Teknoloji

Apple’ın daha uygun fiyatlı Vision başlığı, EyeSight olmadan 2000 dolar karşılığında satılacak

meta apple vision pro

Apple, gelecek yıl piyasaya sürmeyi planladığı daha uygun fiyatlı Apple Vision başlığını tanıtmaya hazırlanıyor. Mark Gurman’ın Power On bülteninde verdiği bilgilere göre, bu yeni başlığın fiyatı yaklaşık 2000 dolar olacak.

Şirket, bu yılın başlarında 3499 dolar fiyat etiketiyle Vision Pro’yu satışa sundu. Ancak şirket, bu yüksek fiyat nedeniyle daha erişilebilir bir cihaz geliştirmeye odaklanmış gibi görünüyor. Bazı raporlar, Apple’ın Vision Pro geliştirmesini geçici olarak durdurarak daha ucuz bir model üzerinde çalışmaya yoğunlaştığını öne sürüyordu. Şu anki bilgiler, bu sürecin devam ettiğini gösteriyor. Vision Pro’nun yüksek fiyatı, pek çok kişi için mekânsal bilişim teknolojisini ulaşılmaz hale getiriyor, bu nedenle daha ucuz bir modelin geliştirilmesi Apple için stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Gurman’a göre, daha uygun fiyatlı olan bu modelde Vision Pro’ya göre daha düşük bir işlemci ve daha ucuz malzemeler kullanılacak. Vision Pro, şu anda güçlü bir M2 çipi ile donatılmış durumda. Ancak Apple’ın daha düşük fiyatlı başlıkta A serisi bir çipset, örneğin A18 Pro, kullanabileceği belirtiliyor. A18 Pro, hız bakımından M1 çipine benzer bir performans sunuyor. Bu da yeni başlığın, yine güçlü ama daha uygun maliyetli bir donanımla geleceğini gösteriyor.

Malzemeler açısından ise Vision Pro’nun alüminyum ve cam karışımı dış yüzeyine kıyasla, daha fazla plastik kullanımına geçileceği öne sürülüyor. Bu da başlığın maliyetini önemli ölçüde azaltabilir.

Haberde ayrıca Apple’ın, Vision Pro’da tanıttığı EyeSight özelliğinin daha uygun fiyatlı modelde olmayacağı belirtiliyor. EyeSight, kullanıcıların gözlerini dışarıdan gösteren lentiküler ekranları kullanarak, başlığı takan kişinin gözlerinin başlığın dışındaki insanlara görünmesini sağlıyordu. Bu özellik ilginç olmasına rağmen, ek bir dış ekran kullanılması maliyeti artırıyordu. Bu nedenle, daha ucuz modelde bu özelliğin yer almayacağı ifade ediliyor.

Apple uygun fiyatlı Vision için daha yüksek satış hedefi belirledi

Apple, daha ucuz olan Vision başlığının Vision Pro’ya kıyasla iki kat daha fazla satmasını bekliyor, ki bu aslında Vision Pro’nun yüksek fiyatı düşünüldüğünde çok da büyük bir rakam değil. Öte yandan, Apple’ın 2026’da daha hızlı bir çipset ile donatılmış Apple Vision Pro 2 modelini piyasaya sürmeyi planladığı da bildiriliyor.