Apple kısa süre önce uygulama talimatlarını güncellediğinde göze ilk olarak kripto para madenciliği uygulamalarına yönelik geniş kapsamlı yasak çarpmıştı. Ancak şirketin getirdiği kısıtlamalar sadece kripto para madenciliğiyle sınırlı kalmamış gibi görünüyor.
Teknoloji devi, yenilediği talimatlarıyla geliştiricilerin kullanıcı bilgileriyle ne yapıp ne yapamayacağı konusunda daha sıkı bir yaklaşım izlemeye başlıyor. Şirket özellikle uygulamaların kişilerin iletişim bilgilerini toplamasına, işlemesine ve paylaşmasına yönelik kısıtlamalar getiriyor.
Bloomberg’de yer alan haberde, uygulama geliştiricilerinin uzun süredir kullanıcıların iletişim bilgilerine erişimlerini suistimal ettiklerine dikkat çekiliyor. İletişim bilgilerine erişim isteyen pek çok uygulama, daha sonrasında bu bilgilerden pazarlama amacıyla yararlanıyor. Hatta bu bilgiler zaman zaman kullanıcıların onayı olmadan üçüncü taraflara satılıyor.
Yenilenen App Store talimatları, geliştiricilerin adres defterleri üzerinden eriştikleri iletişim bilgilerini saklayabilecekleri veri tabanları oluşturabilmelerini engelliyor. Buna ek olarak, uygulamaların bir gerekçe için iletişim bilgisi talep edip bunu başka bir gerekçe için kullanmaları da yasaklanıyor. Uygulamaların veri erişim izni isterken amaçlarını açık biçimde belirtmeleri gerekiyor. Bundan böyle üçüncü taraflara veri satmak da yasak kapsamında yer alıyor.
Apple söz konusu değişiklikleri kendisini etkileyen bir skandalın sonucunda gerçekleştirmiyor. Ancak şirketin CEO’su Tim Cook’un Cambridge Analytica skandalının ardından Facebook’un veri kullanımına yoğun eleştiriler getirmesi, değişikliğin altında yatan motivasyonlardan biri konusunda ipucu veriyor. Buna ek olarak, Avrupa Birliği’nin oldukça katı olan Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün devreye girmiş olması da, Apple’ın hamlesine anlam kazandırıyor.