Apple ve Google, koronavirüs ile ilgili mobil uygulamaları oldukça sıkı bir şekilde kıskaca almış gibi görünüyor. CNBC’de yer alan habere göre, iki şirket de mobil uygulama mağazalarına sağlık kuruluşları veya devletler tarafından onaylanmamış koronavirüs uygulamalarını kabul etmiyor.
CNBC’nin haberinde, Google’ın Play Store’da koronavirüs anahtar kelimesiyle yapılan aramalarda sonuç göstermediği de belirtiliyor. Şirketin yeni uygulamaların kabulünü kısıtlayıp kısıtlamadığı şu an için belirsizliğini koruyor.
Apple ise koronavirüsle ilgili uygulamaları manuel değerlendirme sürecinden geçiriyor gibi görünüyor. CNBC’ye konuşan bir uygulama geliştiricisi, Apple’dan şu şekilde bir mesaj aldığını belirtti: “Mevcut tıbbi durumla ilgili bilgiler içeren uygulamaların tanınmış bir kurum tarafından teslim edilmesi gerekmektedir.”
CNBC’nin haberine göre; bazı iyi niyetli geliştiricilerin Dünya Sağlık Örgütü’nden aldıkları veriler ve saygın tıbbi kuruluşlardan aldıkları bilgilerle hazırladıkları uygulamalar da bu yasağa takılıyor. Apple’ın bu yasağının temelinde koronavirüsle ilgili bilgilerin doğru kaynaklardan aktarılmasına yönelik bir çaba olduğu söylenebilir. Ancak şirketin güvenilir kaynakları sadece resmi sağlık kuruluşları ve devletlerle sınırlı tuttuğu anlaşılıyor. Apple’dan konuyla ilgili bir açıklama gelmediğini belirtmekte de fayda var.
Hâlihazırda iOS’te koronavirüsle ilgili birkaç uygulama arama sonuçlarında veya uygulama sıralamalarının üst basamaklarında görülüyor. CNBC, söz konusu uygulamaların da mevcut ve “yararlı” seçenekler olduğunun altını çiziyor. Bu uygulamalar arasında Healthlynked isimli şirket tarafından hazırlanan “virüs takibi” uygulaması, tıbbi kaynak şirketi Unbound tarafından hazırlanan bir COVID-19 uygulaması ve Brezilya Hükümeti tarafından hazırlanan bir bilgilendirme uygulaması bulunuyor.
Android tarafına geçtiğimizde ise Google, koronavirüs ve COVID-19 ile arama sonuçlarını bilinçli şekilde engelliyor gibi görünüyor. Şirketin koronavirüs uygulamalarıyla ilgili bu tarz toptancı bir yasak uygulayıp uygulamadığı bilinmiyor. Ancak Google’ın mevcut uygulama politikalarında “fırsatçı” veya “düşüncesiz” olarak tabir edilebilecek uygulamaları engellemeye yönelik maddeler olduğu biliniyor.
Apple ve Google koronavirüse karşı önlem alma konusunda yalnız değil
Google konuyla ilgili bir açıklama yapmasa da, Play Store’da bulunan koronavirüsle ilgili bazı uygulamaları işaret etti. Söz konusu uygulamalar arasında Amerikan Kızılhaçı’nın resmi uygulaması veya Twitter’ın Android uygulaması gibi seçenekler mevcut.
Apple ve Google dışında başka teknoloji şirketleri de koronavirüse karşı harekete geçmiş durumda. Facebook, Twitter ve Pinterest gibi sosyal ağlar da koronavirüsle ilgili yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için çeşitli önlemler almıştı.