Apple, gerçek ve dijital dünyayı kesintisiz ve akılcı biçimde birleştiren bir artırılmış gerçeklik gözlüğü olan Apple Vision Pro’yu duyurdu. Şirketin CEO’su Tim Cook, kayak gözlüğüne benzeyen cihaz için “Baktığınız, sadece bakmadığınız ilk Apple ürünü” dedi. Söylentilere göre, ayrı bir bataryaya sahip ve gözler, eller ve sesle kontrol edilebiliyor. Fiyatı 3,499 dolardan başlayacak ve gelecek yılın başında piyasaya sürülecek, önce ABD pazarında, daha sonra yıl içinde diğer ülkelere yayılacak.
Vision Pro, temel olarak bir artırılmış gerçeklik cihazı olarak konumlandırılıyor, ancak bir kadran aracılığıyla artırılmış ve tam sanal gerçeklik arasında geçiş yapabiliyor. Cihaz kontrolcüsüz ve uygulama simgeleri arasında gözlerinizi kullanarak gezinebiliyorsunuz. Seçmek için dokunabilir ve kaydırmak için hızlıca kaydırabilirsiniz, ayrıca ses komutları da verebilirsiniz. Bunun üzerine, gözlük Bluetooth aksesuarları destekliyor ve Magic Keyboard ve Magic Trackpad gibi cihazları bağlamanıza olanak sağlıyor. Ayrıca Mac’inizi gözlüğün içinde kullanmak için bağlantı kurmanıza izin veriyor. Aşağı doğru bakan kameralar, ellerinizi bile düşük bir şekilde dinleniyor olsalar bile yakalayabiliyor.
Gözlük, cam ön ve alüminyum çerçeveye sahip olup, beş sensör, 12 kamera, her bir göz için bir 4K ekran ve bir fan ile soğutulan bir bilgisayarı içeriyor. Gözlük maskesi (Apple’ın “Light Seal” olarak adlandırdığı) ve kayış (Apple’ın “Head Band” olarak adlandırdığı) kumaş astarlı ve modülerdir ve çeşitli yüz şekillerine ve kafa boyutlarına uyacak şekilde esnek olabilir. Head Band, kabartmalı ve başınızın arkasına oturur ve farklı boyutlarda ve stillerde kayışları değiştirebilirsiniz.
Gözlük takan kişiler için Zeiss özel optik takımlar oluşturdu. İki saate kadar dayanan bir harici bataryası vardır ve “esnek dokuma bir kablo” ile bağlanabilir, böylece cebinize kayabilir veya harici güce takabilir ve tüm gün kullanabilirsiniz. Apple, ekranın eşi benzeri görülmemiş derecede keskin olacağını ve 4K video sunabileceğini vaat ediyor.
Sistemde M2 kullanılıyor, ancak R1 adında yeni bir çip de bulunuyor.
Apple, söz verdiği gibi, çevrenizdeki insanlardan izole edilmediğinizi iddia ediyor. Gözlük, EyeSight adlı bir sistemle gözlerinizi görüntüler ve tam sanal gerçeklikteyseniz, yanıp sönen bir ekran gözlerinizi gizleyerek meşgul olmadığınızı ima eder. Ayrıca, yüzünüzü taramak suretiyle dijital bir “karakter” – temelde hiper gerçekçi bir avatar – oluşturur. Cihaz, gerçek dünyayı tam renkte görebileceğiniz geçişli video kullanır, ancak mesaj akışından nesneleri gerçek dünyaya çıkarabilirsiniz.
İlginizi çekebilir
Uzaktaki insanlarla konuşurken, “video karoları” olarak “FaceTime” katılımcılarını odanın etrafına yerleştirmek gibi işlevleri gerçekleştirmek için mekansal ses kullanabilirsiniz. Ve gözlük içindeyken, 3D bir kamera ile 180 derece video çekebilir ve “tekrar yaşayabilirsiniz”. Apple, gözlükte TV ve Arcade içeriğini, Disney’den premium içerik de dahil olmak üzere tanıtıyor.
Gözlük yıllardır üzerinde çalışılan bir ürün ve birkaç iterasyondan geçtiği ve birkaç yıllık gecikmeler yaşandığı söyleniyor. CEO Tim Cook’un Apple ürün gamına imza niteliğinde bir katkı olması amaçlanıyor ve sektör içindeki uzmanlardan övgü topluyor, ancak henüz talep görmemiş bir pazarda yer alacak. Başlıca rakibi muhtemelen Meta olacak, oyun odaklı Quest 2 gözlüğü ile görece başarılı olmuş ve genel amaçlı Quest Pro gözlüğüne daha karışık tepkiler almıştır.
Gözlük üzerinde yıllardır çalışılıyor ve şimdiye kadar çıkan haberlere göre birkaç farklı aşamadan geçti ve yıllarca gecikmeler yaşandı. CEO Tim Cook’un Apple ürün yelpazesine imza niteliğinde bir katkısı olması amaçlanan bu gözlük, sektör içinde övgü toplayacaktır, ancak henüz popülerlik kazanmamış bir pazarın içine girecek. Başlığın başlıca rakibi, oyun odaklı Quest 2 başlığıyla görece başarı elde eden ve genel amaçlı Quest Pro‘suyla daha karmaşık tepkilerle karşılaşan Meta olacak.
Apple Vision Pro, 3499 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olacak ve gelecek yılın başlarında satışa çıkacak.