nun içindeki diğer çip ise R1 SoC. Bu çipin tek görevi; 12 kamera, 6 mikrofon ve 5 sensörden gelen sürekli veri akışını işlemek ve yüksek çözünürlüklü, gerçek zamanlı, gecikmesiz bir dünya akışı sunmaktır. R1’in sektör lideri olduğu düşünülüyor, ancak daha önce bu tip bir işlemci görülmemiştir.
Burada Apple’a kör bir güven yok. Vision Pro’yu pratikte deneyenler, inanılmaz video geçiş deneyimini ve hata olmadan kontrol etme yeteneğini vurguluyorlar. Bu kameraların bazıları, cihazla sorunsuz ve hızlı bir şekilde etkileşim kurabilmeniz için el hareketlerinizi takip eder.
Şu anda hiçbir üreticinin M2’ye bir alternatifi yok. Muhtemelen, Apple rakiplerinin kullanabileceği bir R1 rakibi de yok. Ancak görünüşe göre, ekranınızda güçlü bir bilgisayar çalıştırmak için iki çipe ihtiyaç duyacaksınız.
Apple’ın özel Mikro OLED ekranları
Herhangi bir Vision Pro rakibi, etkileyici görüntüler sunmak için harika ekranlara ihtiyaç duyacaktır. Vision Pro ise, Apple işlemcilerinin gücünden yararlanan ve buna dayanarak inşa edilmiş özel mikro OLED panellere sahip. Bu, Apple rakiplerinin üretecekleri kendi gözlükleri için temin edebilecekleri aynı seviyede parçaların olmayacağı anlamına geliyor.
Apple, kendi özel mikro OLED panelleri üzerinde birkaç yıldır çalışıyordu. Yakın zamanda gelen haberler, ekranların Samsung’un OLED panellerine alternatif olacağını öne sürüyordu. Ancak mikro OLED panelleri iPhone’da görmemiz biraz zaman alacak. Şu an için Vision Pro, bu ekranları barındıracak ilk cihaz olacak.
Mikro OLED Apple silikonu arka plan, tek bir iPhone pikseli ile aynı alanda 64 piksel içerir. Bu, R1 çipin yüksek çözünürlüklü video geçiş akışını ürettiği anlamına gelir ki, gözleriniz asla tek bir mikro OLED pikselini göremez.
Vision Pro, her biri sadece 7.5 mikron ölçen iki 4K panel boyunca 23 milyon piksele sahip. Ve Apple, her ekranın bir posta pulu kadar büyük olduğunu belirtiyor.
Zuckerberg, bu durumun da büyülü olmadığını söyleyebilir. Ancak uygun fiyatlı Meta Quest 3, Apple’ın Vision Pro bilgisayarına rakip olmayacak ve aynı yüksek çözünürlüklü ekranı sunamayacak.
M2 ve R1 çiplerinin aksine, diğer cihaz üreticileri Vision Pro’nun mikro OLED panellerine karşılık verebilir. Ancak Vision Pro, şimdiden ekranlar tarafında da yüksek bir standart belirledi. Üstelik bu ekranların maliyeti de yüksek. Ekran uzmanı Ross Young, ekranların tek başına Vision Pro’nun fiyatının yüzde 10’unu oluşturacağını tahmin ediyor. Üstelik ekranların üretim süreci de zorlu, çünkü şimdilik verim seviyesi çok düşük.
Optic ID: Gözle kimlik doğrulama
Vision Pro’nun dikkate değer bir yeniliği de Optic ID. Bu kimlik doğrulama sistemi, gözün iris katmanındaki benzersiz haritayı okuyarak güçlü bir güvenlik sunabilir. Bu, Vision Pro’yu kullanmadığınız zamanlarda cihazın uçtan uca şifrelenmesini sağlar.
Vision Pro bir bilgisayar olduğu için, birçok kişisel veri içerir. Optic ID, cihaza giriş yapmanıza ve uygulamalara kullanıcı girişi yapmanıza olanak sağlar. Şifre yöneticilerini kilidini açabilir ve çevrimiçi ürünler için ödeme yapmanıza izin verebilir.
Optic ID, gözlerinizi takip eden kameralar ve her göz etrafındaki LED aydınlatıcılar sayesinde çalışıyor.
Apple’ın rakipleri, bu göz takip etme yeteneğini taklit edebilir çünkü bu, Vision Pro ile etkileşim kurmanın ana yoludur. Uzamsal bilgisayar, gözlerinizi ve ellerinizi takip eder. Böylece ilk defa Azınlık Raporu (Minority Report) filmindekine benzeri bir bilgisayar kullanma deneyimi sunar.
Peki, güvenli kimlik doğrulama için Optic ID’yi de taklit edecek bir üretici çıkacak mı?
Apple’ın Vision Pro’sundakine benzer göz takibi ve doğrulama sistemi sunmak, birçok şirketin zorluk çekeceği noktalardan biri olacaktır. Göz takip kameraları küçük, verimli ve hızlı olmalıdır. Aynı zamanda, göz takip kameralarının hassasiyeti yüksek olmalı ve doğru çalışmalıdır. Çünkü Vision Pro, gözlerinizin nereye baktığını bilerek içerikleri yönlendirebilir. Bu nedenle, göz takip kameralarının hızı ve hassasiyeti çok önemlidir. Ve elbette, göz takip kameraları aynı zamanda güvenli olmalıdır.
Sonuç olarak, Vision Pro’nun sadece şık ve havalı bir cihaz olmadığını, aynı zamanda teknolojik olarak çok üstün ve yenilikçi olduğunu söyleyebiliriz. Rakiplerin bu kadar ileri bir ürünü taklit etmek için çok fazla çaba harcamaları gerekecek. Hatta bazı durumlarda, Apple’ın teknolojik yenilikleri taklit etmek neredeyse imkansız olabilir. Bu nedenle, Vision Pro’nun bir öncü olduğunu ve VR/AR sektöründe belirleyici bir rol oynayacağını söyleyebiliriz.