CEO Tim Cook’un bugün ABD Kongresi’nde vereceği ifade öncesinde Apple, ifadenin genel hatlarını da özetleyen bir açıklama yayınladı. Bu açıklamada vergi konusundaki uygulamalarını savunan şirket, sistemde bir yenilemeye ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Apple’ın ABD’de daha az vergi ödemek için kaynaklarını ABD dışına aktardığı yönündeki iddialar üzerine Kongre tarafından oluşturulan Komite şirketin CEO’su Tim Cook’un dinlenmesine karar vermişti.
Cook vereceği ifade öncesinde şirket tarafından yayınlanan açıklamaya da katkıda bulundu. Şirketinin yanlış herhangi bir şey yapmadığını söyleyen CEO, Apple’ın muhtemelen ABD’nin en fazla gelir vergisi ödeyen şirketi olduğunu ve 2012 mali yılında bu rakamın 6 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Cook geçtiğimiz yıl Amerikan Maliye Bakanlığı tarafından toplanan her 40 doların 1 dolarının kendilerinden geldiğinin altını çizdi. Apple tarafından yapılan bu hesaba göre şirketin ödediği vergi oranı yüzde 30’a yaklaşıyor.
Kendisini ekonomik büyümenin ana gücü olarak tanımlayan Apple, hem doğrudan yaptığı cihaz satışlarını hem de bu cihazlar sayesinde oluşan ”uygulama ekonomisi”ni örnek gösterdi. Bunlara ek olarak Kuzey Carolina’daki veri merkezini hatırlatan şirket, Mac üretiminin bir kısmını ABD’ye kaydırma planlarının da altını yeniden çizdi. Apple’dan yapılan açıklamada şirketin yasalara ve yasaların ruhuna bağlı olduğu belirtilirken, şirkerin hem ABD’de hem de diğer ülkelerde ödemesi gereken vergileri ödediği vurgulandı.
Yapılan açıklamada şirketin hisse geri alımı için ABD dışında tuttuğu nakit rezervini kullanmak yerine borç alma yoluna gitmesi de savunuldu ve bu kararın hissedarların çıkarları doğrultusunda alındığı belirtildi. Şirket bu ödemeler için yurt dışındaki nakit rezervini kullanması durumunda ABD’deki yüzde 35’lik kurumsal vergi oranıyla kaynakların oldukça küçüleceğine dikkat çekti. Bu noktada ABD’de yurt dışı kaynaklı krediler için alınan vergi oranının yüzde 35’ten daha düşük olduğunun altını çizmek gerek.
Yaptığı hareketin hissedarlarının çıkarları doğrultusunda olduğunu öne süren Apple, mevcut sistemin değişmesi konusunda harekete geçilmesi gerektiğini dile getirmekten çekinmedi. Mevcut sistemin endüstriyel çağın konseptlerini dijital ekonomiye uyarladığını söyleyen şirket, bunun Amerikan ekonomisini daha az rekabetçi hale getireceğini iddia etti. Bu doğrultuda şirket Kongre’ye kendi çözüm planını sunmayı da ihmal etmeyecek. Bu plan kapsamında kurumsal vergi oranlarının düşürülmesini talep eden Apple, sistemdeki boşluklar olarak tanımlanan kurumsal vergi harcamalarının kaldırılmasını ve yurt dışı kazançlarının daha makul bir ölçüde vergilendirilmesini önerecek. Apple’a göre bu reformlar büyük Amerikan şirketlerinin uluslararası pazarda rekabetçi kalmasını sağlayacak. Bugün Kongre karşısına çıkacak olan Apple bu kaderi yaşayan tek Amerikan şirketi değil. Daha önce de Microsoft ve HP benzer gerekçelerle aynı komitenin önünde ifade vermişti.
İlgili >> Apple