Teknoloji

Apple ve Qualcomm arasındaki davalarda her iki tarafı da sevindirecek kararlar çıktı

apple ve qualcomm

Apple ve Qualcomm arasındaki kavga, uzun süredir dünyanın farklı noktalarında devam ediyor. ABD de bu kavganın en önemli durakları arasında bulunuyor. ABD’deki bir ticaret mahkemesinin hakimi, Apple’ın Qualcomm’a ait bazı patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle bazı iPhone modelleri için geçici satış yasağı uygulanması tavsiyesinde bulundu.

Bu noktada hakimin kararının bağlayıcı olmadığını ve Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından değerlendirileceğini belirtmek gerekiyor. Komisyon tarafından yapılan son açıklamada, iki şirket arasındaki başka bir davada Qualcomm tarafından iPhone’un ABD’ye girişinin yasaklanmasına yönelik talebin reddedildiği belirtildi. ITC, Apple’ın Qualcomm’a ait bir patenti ihlâl etmediğine karar verdi.

Söz konusu davada; Qualcomm, Apple’ın Intel’in modem yongalarının kullanıldığı iPhone’larında kendisine ait iki patenti ihlâl ettiğini öne sürmüştü. Bu patentler, veri indirmelerinde hızı ve kaliteyi artırmaya yönelik yöntemleri kapsıyor. Qualcomm’un şikayetinde özellikle iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’a odaklanılırken, ITC hakimi MaryJoan McNamara tarafından alınan tavsiye kararının diğer iPhone modellerini kapsayıp kapsamadığı bilinmiyor.

ITC tarafından açıklanan bir diğer kararın merkezinde ise Qualcomm’un pil koruma özelliğiyle ilgili patentleri bulunuyor. Qualcomm, Apple’ın iPhone’larında kendisine ait pil koruma patentlerini ihlâl ettiğini öne sürmüştü. ITC, Qualcomm’un bu konudaki itirazını ve ithalat yasağı talebini reddetti. Komisyon, Apple ve Qualcomm arasındaki davalarda kapsamlı tahkikat süreçlerini temmuz ayında tamamlamayı planlıyor.

Apple ve Qualcomm’un mahkeme salonlarındaki kavgası pek çok ülkede sürüyor. Almanya ve Çin‘deki davalarda mahkemeler, Qualcomm’un lehine karar vermiş ve bazı iPhone’lar için geçici satış yasağı uygulanmasına hükmetmişti. Apple bu yasakların etrafından dolaşmak için Almanya’da sattığı iPhone’larda yeniden Qualcomm’un modem yongalarını kullanmaya başlamış, Çin’de ise bir yazılım güncellemesinden yararlanmıştı.